Εικόνες ντροπής από το Γεννηματά: Ασθενείς στοιβαγμένοι σαν «σαρδέλες», την ώρα που ο Μητσοτάκης μιλά για «εκσυγχρονισμό» του ΕΣΥ

Χάος στο ΕΣΥ: Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήνει προεκλογικά σόου και μιλάει για «ριζικό εκσυγχρονισμό» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι εικόνες ντροπής που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την εφημερία του «Γεννηματάς», δείχνουν την πραγματική διάσταση της διαλυμένης δημόσιας υγείας.

Εάν κάποιος έβλεπε τις εικόνες χωρίς να γνωρίζει από που προέρχονται, εύκολα θα μπορούσε να υποθέσει ότι είναι από κάποιο νοσοκομείο της Γάζας ή κάποιας άλλης εμπόλεμης ζώνης.

Ασθενείς αραδιασμένοι σε φορεία σαν «σαρδέλες», με τους γιατρούς και τους συγγενείς να μη χωρούν καν να σταθούν ανάμεσα στα φορεία.

Γιατροί και νοσηλευτές έπρεπε να κάνουν «καταδρομικές» κινήσεις για να φτάσουν τον κάθε ασθενή. Δεκάδες άνθρωποι με προβλήματα υγείας, μη βρίσκοντας διαθέσιμους χώρους για να αναμένουν την εξέταση τους, «παρκάρονται» όπου υπάρχει μεγάλος χώρος. Πάνω στο φορείο ή δίπλα σε αυτό, έχουν και τα υπάρχοντά τους, και περιμένουν καρτερικά για ώρες μέχρι να τους κουράρει το αποδεκατισμένο υγειονομικό προσωπικό.

Αυτά είναι τα τραγικά αποτελέσματα της υποστελέχωσης και της εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ από τις μνημονιακές κυβέρνήσεις και ιδιαίτερα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που δίνει τη χαριστική βολή στη δημόσια υγεία. Την ίδια ώρα που ο κοσμάκης βιώνει αυτές τις τριτοκοσμικές συνθήκες, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στήνει πανηγυρικές φιέστες για τα απογευματινά χειρουργεία και δηλώνει περήφανος για τα λουκέτα που έβαλε σε 7 νοσοκομεία.

Κατά τα άλλα ο Άδωνις είχε… θιχτεί πριν 2 μήνες για τη viral φωτογραφία ενός ασθενούς στο Θεαγένειο που είχε ξαπλώσει σε τρεις καρέκλες μετά από ενδοσκόπηση, επειδή δεν υπήρχε αίθουσα ανάνηψης διαθέσιμη. Και τώρα στο Γεννηματάς, όχι ένας, αλλά δεκάδες ασθενείς φάνηκε ότι τοποθετούνται όπου να’ ναι, και συνωστίζονται δίπλα – δίπλα ρισκάροντας την υγεία τους.

Φυσικά δεν είναι μόνο το νοσοκομείο «Γεννηματάς» που παρουσιάζει τέτοια οικτρή εικόνα στις εφημερίες. Σχεδόν όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής «πήζουν» από φορεία και ράντζα, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τον κόσμο όπως πρέπει. Και οι εικόνες είναι παρόμοιες: «βομβαρδισμένα» νοσοκομεία σε καιρό ειρήνης.

Αλέξανδρος Ορφανίδης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα