Live: Ο Μεγάλος Τελικός της Eurovision 2024 απευθείας από τη Σουηδία

Δείτε σε απευθείας σύνδεση από την ΕΡΤ1 από τη σκηνή του Μalmö Arena τον Μεγάλο Τελικό στο Μάλμε της Σουηδίας, όπου χτυπά η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

Δείτε εδώ live τον Μεγάλο Τελικό

O Θανάσης Αλευράς και o Ζερόμ Καλούτα σχολιάζουν τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision 2024.

Η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι εμφανίζεται στην 12η θέση του Τελικού και η Κύπρος στην 20η θέση.

Σάλος με τον αποκλεισμό

του «Europapa» από τον τελικό

Παρά τις προσπάθειες των διοργανωτών ο φετινός διαγωνισμός να παραμείνει μέσα σε καθαρά μουσικό πλαίσιο, οι εξελίξεις δείχνουν ότι αναπόφευκτα έχει αποκτήσει διαφορετικό περιεχόμενο. Αιτία η συμμετοχή του Ισραήλ, που έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις εντός και εκτός της Μάλμε Αρένα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, για πρώτη φορά στο θεσμό, αποκλείστηκε από τον τελικό, παρότι είχε προκριθεί, το ολλανδικό τραγούδι, λόγω απρεπούς συμπεριφοράς του ερμηνευτή Γιόστ Κλάιν.

Μετά από όργιο φημών η EBU αποφάσισε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και χωρίς να δίνει ξεκάθαρες διευκρινίσεις, να αποκλείσει την ολλανδική συμμετοχή στον αποψινό τελικό, επικαλούμενη καταγγελία σε βάρος του τραγουδιστή Γιουστ Κλέιν για ανάρμοστη συμπεριφορά.

“Η σουηδική αστυνομία διερευνά μία καταγγελία από γυναίκα, μέλος του συνεργείου παραγωγής, μετά από συμβάν που σημειώθηκε μετά την εμφάνισή του στον ημιτελικό της Πέμπτης. Όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η νομική διαδικασία, δεν θα ήταν σωστό να συνεχίσει στον Διαγωνισμό” δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της EBU Ζαν Φιλίπ Ντε Τέντερ.

Η πρώτη αποβολή διαγωνιζόμενου στην ιστορία του θεσμού προκάλεσε αμηχανία τόσο στο κοινό, όσο και στους συμμετέχοντες. Την ενόχλησή του εξέφρασε ο ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός AVROTROS, αλλά και η ολλανδική τηλεόραση, η οποία πάντως δήλωσε ότι θα συμμετάσχει κανονικά στη βαθμολογία του αποψινού τελικού.

“Ενημερωθήκαμε για τον αποκλεισμό της ολλανδικής συμμετοχής από την EBU. Ο AVROTROS θεωρεί τον αποκλεισμό ασύμμετρο και έχει σοκαριστεί από την απόφαση. Λυπούμαστε βαθύτατα γι’ αυτό και θα επανέλθουμε αργότερα” τόνισε ο οργανισμός AVROTROS.

“Χώρες έχουν μποϊκοτάρει τη Eurovision στο παρελθόν και άλλες έχουν εκδιωχθεί από τη Eurovision, όπως η Ρωσία το 2022 μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά η αποβολή ενός διαγωνιζόμενου αφού έχει πάρει νωρίτερα μέρος στους ημιτελικούς, τη μέρα του τελικού είναι άνευ προηγουμένου και έχει οδηγήσει τη Eurovision σε χάος” σχολίασε η δημοσιογράφος του AP, Τζιλ Λόλες.

Η φημολογία γύρω από την πιθανή αποβολή του Κλέιν άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής όταν, παρόλο που συμμετείχε στην παρέλαση των σημαιών, του απαγορεύτηκε να συμμετάσχει στην τελική πρόβα, κατά την οποία ψηφίζει η επιτροπή των κριτών από τις 37 χώρες. Ακολούθησε κρυφτό με τους δημοσιογράφους, που προσπαθούσαν να μάθουν τι έχει συμβεί.

Αντιδράσεις από Νορβηγία, Ιρλανδία, Ισπανία

Η αποβολή του τραγουδιστή του Europapa εξάλλου, ενός από τα πλέον ευρωπαϊκά τραγούδια, όπως χαρακτηρίστηκε, πρόσθεσε ένα επιπλέον επιχείρημα στις ήδη έντονα πολιτικοποιημένες συζητήσεις για τη φετινή διοργάνωση και τη συμμετοχή του Ισραήλ στη σκιά του αιματηρού πολέμου στη Γάζα.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της εκπροσώπου της Ιρλανδίας, η οποία με αφορμή την πρόκριση της ισραηλινής τραγουδίστριας Εντέμ Γκολάν στον τελικό κάλεσε την EBU να αποκτήσει συνείδηση.

Παράλληλα, η Αλεσάντρα Μέλε που είχε εκπροσωπήσει τη Νορβηγία στην περσινή διοργάνωση ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά λίγες ώρες πριν τον τελικό διαγωνισμό ότι αποχώρησε από τη θέση της και την ανακοίνωση των βαθμών της νορβηγικής επιτροπής.

Αίσθηση προκάλεσε και το μήνυμα της ισπανικής τηλεόρασης στα κοινωνικά δίκτυα, με το οποίο καλούσε την EBU να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, με αφορμή την κάλυψη των αποδοκιμασιών κατά την ερμηνεία της Εντέμ Γκολάν στον ημιτελικό.

Έχασε την πρόβα της η Ιρλανδία

Αίσθηση προκάλεσε νωρίτερα η απουσία της Ιρλανδίας από την τελευταία πρόβα, στην οποία έπαιξε μόνο βίντεο από την εμφάνισή της στον ημιτελικό.

Ακολούθησε η ανάρτησή του Bambie Thug, από το Κορκ, που εκπροσωπεί την Ιρλανδία: «Υπήρχε μία κατάσταση όσο περιμέναμε να ανέβουμε στη σκηνή για την παρέλαση των χωρών, η οποία ένιωσα πως απαιτούσε την προσοχή της EBU. Η EBU έλαβε υπόψη αυτό το ζήτημα σοβαρά και είχαμε συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει. Αυτό σημαίνει ότι έχασα τη γενική πρόβα – πραγματικά ζητώ συγγνώμη από τους fans που ήρθαν να με δουν. Ελπίζω να σας δω στη σκηνή απόψε».

Διαδηλωτές «πολιορκούν» το Μάλμε λόγω Ισραήλ

Καθώς ο χρόνος για τον αποψινό τελικό εξάλλου μετρά αντίστοιχα η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται ακόμη περισσότερο τόσο στα παρασκήνια όπου οι συμμετέχοντες στέλνουν εμμέσως τα δικά τους πολιτικά μηνύματα, όσο και έξω από τον χώρο της διοργάνωσης.

Από νωρίς το απόγευμα διαδηλωτές εκφράζουν την αντίθεσή τους κατά της ισραηλινής συμμετοχής στον διαγωνισμό που έχει διχάσει το Μάλμε, μια κατά τα άλλα ήσυχη πόλη 360 χιλιάδων κατοίκων, μεγάλος αριθμός εκ των οποίων κατάγεται από χώρες της Μέσης Ανατολής.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα