Ιράν: Νεκρός ο πρόεδρος Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών – Βρέθηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου

Ιράν: Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν σε ελικόπτερο Bell 212 το οποίο συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες είναι όλοι νεκροί.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράν επιβεβαιώνει τον θάνατο του προέδρου Ραΐσι στη συντριβή του ελικοπτέρου με ανάρτησή του στο

X. Νωρίτερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν σε ελικόπτερο Bell 212 το οποίο συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες είναι όλοι νεκροί.

Το πρακτορείο ειδήσεων MEHR μετέδωσε ότι «όλοι» οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες». Την ίδια πληροφορία έδωσε Ιρανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ιράν: Βρέθηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Ραϊσί

Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου επιβεβαίωσε μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι δεν εντοπίστηκε καμιά ένδειξη ζωής στον τόπο όπου συνετρίβη χθες Κυριακή, εν μέσω πυκνής ομίχλης σε ορεινή περιοχή, ελικόπτερο Bell 212 που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι , τον υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και άλλους αξιωματούχους.

Αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δυστυχώς φαίνεται πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί, προσθέτοντας ότι το ελικόπτερο κάηκε ολοσχερώς.

Είχε προηγηθεί η είδηση για τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν . Η επιβεβαίωση έγινε από την Ερυθρά Ημισέληνο, καθώς ανέφερε ότι οι ομάδες διάσωσης εντόπισαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ραΐσι και η κατάσταση δεν είναι καλή.

ویدیو/ تداوم جست‌وجو برای یافتن بالگرد #رئیس‌_جمهور با وجود تاریکی هوا#رئیسی pic.twitter.com/mBTBt03mSb

— ISNAMEDIA (@ISNAMEDIA) May 19, 2024

«Το ελικόπτερο του προέδρου εντοπίστηκε. Ομάδα έρευνας και διάσωσης πλησιάζουν τον τόπο της συντριβής (…) η κατάσταση δεν είναι καλή», τόνισε ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχουσέιν Κουλιβάντ.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας τουρκικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένα εναέριο όχημα τύπου Akıncı εντόπισε «πηγή θερμότητας που υπάρχουν υποψίες πως είναι τα συντρίμμια ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο (Εμπραχίμ) Ραϊσί» και «οι συντεταγμένες κοινοποιήθηκαν στις ιρανικές αρχές», ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μέσω X, μεταφορτώνοντας βίντεο θερμικής κάμερας.

Τι προηγήθηκε

Τουλάχιστον δύο επιβάτες από το ελικόπτερο του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι έδωσαν σημεία ζωής με βάση Ιρανό αξιωματούχο.  Ο αξιωματούχος μίλησε ανώνυμα στο Sky News και δήλωσε ότι ένα άτομο μπόρεσε να επικοινωνήσει με τις αρχές.

Επίσης, διασώστης που συνδράμει στις έρευνες σε δηλώσεις που έκανε στην ιρανική τηλεόραση ανέφερε πως υπάρχει επικοινωνία με τουλάχιστον δύο άτομα που επέβαιναν στο ελικόπτερο, ωστόσο δεν έχουν εντοπιστεί, ούτε είναι γνωστές λεπτομέρειες για την κατάστασή τους. Ακόμη, η τηλεόραση του Ιράν ανέφερε πως το ελικόπτερο έπεσε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και κυρίως εξαιτίας έντονης ομίχλης στην περιοχή.

معاون اجرایی رئیس‌جمهور: در چند نوبت با دو نفر از افرادی که در #هلی‌کوپتر بودند ارتباط برقرار شده است#رئیسی pic.twitter.com/yM6WTbIj2T

— خبرگزاری ایسنا (@isna_farsi) May 19, 2024

Ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή λέει ότι αυτό σηματοδοτεί μια «πραγματικά σημαντική εξέλιξη». «Υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν επιζώντες και ίσως βρίσκονται αρκετά κοντά στο σημείο της συντριβής, κάτι που και πάλι θα ήταν μια στιγμή ελπίδας», προσθέτει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται την κρατική τηλεόραση του Ιράν, το ελικόπτερο εντοπίστηκε από τις ομάδες διάσωσης αλλά αυτό στη συνέχεια διααψεύστηκε.

Ιράν: Το πρώτο μήνυμα του Χαμενεΐ για τον αγνοούμενο Ραΐσι – Τι θα συμβεί αν σκοτώθηκε

O ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έκανε την πρώτη του δημόσια δήλωση για τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου, Εμπραχίμ Ραΐσι.

Σε μια ομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά στην κρατική τηλεόραση, είπε ότι η ασφάλεια και η διακυβέρνηση της χώρας διαχειρίζονται άλλοι αξιωματούχοι και δεν θα υπάρξει διαταραχή των κρατικών υποθέσεων ή στην ασφάλεια των συνόρων και της εθνικής ασφάλειας.

«Ελπίζουμε ότι ο φιλάνθρωπος Θεός θα επιστρέψει τον αγαπητό και αξιότιμο πρόεδρό μας και όλους μαζί του στην αγκαλιά του λαού», είπε. «Όλοι πρέπει να προσευχηθούν για την υγεία αυτών των δημοσίων υπαλλήλων. Ο λαός του Ιράν δεν πρέπει να είναι ανήσυχος».

Ο πρόεδρος Ραϊσί είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός άνθρωπος στο Ιράν, μετά τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο θάνατός του, αν επιβεβαιωθεί, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες, γράφει το Sky News. Στο άμεσο διάστημα, ο αντιπρόεδρός του Μοχάμαντ Μοχμπέρ θα αναλάβει τον έλεγχο και θα διεξαχθούν εκλογές εντός 50 ημερών.

Μετά από χρόνια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί το 2022, αυτή μπορεί να είναι η στιγμή που το κίνημα διαμαρτυρίας θα αναγεννηθεί ξανά, κατά τον ανταποκριτή του βρετανικού ΜΜΕ.

Υπάρχουν επίσης πολλές ομάδες αντιφρονούντων και μέσα στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου ενός παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους, που θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από αυτή την κατάσταση.

Ο Ραΐσι δεν ήταν καθολικά δημοφιλής στο Ιράν. Έγινε πρόεδρος το 2021 τη δεύτερη φορά και μόνο με ποσοστό συμμετοχής 41%, το χαμηλότερο από την επανάσταση του 1979.

Ο διάδοχος του Ραΐσι θα είναι πιθανότατα ο εκλεκτός υποψήφιος του ανώτατου ηγέτη και σίγουρα ένας άλλος υπερσυντηρητικός σκληροπυρηνικός. Μακροπρόθεσμα, ο θάνατος του Ραϊσί θα είχε συνέπειες για τον ανώτατο ηγέτη. Θεωρούνταν ο ένας από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους για να διαδεχθεί τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μετά το θάνατό του, ο άλλος ήταν ο γιος του Χαμενεΐ, ο Μοτζταμπά.

Για τους θρησκευόμενους και συντηρητικούς Ιρανούς, ο θάνατος του Ραΐσι θα είναι θλιβερός- για πολλούς όμως, θα είναι ο θάνατος ενός ανθρώπου που είχε αίμα στα χέρια του.

Ιράν: «Σκοτάδι» για τον πρόεδρο Ραϊσί και το ελικόπτερο – Sky News: Θα υπάρξει μεγάλη μυστικότητα

Ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι ο χαρακτηρισμός της συντριβής ως «ανώμαλη προσγείωση» ήταν «υποτιμητικός». «Με δεδομένο ποιοι επέβαιναν στο αεροσκάφος, όχι μόνο ο ίδιος ο Ραΐσι αλλά και άλλα τρία πρόσωπα-κλειδιά, συμπεριλαμβανομένου του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, θα υπάρξει μεγάλη ευαισθησία και, θα έλεγα, μυστικότητα γύρω από το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή», είπε.

Ο ανταποκριτής δήλωσε ότι οι ομάδες διάσωσης δεν έχουν πολλές ώρες ακόμα στο φως της ημέρας, γεγονός που θα δυσχεράνει τις προσπάθειες αναζήτησης. «Δεν υπάρχει καμία υπόνοια σε αυτό το στάδιο, είτε πρόκειται για το Ισραήλ, την Αμερική ή οποιονδήποτε άλλο, [ότι] οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση ήταν πίσω από αυτό», πρόσθεσε.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ήταν ένας συνδυασμός, ίσως, των καιρικών συνθηκών και της κακής κατάστασης του αεροσκάφους».

Πολλά διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση, μεταξύ των οποίων το AP και το Reuters, αναφέροντας ότι στο ελικόπτερο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επέβαινε ο πρόεδρος Ραϊσί.

BREAKING

IRNA confirmed that President Raisi was on board the helicopter and that rescue teams had yet to determine the location of the accident due to poor weather conditions. pic.twitter.com/F41hoTlZZQ

Iran Observer (@IranObserver0) May 19, 2024

Το πρακτορείο Fars έγραψε: «Σήμερα, Κυριακή, το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο προσγειώθηκε στο έδαφος λόγω της ομίχλης που επικρατούσε στη βόρεια περιοχή του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν και η αυτοκινητοπομπή του προέδρου αναχώρησε για την Ταμπρίζ από την ξηρά. »Μερικά λεπτά πριν, η φήμη για ατύχημα για ένα από τα 3 ελικόπτερα της αυτοκινητοπομπής του προέδρου δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο».

Ενας τοπικός κυβερνητικός αξιωματούχος χρησιμοποίησε τη λέξη «συντριβή» για να περιγράψει το περιστατικό, αναφέρει το Associated Press, αλλά παραδέχθηκε σε ιρανική εφημερίδα ότι δεν είχε ακόμη φτάσει ο ίδιος στο σημείο.

Ιρανός αξιωματούχος μίλησε στο Reuters για το περιστατικό με το ελικόπτερο στο οποίο εμπλέκεται ο Εμπραχίμ Ραΐσι. Ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δήλωσε ότι οι ζωές του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών του «βρίσκονται σε κίνδυνο» μετά από «συντριβή».

Άλλα ΜΜΕ αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα από τα τρία ελικόπτερα που μετέφεραν τον πρόεδρο του Ιράν και τους αξιωματούχους που τον συνοδεύουν, χωρίς να δώσουν πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Το περιστατικό συνέβη ενώ ο Ραΐσι βρισκόταν καθ’ οδόν προς την επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ομάδες διάσωσης στάλθηκαν στο σημείο. Δεν είναι, για την ώρα, ξεκάθαρες οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή η κατάσταση του προέδρου του Ιράν.

BREAKING: Rescuers in Iran are trying to reach a helicopter involved in “an incident” while traveling with an entourage including President Ebrahim Raisi, state television reported. https://t.co/Fkm5PwqK0c

— The Associated Press (@AP) May 19, 2024

Εκτός από τον Ραΐσι, το ελικόπτερο μετέφερε αρκετούς άλλους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Incident Reported for Helicopter Carrying Iranian President
Reports indicate that the helicopter carrying Ebrahim Raisi, the President of the Islamic Republic of #Iran, has experienced an incident in East Azerbaijan.
However, some of the president’s companions on this helicopter… pic.twitter.com/pwr0R3Qtze

— Tasnim News Agency (@Tasnimnews_EN) May 19, 2024

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και η πυκνή ομίχλη δυσκολεύουν τις προσπάθειες των ομάδων διάσωσης, ανέφερε η κρατική τηλεόραση. Η κρατική τηλεόραση περιέγραψε την περιοχή που συνέβη το περιστατικό ως κοντά στην Τζόλφα, μια πόλη στα σύνορα με το έθνος του Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά.

The footage shows the area where the president’s helicopter crashed pic.twitter.com/h78E9ta8LH

— IRNA News Agency (@IrnaEnglish) May 19, 2024

Το Ιράν έχει στην κατοχή του μια ποικιλία ελικοπτέρων, αλλά οι διεθνείς κυρώσεις καθιστούν δύσκολη την προμήθεια ανταλλακτικών για αυτά. Ο στόλος ελικοπτέρων του χρονολογείται επίσης σε μεγάλο βαθμό πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε προσευχές για την ασφάλεια του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι. Συγκεκριμένα η κρατική τηλεόραση διέκοψε το τακτικό της πρόγραμμα για να προβάλει προσευχές για τη διάσωση του Ραϊσί σε ολόκληρη τη χώρα και, σε μια γωνία της οθόνης αναμεταδίδει ζωντανά τις επιχειρήσεις των ομάδων διάσωσης που ερευνούν πεζή την ορεινή περιοχή μέσα στην πυκνή ομίχλη.

ΗΠΑ: O Μπάιντεν ενημερώθηκε για το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν – Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθεί στενά τις αναφορές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις αναφορές σε σχέση με τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό του των Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Παράλληλα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθεί στενά τις αναφορές για τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Σαρλ Μισέλ: H EE και τα κράτη-μέλη της παρακολουθούν στενά την κατάσταση με το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν

H EE και τα κράτη-μέλη της παρακολουθούν στενά την κατάσταση με το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με δήλωσή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης “Χ”.

“Παρακολουθούμε στενά τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών αναγκάστηκε να προσγειωθεί απροσδόκητα και η κατάστασή τους δεν είναι ακόμα σαφής. Μαζί με τα κράτη-μέλη και τους εταίρους της ΕΕ παρακολουθούμε στενά την κατάσταση”, αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Keywords
ιραν, sky news, due to, associated press, bell, twitter, sky, news, reuters, εκλογες, μμε, φως, president, due, weather, iran, observer, press, entourage, https, republic, azerbaijan, ηπα, εθνος, εφημεριδα δημοκρατια, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, azerbaijan, βιντεο, entourage, γωνια, ηγετης, θανατος, ισραηλ, μμε, προγραμμα, τηλεοραση, υγεια, φως, ωρα, iran, news, observer, reuters, weather, αγκαλια, αιμα, αμερικη, ανθρωπος, ατομο, ατυχημα, βορεια, γεγονος, γινει, δεδομενο, διαστημα, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, εγινε, εδαφος, ειπε, υπαρχει, επικοινωνια, ερευνες, ερυθρα, εφημεριδα, ζωης, ιδια, θεος, ομιλια, κρατικο, λεπτομερειες, ξηρα, ξημερωματα, ομαδα, οικος, ομιχλη, οχημα, σαφης, σεναριο, σιγουρα, συνεχεια, το εθνος, τρια, φημη, φορα, ωρες, ασφαλεια, associated press, bell, sky, due, due to, republic, https, χωρα, καηκε, κυριακη, νεκροι, ομαδες, πληροφοριες, press, president, sky news, χερια
Τυχαία Θέματα
Ιράν, Νεκρός, Ραϊσί, Εξωτερικών – Βρέθηκαν,iran, nekros, raisi, exoterikon – vrethikan