Μητσοτάκης-Πιερρακάκης: Το σχέδιο για το ψηφιακό σχολείο και πότε θα εφαρμοστεί

Διαδικτυακά μαθήματα σε δυσπρόσιτες περιοχές, φροντιστήριο από το… κινητό, εφαρμογή (app) ενημέρωσης για τους γονείς και ένας επανασχεδιασμός της ζωτικής για τη λειτουργία των σχολείων –αλλά δύσχρηστης – διαδικτυακής πλατφόρμας myschool.

Σε τέσσερις τομείς αναμένεται να αναπτύξει την ερχόμενη Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, το σχέδιο της κυβέρνησης για το ψηφιακό σχολείο.

Η ψηφιοποίηση των εκπαιδευτικών διαδικασιών για να ξεπεραστούν πρακτικά

εμπόδια και να λυθούν ζητήματα αποκλεισμών, ενώ παράλληλα θα διευκολυνθεί η καθημερινότητα των εκπαιδευτικών και των γονέων είναι στους βασικούς στόχους του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει την εφαρμογή μερικών από τις νέες υπηρεσίες.

Ψηφιακό φροντιστήριο

Μία πλατφόρμα, στην οποία οι μαθητές θα παρακολουθούν βίντεο αλλά και σε ζωντανή μετάδοση μάθηματα διδασκαλίας, δωρεάν και χωρίς τους περιορισμούς μιας φυσικής τάξης.

Αυτό το σχέδιο επεξεργαζόταν τους τελευταίους μήνες ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος έχει ήδη εξαγγείλει ότι το ψηφιακό φροντιστήριο (σ.σ. ο ίδιος επιμένει στον όρο ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία) θα προσφέρει τη δυνατότητα προβολής βίντεο μικρής διάρκειας στα οποία καθηγητές θα προχωρούν σε διευκρινίσεις και λύσεις αποριών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του σχολικού μαθήματος.

Μαθητές από την Ε’ Δημοτικού έως και τη Β’ Λυκείου από τη νέα σχολική χρονιά θα έχουν πρόσβαση σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή για να παρακολουθούν τα βίντεο, ενώ για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι βρίσκονται στον πυρετό των πανελλαδικών εξετάσεων, προβλέπεται μάθημα σε ζωντανή μετάδοση και δυνατότητα επικοινωνίας με τον καθηγητή μέσω chat, ώστε να λύνονται επιτόπου οι απορίες.

Το ψηφιακό φροντιστήριο θα παρέχεται δωρεάν με χρήση κωδικών που θα δίνονται στους μαθητές και θα αφορά τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται στις ενδοσχολικές εξετάσεις.

Για την Γ’ Λυκείου, οι ψηφιακές σχολικές τάξεις θα αφορούν όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ακόμα και τα ειδικά μαθήματα, που προβλέπονται για συγκεκριμένο αριθμό σχολών και τμημάτων, όπως οι ξένες γλώσσες και το σχέδιο.

Τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας έχουν ήδη θέσει τον πήχη ψηλά καθώς αναζητούν «ταλαντούχους» εκπαιδευτικούς με το χάρισμα της μεταδοτικότητας και της άνεσης στην… κάμερα για να διδάξουν τα εκπαιδευτικά βίντεο.

Ένα ακόμα στοίχημα είναι να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μαθητών για την πλατφόρμα, με τους περισσότερους να εκφράζουν την αισιοδοξία τους, υποστηρίζοντας ότι οι μαθητές είναι εξοικειωμένοι με τα διαδικτυακά μαθήματα, ενώ θα επωφεληθούν από τη δωρεάν εφαρμογή τους, όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για φροντιστήρια.

Διαδικτυακά μαθήματα

Μέσω ψηφιακών τάξεων το υπουργείο Παιδείας καλείται να λύσει ένα ακόμα πρόβλημα, αυτό των μετακινήσεων των μαθητών από  δυσπρόσιτες περιοχές σε μεγαλύτερους νομούς, όπου υπάρχουν σχολικές μονάδες.

Το ζήτημα αυτό εντοπίζονται κυρίως σε νησιωτικές περιοχές, όπου λόγω του μικρού αριθμού μαθητών, δεν προβλέπεται η ίδρυση μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μαθητές αναγκάζονται να μετακινούνται σε μεγαλύτερα νησιά για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους.

Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας είναι να δημιουργηθούν «παραρτήματα» στα μικρά νησιά, όπου θα διδάσκουν δύο εκπαιδευτικοί βασικών μαθημάτων και τα υπόλοιπα μαθήματα θα καλύπτονται εξ’ αποστάσεως, από καθηγητές σχολείων σε άλλες περιοχές, εντός του διδακτικού τους ωραρίου.

Το σχέδιο αυτό θα αφορά τη φοίτηση στο Γυμνάσιο.

E-Parents

Με τη δημιουργία μιας εφαρμογής, διαθέσιμης σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, οι γονείς θα ενημερώνονται πλέον για τις δραστηριότητες του σχολείου, τις ανακοινώσεις, ακόμα και για τις απουσίες των μαθητών.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να λειτουργήσει η σχετική υπηρεσία, με στόχο να ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας μεταξύ των γονέων και της διεύθυνσης και των εκπαιδευτικών του σχολείου.

Μέσω της πλατφόρμας οι γονείς θα ενημερώνονται για τις δραστηριότητες της μονάδας όπως οι προγραμματισμένες εκδρομές, οι περίπατοι και οι εκδηλώσεις ενώ παράλληλα θα λαμβάνουν γνώση και για τη πορεία της ύλης στο σχολείο, για τις εργασίες και τα projects που έχουν ανατεθεί στους μαθητές, αλλά και για τις απουσίες τους.

Στόχος είναι να επιτευχθεί και η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών, καθώς προβλέπεται να δίνεται η δυνατότητα μέσω της εφαρμογής για προγραμματισμό συνάντησης (δια ζώσης ή διαδικτυακά) με τους εκπαιδευτικούς.

Επανασχεδιασμός Myschool

Η πλατφόρμα που διαχειρίζεται όλες τις υπηρεσίες διοίκησης και διαχείρισης του συνόλου του μαθητικού και εκπαιδευτικού δυναμικού αναμένεται να επανασχεδιαστεί με στόχο να γίνει πιο εύχρηστη στους καθηγητές και να περιορίσει την γραφειοκρατία εντός του σχολείου.

H πλατφόρμα θα συνδεθεί με το σύνολο των ψηφιακών υπηρεσιών διοίκησης που λειτουργούν στις 114 διευθύνσεις εκπαίδευσης και αναμένεται να γίνει πιο φιλική προς τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές που τη χρησιμοποιούν καθημερινά.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα

Πιερρακάκης: «Λύνουμε τα προβλήματα στο πεδίο, όλα όσα αφορούν και απασχολούν τις σχολικές κοινότητες»

Πιερρακάκης από Βατικανό: Απαράδεκτη απόφαση η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Keywords
Αναζητήσεις
mitsotakis-pierrakakis-to-schedio-gia-to-psifiako-scholeio-kai-pote-tha-efarmostei.htm
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης-Πιερρακάκης,mitsotakis-pierrakakis