Γιάννης Ιωσηφίδης: Ο δαιμόνιος «βασιλιάς» του καφέ που δρέπει τους καρπούς της δουλειάς του ως… bon vivant

Όταν πριν από μερικές εβδομάδες στα υπερπολυτελή Αστέρια της Βουλιαγμένης ο Λευτέρης Πανταζής, τραγουδούσε «το ωραιότερο πλάσμα του κόσμου, μωρό μου είσαι εσύ…», οι οικοδεσπότες της μαγικής αυτής βραδιάς κοιτάχτηκαν στα μάτια με νόημα.

Ο γνωστός επιχειρηματίας, Γιάννης Ιωσηφίδης, ο αυτοδημιούργητος ηγέτης της εταιρείας Kafea Terra, ο αποκλειστικός εισαγωγέας του καφέ Illy,

και η νέα σύντροφός του, η 23χρονη Εύα, με καταγωγή των γονιών της από τη Βόρεια Ήπειρο, αλλά η ίδια γεννημένη στην Ελλάδα, έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας, μαζί με φίλους σε ένα άκρως πριβέ πάρτι.

Αλλωστε, ο 67χρονος επιχειρηματίας ξέρει να ζει τη ζωή του και να απολαμβάνει τους καρπούς της σκληρής δουλειάς για σχεδόν 50 χρόνια.

Κι αν είναι ένα τραγούδι που περισσότερο τον χαρακτηρίζει είναι αυτό που είχε τραγουδήσει με τη σπουδαία φωνή της η Ελευθερία Αρβανιτάκη:

«Όσο κι αν κανείς προσέχει
Όσο κι αν το κυνηγά
Πάντα πάντα θα ‘ναι αργά

Δεύτερη ζωή δεν έχει»

Για το λόγο αυτό ο Ιωσηφίδης, ένας εξαιρετικός έμπορος, σπουδαίο μυαλό και δουλευταράς, έχει αποφασίσει να ζει χωρίς περιορισμούς, αποκλεισμούς ή κοινωνικές συμβάσεις. Γιατί δεν υπάρχει δεύτερη ζωή…

Το παιδί από τον Πειραιά, που ξεκίνησε από την οικογενειακή επιχείρηση υφασμάτων και βρέθηκε να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας καφέ στην Ελλάδα, θέλει πλέον να δρέψει τους καρπούς των κόπων του.

Κάνοντας συχνά – πυκνά χλιδάτα πάρτι, ταξίδια στην Ευρώπη ή στις Σεϋχέλλες, όπως πρόσφατα αποκάλυψε ο wiseman, κι έχοντας δίπλα την κατά πολύ μικρότερή του σε ηλικία, σύντροφό του.

Και δικαιούται να ξεκουραστεί και να ζήσει μια ονειρική ζωή σαν ένας κλασσικός bon vivant. Αλλωστε, ούτε ο ίδιος θα μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξή του όταν πριν από μερικές δεκαετίες έπαιρνε την τσάντα του γεμάτη με δείγματα καφέδων και πόρτα – πόρτα πήγαινε να κάνει γνωστό το προϊόν που έμελλε να τον κάνει πάμπλουτο.

Κι από την άλλη, τι να πεις για έναν άνθρωπο με τεράστιο επιχειρηματικό δαιμόνιο ο οποίος είναι ο άνθρωπος που εφηύρε τον freddo espresso, τον κρύο καφέ που πλέον έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο.

Τώρα ο Γιάννης Ιωσηφίδης, σαν καλός πατέρας, παρέδωσε το δημιούργημα στα παιδιά του, αλλά πάντοτε έχοντας την υψηλή εποπτεία και με άξια συμπαραστάτη την πρώην γυναίκα του και μητέρα του γιου του και της κόρης του. Η Νιόβη Καλλέργη, μια εξαιρετικά ευφυής και δυναμική γυναίκα, από την πρώτη στιγμή στήριξε τις ιδέες του πρώην συζύγου της και μαζί έφτιαξαν την Kafea Terra, έναν ελληνικό κολοσσό στην αγορά του καφέ που κάνει τζίρο ο οποίος ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η εταιρεία το 2022 έκανε κύκλο εργασιών 96 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. το 2021 ενώ τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 15,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3%, και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 8,5 εκατ. ευρώ. Εξάγει σε 20 χώρες, ιδιαίτερα σε Γερμανία, Βρετανία (όπου διαθέτει και θυγατρική), Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία.

Απασχολεί 189 εργαζόμενους, έχει βασικό κανάλι διανομής τη HORECA ενώ επενδύει συνεχώς σε εξοπλισμό αφού διακινεί περισσότερες από 1.000 επαγγελματικές μηχανές και 1.500 μύλους καφέ. Από τα 96 εκατ. του τζίρου, τα 50 προέρχονται από τις μηχανές και τα υπόλοιπα από την εμπορική δραστηριότητα.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο Γιάννης Ιωσηφίδης, ο οποίος ωστόσο εμπιστεύεται πλέον απόλυτα τον γιο, γενικό διευθυντής, Ιορδάνη Ιωσηφίδη.

Αντιπρόεδρος και CMO είναι η Νιόβη Καλλέργη και διευθυντής παραγωγής ο Γιάννης Καρυοφύλλης.

Ένα μοναδικό success story

Εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, όταν η Ελλάδα έχει κάπως επουλώσει τις πληγές του πολέμου και δείχνει σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, στον Πειραιά ο Ιορδάνης Ιωσηφίδης ανοίγει κατάστημα με υφάσματα. Για 30 χρόνια η εταιρεία «Ιωσηφίδης ΑΒΕΕ» ντύνει όλους τους Πειραιώτες, από τον καλοβαλμένο εφοπλιστή, τον καπετάνιο ή τον επιχειρηματία του λιμανιού, μέχρι τον μικρομεσαίο ή τον εργάτη.

Ο πάτερ φαμίλιας καταφέρνει να στήσει μια εύρωστη επιχείρηση και μ’ αυτή να μεγαλώσει την οικογένειά του. Ωσπου το 1991 έρχεται η καταστροφή. Μια πυρκαγιά καίει την επιχείρηση αλλά όχι και το επιχειρηματικό δαιμόνιο της οικογένειας Ιωσηφίδη.

Ηδη ο νεαρός Γιάννης «ψάχνεται» από τις αρχές της δεκαετίας του 80 να κάνει κάτι δικό του, να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει ένας καλός επιχειρηματίας.

Βλέποντας τον Πειραιά να αναπτύσσεται, τον κόσμο να πηγαίνει στα καφέ και να πίνει ελληνικό και τον κλασσικό φραπέ, αντιλαμβάνεται ότι εκεί υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό.

Αρκεί να μπορέσει να φέρει μια καλή μάρκα από το εξωτερικό και να την «πουλήσει» στην ελληνική αγορά που τότε είχε άλλα γούστα.

Στα ταξίδια του στην Ιταλία «γνωρίζει» τον illy espresso και καταφέρνει να πείσει τους Ιταλούς να γίνει αντιπρόσωπός τους.

Όπως έλεγε σε παλαιότερη συνέντευξή της στο fortune η Νιόβη Καλλέργη: «Ξεκινήσαμε μαζί με τον Γιάννη Ιωσηφίδη οδικώς με προορισμό τη βόρεια Ιταλία για να συναντήσουμε την οικογένεια Illy και να μοιραστούμε τα όνειρά μας. Χρειάστηκαν πολλές συναντήσεις και μια μακρά διαδικασία πειθούς για να μας εμπιστευτεί τότε η γιαγιά Anna Illy και να μας δώσει το “πράσινο φως” να ξεκινήσουμε».

Εκείνος 32 ετών, εκείνη 25, φρεσκοπαντρεμένοι και γεμάτοι με όνειρα, καταφέρνουν να φέρουν τον ιταλικό καφέ

Ανθρωποι που τον γνωρίζουν τον θυμούνται να πηγαίνει από μαγαζί σε μαγαζί με την τσάντα με τα δείγματα για να πείσει τους καφετζήδες να δοκιμάσουν τον ιταλικό καφέ.

Και τα καταφέρνει. Η εταιρεία Καφέα αρχίσει να μεγαλώνει, πηγαίνει σε όλη την Ελλάδα και το 1988 ο εσπρέσο illy γίνεται γνωστός σε όλους. Ο καπουτσίνο και ο εσπρέσο αρχίζουν να γίνονται συνήθεια και για τους Ελληνες που αισθάνονται λίγο… Ιταλοί.

Όμως, το καλοκαίρι οι πωλήσεις πέφτουν κατακόρυφα. Ποιος να πιει ζεστό καφέ όταν ένας παγωμένος φραπές προσφέρει μοναδική απόλαυση.

Κάποιοι θυμούνται τον Ιωσηφίδη να κάθεται με τις ώρες στο γραφείο του και να δοκιμάζει πατέντες για να πετύχει αυτό που θέλει.

Γιάννης Ιωσηφίδης, Νιόβη Καλλέργη και ο γιος τους, Ιορδάνης

Και τα καταφέρνει: Ο freddo είναι εδώ, ο παγωμένος εσπρέσο κερδίζει αμέσως τη νεολαία και σιγά – σιγά «εξαφανίζει» τον φραπέ.

Πλέον ο κύριος Γιάννης για τους εργαζόμενους στην Kafea Terra, πάει σε όλη την Ελλάδα, κάνει ανοίγματα σε ξένες αγορές, φτιάχνει ένα συμπαγές δίκτυο, δημιουργεί και τη μάρκα Dimello, πουλάει μηχανές καφέ, βγάζει εκατομμύρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2006 δημιουργήθηκε η υπερσύγχρονη βιομηχανική μονάδα στη ΒΙ.ΠΕ. Παιανίας, όπου με επικεφαλής τον Γιάννη Καρυοφύλλη και μια άριστα εκπαιδευμένη ομάδα παράγεται ο καφές Dimello.

Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας; Η Νιόβη Καλλέργη, πιο εξωστρεφής από τον Γιάννη Ιωσηφίδη λέει σε μια εκδήλωση το 2019:

Στην Τεργέστη αλλά κυρίως εδώ στην Ελλάδα, φάνταζε αστείο το εγχείρημα. Νόμιζαν, ότι ήταν ξενόφερτη μόδα που θα κρατούσε τόσο, όσο διαρκεί ένας espresso.
Εμπνευστής μας; Ο Ernesto Illy, από το 1933 αφιερώνεται στην ανάπτυξη πολιτισμού στον καφέ. Καθιερώθηκε ως πρωτοπόρος στην παγκόσμια σκηνή του καφέ, δημιούργησε μάρκα με διεθνή απήχηση. Τότε λοιπόν κι εμείς, επηρεασμένοι έντονα από τη φιλοσοφία της illycaffè , xωρίς business plans, στατιστικά & budgets. Με ενστικτώδη χαρακτηριστικά, έμπνευση, θέληση, διορατικότητα, αγάπη, πάθος κι επιμονή, αφιερωθήκαμε στη διάδοση της κουλτούρας και της ιεροτελεστίας του αυθεντικού ιταλικού espresso, στην πιο αρίστη εκδοχή του. Γρήγορα, η ξενόφερτη μόδα πήρε διαστάσεις καταναλωτικής μανίας. Στήθηκε τμήμα πωλήσεων με ανθρώπους από τον χώρο των cafe-bars, χωρίς πτυχία & βιογραφικά, που μπολιάστηκαν το πάθος στον καφέ. Η αγάπη κι εμμονή μας στον καλό καφέ δεν έχει όρια. Είναι η κινητήριος δύναμη που μας κάνει να νιώθουμε πιο φρέσκοι από ποτέ. Με ευελιξία και προσαρμοστικότητα, διαβάζουμε  καθημερινά τις τάσεις -στην Ελλάδα και το Εξωτερικό-  στα  καταναλωτικά πρότυπα και προετοιμάζουμε  άλλες επόμενες καινοτομίες.»

Ο Γιάννης Ιωσηφίδης, μπορεί πλέον να είναι ήσυχος ότι η επόμενη γενιά, με συμπαραστάτες τον ίδιο και τη Νιόβη Καλλέργη, θα προχωρήσουν ακόμη περισσότερο την εταιρεία.

Διαβάστε επίσης:

Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ): Οι ανταγωνιστές μας έχουν πάρει το μάθημά τους
JP Morgan κατά Καρώνη: «Είναι ανόητος και κερδοσκόπος» – Σφοδρή σύγκρουση στο Λονδίνο
ΗΠΑ: Κηρύσσουν «πόλεμο» στα made in China προϊόντα – Τετραπλασιάζει τους δασμούς ο Μπάιντεν
 

Keywords
λευτερης πανταζης, jp morgan, terra, illy, νέα, ελλαδα, πειραιας, εφηύρε, freddo, espresso, γιου, εταιρεία, ebitda, θυγατρική, κυπρος, horeca, success, αβεε, anna, καλοκαιρι, business, οτε, morgan, ηπα, china, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, horeca, χωρες, βουλγαρια, γερμανια, γυναικα, εμπορικη, ηγετης, ηπα, ιταλια, μητερα, μοδα, μωρο, ονειρα, ρουμανια, υφασματα, illy, jp morgan, αγαπη, αγορα, ανθρωπος, απηχηση, αρβανιτακη, αστερια, εβδομαδες, βιογραφικα, βορεια, γινει, γινεται, γινονται, γιου, δυναμη, δειχνει, δωσει, δικτυο, εγχειρημα, ευα, ευρω, υπαρχει, ελευθερια, εμμονη, εμπνευση, εξελιξη, ερχεται, εταιρεία, ετων, ευρωπη, ευφυης, εφηύρε, ζωη, ιδεες, ιδια, ιδιο, ηλικια, ησυχος, μηχανες, ιορδανης, καφες, λογο, ματια, μυαλο, νεολαια, νοημα, ομαδα, παντα, οικογενεια, ορια, παιδι, παιδια, παθος, πηγαινε, πορτα, πωλησεις, σημαδια, συνταγη, ταξιδια, τμημα, τουρκια, υψηλη, φωνη, ωρες, αγορες, anna, business, cafe, china, ebitda, freddo, ηπειρο, ιδιαιτερα, morgan, μωρο μου, πληγες, σκηνη, success, terra, ξεκινησε, γιαγια
Αναζητήσεις
giannis-iosifidis-o-daimonios-vasilias-tou-kafe-pou-drepei-tous-karpous-tis-douleias-tou-os-bon-vivant.htm
Τυχαία Θέματα