Ο κανόνας του δεξιού χεριού -Ποιος είναι και γιατί πρέπει να τον γνωρίζουν όλοι οι οδηγοί

Αποθηκεύοντας στη μνήμη τους έναν πολύ απλό κανόνα, οι οδηγοί μπορούν να συνδράμουν καθοριστικά στο να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή.

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση όχι μόνο στερεί χρόνο από τους οδηγούς κατά τις καθημερινές τους μετακινήσεις, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να δυσχεράνει την κίνηση ενός ασθενοφόρου που δίνει μάχη προκειμένου να μεταβεί στο σημείο όπου έχει προκληθεί ένα ατύχημα.

Το πρόβλημα διογκώνεται ειδικά εφόσον ο δρόμος δεν έχει Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) και ως εκ τούτου δεν υφίσταται

ο απαραίτητος «διάδρομος» προκειμένου να κινηθεί απρόσκοπτα το ασθενοφόρο.

Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, όλοι οι οδηγοί που χρησιμοποιούν τον δρόμο όπου διέρχεται ασθενοφόρο, οφείλουν να μετακινήσουν το όχημά τους, δημιουργώντας έναν διάδρομος-ζωής.

Επειδή, ωστόσο, η συνεργασία μεταξύ των οδηγών -πολλώ δε μάλλον σε έκτακτες συνθήκες- δεν είναι πάντα μια απλή υπόθεση, παρουσιάζουμε τον «κανόνα του δεξιού χεριού», με αφορμή τη δημοσίευση μιας εικόνας (δείτε παρακάτω) από το Υπουργείο Υποδομών της Πολωνίας.

Σε περίπτωση που κινούμαστε σε δρόμο δύο λωρίδων, η διαδικασία είναι απλή, μιας και όσοι κινούνται στην αριστερή λωρίδα, οφείλουν να μετακινηθούν όσο το δυνατόν πιο αριστερά, και εκείνοι που βρίσκονται στη δεξιά λωρίδα όσο το δυνατόν πιο δεξιά, ώστε να περάσει ανάμεσά τους το ασθενοφόρο.

Σε δρόμο τώρα με τρεις λωρίδες, τη λύση έρχεται να δώσει ο κανόνας του δεξιού χεριού. Όσοι κινούνται στην αριστερή λωρίδα, κατευθύνονται στο αριστερό άκρο της (βλ. αντίχειρα δεξιού χεριού), και όσοι κινούνται στις υπόλοιπες λωρίδες μετακινούνται στο δεξιό άκρο της λωρίδας τους (όπως δείχνουν τα δάκτυλα «δείκτης» και «μεσαίος»).

Το ίδιο ισχύει και δρόμο με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Οι κινούμενοι στην αριστερή, κατευθύνονται όσο το δυνατόν πιο αριστέρα και οι υπόλοιποι μετακινούνται δεξιά (όπως δείχνουν τα δάκτυλα «δείκτης», «μεσαίος» και «παράμεσος»).

Εφόσον, λοιπόν, αποθηκεύσουμε στη μνήμη μας τον συγκεκριμένο κανόνα, σε περίπτωση που πλησιάζει ασθενοφόρο θα ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε, παρέχοντάς στον οδηγό του πολύτιμο χώρο για την απρόσκοπτη διέλευσή του οχήματος.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι σύμφωνα με το Άρθρο 44 «Οχήματα άμεσης ανάγκης - Έργα στις οδούς», όποιος δεν αφήνει χώρο για να διέλθει ασθενοφόρο τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα