Κυβέρνηση – Συμφωνία των Πρεσπών: Από «μακεδονομάχοι», μακεδονικοί «χαλβάδες»

Κάθε φύλλο συκής έφυγε από τη μέση και πλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεμπροστιάστηκε ενώπιον του ελληνικού λαού. Οι πρώην «μακεδονομάχοι», μετατράπηκαν σε μακεδονικοί… «χαλβάδες». Ενώ τα Σκόπια έχουν δώσει τις πιο βάσιμες αφορμές για να καταγγελθεί η επαίσχυντη Συμφωνία, η κυβέρνηση βρίσκεται παγιδευμένη στη δειλία της και ουσιαστικά παρακαλά τους Σκοπιανούς να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

Γεωργιάδης και Βορίδης βαράνε επικοινωνιακές «τουφεκιές» με άσφαιρα μπας και σώσουν κανένα ίχνος αξιοπρέπειας από μια κυβέρνηση που δεν

μπορεί να πάρει ούτε μισή πρωτοβουλία υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Αναλώνονται σε φτηνά επικοινωνιακά «νταηλίκια» περί δήθεν κατάργησης της συμφωνίας, την ίδια στιγμή που τους «αδειάζουν» όλα τα μητσοτακικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο Μητσοτάκης.

Αυτή η διγλωσσία είναι δείγμα του πανικού στον οποίο βρίσκεται το Μαξίμου, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα – τεράστια πλέον – «ρήγματα» στα δεξιά του, με πατριώτες ψηφοφόρους να εγκαταλείπουν αηδιασμένοι τη ΝΔ.

Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα η οργή είναι τεράστια για το πώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πούλησαν συνεταιρικά τη Μακεδονία, με μια άθλια συμφωνία που όχι μόνο δεν έλυσε τις ελληνοσκοπιανές διαφορές, αλλά αποθράσυνε τους Σκοπιανούς ακόμα περισσότερο.

Η ΝΔ σήμερα βάζει φαρδιά – πλατιά τη σφραγίδα της στο έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δηλώνει πλέον χωρίς περιστροφές ότι δεν θα καταγγείλει τις Πρέσπες. Παρέχοντας στους Σκοπιανούς αυτή την αδιανόητη «αβάντα», ο Μητσοτάκης όντας ανίκανος να πάρει διμερή μέτρα, απειλεί μέσω… Λαμίας το κρατίδιο ότι δήθεν θα του εμποδίσει τον δρόμο προς την Ευρώπη. Δηλαδή φέξε μου και γλίστρησα.

Ο Μητσοτάκης μιλώντας χθες βράδυ στην 49η τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΒΕ, στη Θεσσαλονίκη, είπε συγκεκριμένα:

«Με εντιμότητα, πριν από τις εκλογές του 2019, προειδοποιήσαμε ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να κυρωθεί, γιατί αργότερα δεν θα μπορούσε να ανατραπεί. Και ως νέα κυβέρνηση τιμήσαμε αυτήν την ελληνική υπογραφή σε μια διεθνή συμφωνία που υπερισχύει κάθε νόμου».

Στη συνέχεια σημείωσε πως «η στάση της νέας προέδρου (των Σκοπίων) και του εντολοδόχου πρωθυπουργού είναι και παράνομη και προκλητική, γι’ αυτό και η Ελλάδα την απορρίπτει και την επιστρέφει. Και το γειτονικό κράτος οφείλει να αντιληφθεί ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη και την πρόοδο περνά και από τη χώρα μας και εκεί μπορεί να σταματήσει. Και κάποιοι ανιστόρητοι εντός των συνόρων πρέπει να καταλάβουν ότι η πατρίδα δεν μπορεί να παραιτείται από τα όπλα της. Φτάσαμε στο σημείο εκείνοι που μας φόρτωσαν τη συμφωνία, να μας ζητούν τώρα να ακυρώσουμε τα Μνημόνια, την ώρα που τα ίδια τα Σκόπια την παραβαίνουν. Το εμπορικό σήμα της Μακεδονίας σε αυτήν τη συγκυρία γίνεται ισχυρό μέσο οικονομικής διπλωματίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ειδικός στις διπλωματικές… επικύψεις, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών ούτε τροποποιείται ούτε καταργείται. «Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τροποποιείται ούτε καταργείται μονομερώς από τα μέρη, συνιστά έναν πολύ βασικό κόμβο στον οποίο οικοδομήθηκε η διεθνής σχέση της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Λίγο μένει, και στο τέλος θα ακούσουμε τον κ. Γεραπετρίτη να αποθεώνει την κατάπτυστη συμφωνία. Τέτοια σύμπνοια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γεραπετρίτης όχι μόνο δεν διανοείται καταγγελία της συμφωνίας, αλλά εμμέσως έδειξε ότι συμφωνεί να ψηφιστούν τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια, πράγμα που θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα επιβράβευε όλες τις παρανομίες των Σκοπίων και θα έχανε ακόμα και το τελευταίο της διαπραγματευτικό όπλο. Περιττό να πούμε ότι η γραμμή Γεραπετρίτη είναι και γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε συγκεκριμένα ότι:

«Σήμερα –για εμένα- το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να τηρήσουμε τα συμφωνημένα, όχι επειδή συμφωνούμε με αυτά, αλλά επειδή είναι συνθήκη για τη συνέχεια και τη σταθερότητα η οποία δημιουργήθηκε».

Άρα ακόμα και αν τα Σκόπια διακηρύξουν με όλους τους επίσημους τρόπους ότι είναι αποκλειστικοί «Μακεδόνες», ο Γεραπετρίτης μας λέει ότι εμείς μονομερώς πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα… συμφωνηθέντα και να υπηρετούμε μια συμφωνία στην οποία συμμορφώνεται μόνο η μία πλευρά. Δεν φτάνει δηλαδή που η ελεεινή συμφωνία παραχώρησε «μακεδονική» υπηκοότητα και ιθαγένεια στο σλαβικό μόρφωμα, θέλουν να εγκαταλείψουμε και όλα τα υπόλοιπα. Ενδοτισμός χωρίς όριο και κανονικότατο ξεπούλημα της Μακεδονίας.

Και έχουμε και ακόμα χειρότερες κωλοτούμπες. Χθες ο Βασίλης Οικονόμου έφτασε στο σημείο να υπαινιχθεί ότι η ΝΔ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη στον Αλέξη Τσίπρα για την σκληρή κριτική που του έκανε για τη Συμφωνία των Πρεσπών!

Αναφερόμενος στη στάση που τήρησε η ΝΔ και ενώ ρωτήθηκε για το αν δικαιώνεται ο Τσίπρας, ο κ. Οικονόμου είπε χαρακτηριστικά ότι «κάποιες φορές στη ζωή ίσως χρειαστεί να πεις και συγγνώμη», διερωτώμενος, μάλιστα, «το αλάθητο ποιος το έχει;».

Παντελής Λαμψιώτης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα