Από το 1966 μέχρι την Ευρωλίγκα

Αυτό έγινε στην Ιταλία την άνοιξη του 1966 με τη συμμετοχή και της ΑΕΚ που τερμάτισε 4η. Την πρώτη θέση και το τρόπαιο πήρε η Σίμενταλ –νυν Αρμάνι-Μιλάνου, ενώ τον επόμενο χρόνο στη Μαδρίτη ήρθε η ώρα της Ρεάλ να κατακτήσει το τρόπαιο. Η εποχή δεν ήταν ακόμη έτοιμη για τέτοιες σαρωτικές αλλαγές και χρειάστηκε να περάσουν πάνω από δύο δεκαετίες για να μπουν άπαξ και δια παντός τα φάιναλ φορ

στη ζωή του μπάσκετ. Αυτό έγινε το 1988 με τη διεξαγωγή του πρώτου σύγχρονου φάιναλ φορ στο Φλάντερς Εξπο της Γάνδης.

Ο τίτλος πήγε και πάλι στην Ολίμπια Μιλάνο του μεγάλου Μπομπ Μακαντού που τότε λεγόταν Τρέισερ. Το 1989 στο Μόναχο εμφανίστηκε η πρώτη σύγχρονη δυναστεία. Τα τρομερά παιδιά του Σπλιτ, η Γιουγκοπλάστικα ή ΠΟΠ’84 κέρδισαν τρία σερί φάιναλ φορ κόντρα σε όλα τα προγνωστικά με μια ομάδα που θαύμασε όλο το Ευρωπαϊκό μπάσκετ.Το 1992 οι τσιγγάνοι της Παρτίζαν που έπαιζαν όλη τη χρονιά με έδρα τη Φουενλαμπράντα της Ισπανίας κέρδισαν το τρόπαιο στην Πόλη με το ιστορικό τρίποντο του Σάσα Τζόρτζεβιτς, ενώ ένα χρόνο αργότερα στο ΣΕΦ η Λιμόζ του Μάλκοβιτς άλλαζε όλο το χάρτη του ευρωπαϊκού μπάσκετ λανσάροντας ένα αμυντικό μοντέλο που της χάρισε το τρόπαιο και μιμήθηκαν οι πάντες. Το 1994 στο Τελ Αβίβ ο Κορνέλιους Τόμπσον έβαλε το μοναδικό τρίποντο της καριέρας του και η Μπανταλόνα έριξε στο καναβάτσο τον Ολυμπιακό, ενώ ένα χρόνο αργότερα στη Σαραγόσα οι ερυθρόλευκοι έπεσαν πάνω στο σινικό τείχος των Σαμπόνις-Αρλάουκας στον τελικό με τη Ρεάλ. Μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες του Αρη, μια του ΠΑΟΚ και από δύο Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού ήρθε η ώρα της Ελλάδος.

Ο Παναθηναϊκός θριάμβευσε στο Μπερσί επί της Μπαρτσελόνα χάρη στην τάπα του Βράνκοβιτς που είναι μέχρι σήμερα θέμα αντιπαραθέσεων. Ο Ολυμπιακός στο παλαέουρ της Ρώμης πήρε το 1997 τον δικό του πρώτο τίτλο με πρωταγωνιστή τον ΝτέιβιντΡίβερς και το 1998 η ασταμάτητη Κίντερ Μπολόνια κράτησε στους 44 πόντους την ΑΕΚ στον τελικό και πανηγύρισε τον τίτλο. Το 1999 στο Μόναχο το ευρωπαϊκό μπάσκετ θαύμασε το φαινόμενο μιας χρήσης και το μοντέρνο μπάσκετ της Ζάλγκιρις Κάουνας και ο αιώνας έκλεισε με το φάιναλ φορ της Πυλαίας όπου ο Παναθηναϊκός θριάμβευσε για τον 2ο τίτλο του. Το 2001 είχαμε δύο πρωταθλητές Ευρώπης και ένα φάιναλ φορ. Στη νεοσύστατη Ευρωλίγκα η Κίντερ πήρε τον τίτλο νούμερο 2 σε σειρά πέντε αγώνων με αντίπαλο την Ταουγκρές ενώ στο φάιναλ φορ της βραχύβιας Σουπρολίγκα στο Παρίσι η Μακάμπι επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού.

Keywords
Τυχαία Θέματα