Σακχαρώδης Διαβήτης & Λιπώδης Διήθηση του Ήπατος

Γράφει η Δρ. Μαρία Καραφλού Μιχάλα, Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος, Διδάκτωρ Ενδοκρινολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας οι ασθενείς με ΣΔτΙΙ ή προ διαβήτη και ανεβασμένα ηπατικά ένζυμα ή παρουσία λιπώδους ήπατος σε υπερηχογράφημα ήπατος, θα πρέπει να ελέγχονται για Μη αλκοολικής αιτιολογίας στεατοηπατίτιδα και ηπατική ίνωση.

Ο διαβήτης

συχνά συνδέεται με την ανάπτυξη λιπώδους διήθησης του ήπατος συμπεριλαμβανομένων των πιο σοβαρών μορφών της όπως ηπατικής ίνωσης, ηπατικής κίρρωσης & ηπατοκυτταρικού καρκινώματος. Αυξημένες τρανσαμινάσες έχουν συσχετιστεί με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, περίμετρο μέσης και τριγλυκερίδια.  Σήμερα, ένας ασθενής μπορεί να διαγνωσθεί με λιπώδη διήθηση του ήπατος μετά από υπερηχογράφημα της περιοχής. Συχνά είναι αναγκαία η παραπομπή σε ειδικό γαστρεντερολόγο, για ελαστογραφία ήπατος και εκτίμηση βιοδεικτών ίνωσης.

Αντιμετώπιση Λιπώδους Διήθησης του Ήπατος

Παρεμβάσεις οι οποίες οδηγούν σε αντιμετώπιση των μεταβολικών ανωμαλιών σε ασθενείς με ΣΔ όπως η απώλεια βάρους, η καλή ρύθμιση γλυκόζης, η χορήγηση αντιδιαβητικών φαρμάκων και η αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας έχουν αποδειχθεί επίσης ευεργετικές και όσον αφορά τη λιπώδη διήθηση του ήπατος. Τα νεότερα αντιδιαβητικά φάρμακα όπως η σιμαγλουτίδη καθώς και η βιταμίνη Ε έχει δειχθεί ότι βελτίωσαν την ιστολογία του ήπατος. Καθώς ετοιμαζόμαστε για μία νέα επιδημία, αυτή της λιπώδους διήθησης του ήπατος, πολλά πρέπει ακόμα να μελετηθούν.

 (Πηγή Diabetes Care, volume 45, January 2022)

Keywords
Τυχαία Θέματα