Σαν Σήμερα 17 Μαΐου «έφυγε» ο θρυλικός Τόζα Βεσελίνοβιτς

Γεννημένος στις 22 Οκτωβρίου 1930 στο Νόβι Σαντ της τότε Γιουγκοσλαβίας, ο Βεσελίνοβιτς ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στη Σλόγκα Νόβι Σαντ, πριν μετακινηθεί στη Βοϊβοντίνα, όπου και έγινε ένας από τους πιο διάσημους σκόρερ της εποχής του. Με 170 γκολ σε 341 συμμετοχές σε εθνικά πρωταθλήματα, ο Βεσελίνοβιτς έδειξε το ταλέντο του στο σκοράρισμα, κερδίζοντας τέσσερις φορές τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας. Η διεθνής του καριέρα ήταν εξίσου εντυπωσιακή, με 37 συμμετοχές και 28 γκολ

για την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και συμμετοχές στα Μουντιάλ του 1954 και του 1958.

Ως προπονητής, ο Βεσελίνοβιτς είχε μια εξίσου πλούσια και διαφορετική καριέρα, εργαζόμενος σε πολλές χώρες και ομάδες. Από την Αούστρια Κέρντεν στην Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε, και από την Εθνική Κλουμπ Ντεπορτίβο Ελ Νασιονάλ στη Βοϊβοντίνα, ο Βεσελίνοβιτς άφησε το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα, θυμόμαστε την προπονητική του περίοδο στον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον Διαγόρα Ρόδου και τον Εθνικό Πειραιώς, όπου κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό και την αγάπη των Ελλήνων φιλάθλων.

Ο Τόζα Βεσελίνοβιτς ήταν γνωστός για το πάθος του για το παιχνίδι, την αγάπη του για την πατρίδα του και την αφοσίωσή του στο ποδόσφαιρο. Η κληρονομιά του παραμένει ζωντανή μέσα από τις αναμνήσεις των αγώνων του και την επιρροή του στις γενιές που ακολούθησαν. Ο Βεσελίνοβιτς δεν ήταν απλώς ένας ποδοσφαιριστής ή ένας προπονητής· ήταν ένας άνθρωπος που έζησε για το ποδόσφαιρο και άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία του αθλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα