Τζιρόνα: Ένα καταλανικό θαύμα στη La Liga

Η καταλανική ομάδα ιδρύθηκε το 1930 και ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία το 2022, μέσω των play off της δεύτερης κατηγορίας. Η πρώτη φορά που η Τζιρόνα είχε βρεθεί στα «σαλόνια» του ισπανικού ποδοσφαίρου ήταν τη σεζόν 2017-2018, όταν κατέλαβε τη δέκατη θέση. Την επόμενη σεζόν (2018-2019) είχε τερματίσει στη 19η θέση και είχε υποβιβαστεί. Πέρυσι είχε τερματίσει και πάλι στη δέκατη θέση, όπως και την πρώτη φορά που είχε ανέβει στη μεγάλη κατηγορία.

Η αξία της αξία υπολογίζεται στα 246,8 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το

«transfermarkt». Ενδεικτικά, η αξία της Μπαρτσελόνα υπολογίζεται στα 839,5 εκατομμύρια ευρώ και της Ρεάλ Μαδρίτης στα 1,04 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη σχετική λίστα της La Liga, η Τζιρόνα καταλαμβάνει την έκτη θέση, καθώς τις Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα ακολουθούν οι Ρεάλ Σοσιεδάδ (480,6), Ατλέτικο Μαδρίτης (417,8) και Αθλέτικ Μπιλμπάο (261,6).

Η χρεοκοπία που ίδρυσε την ομάδα

Η Τζιρόνα ιδρύθηκε μετά την οικονομική κατάρρευση της Ουνιόν Τζιρόνα, η οποία είχε ιδρυθεί το 1921. Από τις τοπικές κατηγορίες της Καταλανίας βρέθηκε στην τρίτη και δεύτερη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της. Η Τζιρόνα χρησιμοποιεί το γήπεδο «Μοντιλίβι» χωρητικότητα 14.624 θεατών. Τα χρώματά της είναι το κόκκινο και τα λευκό.

Μια παραλίγο χρεοκοπία έφερε τον… Γκουαρντιόλα

Η αγωνιστική εκτόξευση της καταλανική ομάδα έχει εξήγηση και από πίσω της βρίσκεται η οικογένεια Γκουαρντιόλα. Συγκεκριμένα, ο αδερφός του Πεπ Γκουαρντιόλα, Πέρε, είχε αποκτήσει το 2015 το 80% των μετοχών της ομάδας, μαζί με τον συνεργάτη του, Τζουάμε Ρόουρες. Τότε, η Τζιρόνα ήταν μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας.

Την επόμενη χρονιά, το 2016 ο Πεπ Γκουαρντιόλα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Σίτι και η Τζιρόνα έγινε μια από τις ομάδες του City Football Group. Οι ιδιοκτήτες των «πολιτών» είχαν αγοράσει το 44,3% των μετοχών και έκαναν τη μικρή καταλανική ομάδα «δορυφόρο» της αγγλικής ομάδας. Πλέον, ο Πέρε Γκουαρντιόλα κατέχει το 16% των μετοχών, όμως είναι πρόεδρος της ομάδας και ηγείται της προσπάθειας, για την καθιέρωση στη μεγάλη κατηγορία.

Τα πλεονεκτήματα του CFG

Αυτή ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που είχε μπει στο δίκτυο της Σίτι και η μοναδική που κράτησε τα χρώματά της. Στην πρώτη της παρουσία στη μεγάλη κατηγορία της Ισπανίας, είχε πάρει ως δανεικούς συνολικά δώδεκα παίκτες από τη Μάντσεστερ Σίτι. Συνολικά στην ιστορία της έχει αποκτήσει 15 παίκτες με τη μορφή δανεισμού ή με κανονική μεταγραφή, μέσω του συγκεκριμένου δικτύου.

Στη δεύτερη παρουσία της στη μεγάλη κατηγορία, η Τζιρόνα αποφάσισε να κινηθεί με διαφορετικό τρόπο στο μεταγραφικό παζάρι. Πέρα από μεταγραφές σαν και αυτή του πρώτου σκόρερ του ισπανικού πρωταθλήματος, Αρτεμ Νόβμπικ, ο οποίος κόστισε οκτώ εκατομμύρια ευρώ, αποκτήθηκαν και ελεύθεροι παίκτες, όπως οι Ντάλει Μπλιντ, Έρικ Γκαρθία και Πάμπλο Τόρε. Πέρα από δανεισμούς παικτών, η Μάντσεστερ Σίτι βοηθάει σε θέματα τεχνογνωσίας, αλλά κυρίως στο επίπεδο του σκάουτινγκ.

Ακολουθεί πιστά το πλάνο

Η διοίκηση δίνει ευκαιρία σε παίκτες, οι οποίοι δεν υπολογίζονται από τις άλλες ισπανικές ομάδες και τελικά δικαιώνεται, καθώς ο Μίτσελ Σάντσεθ καταφέρνει να δημιουργήσει τη φετινή σεζόν ένα εξαιρετικό σύνολο, το οποίο βρέθηκε να οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος, σχεδόν μέχρι τα μέσα του. Ο 48χρονος τεχνικός χρησιμοποιεί κυρίως το 4-2-3-1 και προτιμάει να προσαρμόζει τους παίκτες στην τακτική της ομάδας.

Το αποτέλεσμα του πλάνου της διοίκησης, το οποίο καταστρώθηκε μετά την επιστροφή της Τζιρόνα στη μεγάλη κατηγορία έφερε τη δεύτερη θέση της φετινή σεζόν. Η καταλανική ομάδα έχει 74 βαθμούς, 13 λιγότερους από τη Ρεάλ Μαδρίτης, με 23 νίκες, πέντε ισοπαλίες και έξι ήττες. Πλέον, ο στόχος της είναι η διατήρηση της συγκεκριμένης θέσης έως το φινάλε του πρωταθλήματος, καθώς η Μπαρτσελόνα ακολουθεί με 73 βαθμούς.

Αυτοί ξεχώρισαν τη φετινή σεζόν

Ο Νόβμπικ έχει φτάσει τα 20 γκολ στο φετινό πρωτάθλημα και είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας, έχοντας δυο γκολ περισσότερα από τον Τζουντ Μπέλιγχαμ της Ρεάλ Μαδρίτης. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Σάβιο και Κριστιάν Στουάνι με οκτώ γκολ. Πρώτος στις ασίστ είναι ο Σάβιο με εννέα, με τον Γιαν Κόουτο να τον ακολουθεί με οκτώ.

Στα 34 ματς που έχει δώσει η Τζιρόνα στο ισπανικό πρωτάθλημα έχει 73 γκολ και 55 ασίστ. Από αυτά τα γκολ, τα έξι είναι με πέναλτι. Ο Πάουλο Γκασανίγκα είναι ο παίκτης που έχει αγωνιστεί και στα 34 ματς της ισπανικής ομάδας τη φετινή σεζόν στην La Liga. Στη δεύτερη θέση είναι ο Αλέις Γκαρθία με 33 συμμετοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα