Κεχαγιά: Σοκαριστική η δήλωση του Ν.Παναγιώτοπουλου για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Του ξέφυγε ή υπάρχει κρυφή ατζέντα της ΝΔ;

Σοκαριστική χαρακτήρισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Παναγιωτόπουλου κατά την οποία, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του κόμματος, είπε ότι «στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα πρέπει να υπάρχει πάντα ως όπλο η καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών, είτε ως όπλο πίεσης είτε ως πραγματικό».

Ειδικότερα σε συνέντευξη στο Action24 η Βούλα Κεχαγιά είπε ότι είναι σοκαριστική «διότι επί της ουσίας παραδέχεται και ομολογεί την κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης της ΝΔ σε

σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών». Πρόσθεσε ότι «τώρα βλέπουμε, σε μια αποθέωση αμηχανίας και έλλειψης πρωτοβουλίας, ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θέλει να ολοκληρώσει αυτή τη Συμφωνία και να φέρει στη Βουλή προς κύρωση τα 3 μνημόνια συνεργασίας, αλλά μέσω στελεχών της λέει ότι μπορεί και να ακυρώσει μονομερώς τη Συμφωνία». «Αυτό δεν είναι διπλωματικό όπλο», τόνισε, σχολιάζοντας επίσης και το εξής:

«Η κ. Ντερ Λάιεν, που είναι και φίλη προσωπική του κ. Μητσοτάκη, πέραν του ότι κατέχει ανώτατη θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τι θα πει εφόσον ακούσει τέτοιες δηλώσεις;».

Η κ. Κεχαγιά σημείωσε, σχετικά με το τι συνιστά διαπραγματευτικό «όπλο», ότι «εφόσον κυρώσεις τα πρωτόκολλα, ένα εκ των οποίων αναφέρεται στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, ισχυροποιείσαι να βάζεις προσκόμματα στην ένταξή της στην ΕΕ εφόσον εκείνη είναι που δεν τηρεί την Συμφωνία».

Τόνισε ότι «σαφέστατα και υπάρχει πρόβλημα στη χρήση του όρου Μακεδονία από την κ. Σιλιάνοφσκα, και το καταγγέλλουμε. Εφόσον κυρωθούν αυτά τα 3 πρωτόκολλα συνεργασίας, ισχυροποιείται η θέση της Ελλάδας ότι κάναμε τα πάντα για την πλήρωση της Συμφωνίας».

Σε ερώτηση που της έγινε για το αν είναι ετεροβαρές να κυρώνει η Ελλάδα πρωτόκολλα και η κ. Σιλιάνοφσκα να δηλώνει «Μακεδόνισσα», η Κεχαγιά σχολίασε ότι «ετεροβαρές είναι να λέμε ότι θα ακυρώσουμε τη Συμφωνία, αυτό που ακούσαμε προηγουμένως από τον πρώην υπ. ‘Αμυνας». Σημείωσε πως «ή υπάρχει κρυφή ατζέντα ή τού ξέφυγε του κ. Παναγιωτόπουλου και είναι προσωπική του θέση. Άρα πρέπει να πάρει θέση η κυβέρνηση και να πει αν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός».

Στο ερώτημα για το αν υπάρχει αλλαγή στάσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και αν αυτή θα έπρεπε να αναβληθεί, η κ. Κεχαγιά είπε ότι «δεν υπάρχει αλλαγή στάσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε εκ του αποτελέσματος». Σημείωσε ότι «γενικώς εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε υπέρ του διαλόγου και φυσικά υπέρ και του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Με αυτή την έννοια δεν θέλουμε να εμποδιστεί ή να σταματήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, στην κατεύθυνση βεβαίως της προσπάθειας εξεύρεσης λύσης και επίλυσης των διαφορών».

Υποστήριξε ότι δεν έγινε σωστή προετοιμασία και προεργασία αυτής της συνάντησης και πως «εκ του αποτελέσματος αυτό αποδείχθηκε, κι έκανε ακόμα πιο αναγκαία τη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να γίνει η συνάντηση στην ‘Αγκυρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Επικαλούμενη δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών είπε ότι η κυβέρνηση υποβάθμιζε εξ αρχής τις τελευταίες μέρες τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ρωτώντας: «Είχαν μηνύματα ότι η Άγκυρα θα εντείνει τις πιέσεις, ότι θα μιλήσει για τουρκική μειονότητα ο Ερντογάν ή ότι δεν θα προχωρήσει κάτι άλλο;».

Για το θέμα των θαλάσσιων πάρκων είπε ότι «για μια ακόμη φορά μαθαίνουμε από την τουρκική πλευρά, από την τουρκική κυβέρνηση ή από τον τουρκικό Τύπο, τι συμφωνείται ή λέγεται σε κορυφαίες συναντήσεις» και ότι «μάθαμε λοιπόν από τον κ. Χακάν ότι κόκκινη γραμμή για τους ίδιους είναι η δημιουργία θαλάσσιων πάρκων, ενώ την ίδια ώρα, στον αντίποδα, από την ελληνική κυβέρνηση μαθαίναμε ότι υπήρξε συμφωνία για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο».

Ενόψει της σημερινής ενημέρωσης από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, είπε ότι πρέπει να πει «τι συμφωνήθηκε ή δεν συμφωνήθηκε για το θαλάσσιο πάρκο, αν όντως η τουρκική κυβέρνηση ξέκοψε και έθεσε ως κόκκινη γραμμή το θέμα της δημιουργίας θαλάσσιου πάρκου και αν συζητήθηκε το φλέγον ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών που είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα».

Διότι, πρόσθεσε, «γι’ αυτά δεν ακούσαμε κουβέντα. Διότι έχουμε την αίσθηση ότι εκεί που λέγαμε ότι θα οδηγηθούμε στη Χάγη -το έλεγε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από μερικούς μήνες-, αυτό έχει παγώσει, και θέλουμε να μάθουμε τους λόγους».

Για το αν υπάρχει «εσωκομματικός πόλεμος» στον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τα εμβόλια, είπε ότι η αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ Πολάκη-Γεροτζιάφα, ο οποίος αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν εξελέγη ο κ. Κασσελάκης, δεν συνιστά εσωτερικό πόλεμο.

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που ήταν για τα εμβόλια, όμως θέλω να κάνω μία παρατήρηση: Αυτά που έλεγε ο κ. Πολάκης στην εξέλιξη της πανδημίας για τα μονοκλωνικά και ότι θα έπρεπε να έρθουν νωρίτερα στη χώρα μας, από το 2021, όπως είχαν πάει και σε άλλες χώρες της ΕΕ και όχι μόνο, τον δικαιώνουν σήμερα για τα μονοκλωνικά», είπε. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αποδεικνύεται ότι ως προς τα μονοκλωνικά ο κ. Πολάκης καλώς πίεζε και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά καλώς πίεζε ως προς την ενίσχυση των ΜΕΘ».

Όσον αφορά τη δήλωση «πόθεν έσχες» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κ. Κεχαγιά ανέφερε ότι «ο ίδιος ο πρόεδρος έχει δηλώσει ότι υπάρχει στόχευση να δημοσιοποιήσει πριν από τις ευρωεκλογές τη δήλωση «πόθεν έσχες» του.

Η στόχευση αυτή αφορά τα έγγραφα τα οποία απαιτείται να συγκεντρωθούν ώστε η δήλωση να μπορεί να συμπληρωθεί, να είναι ολοκληρωμένη και να δοθεί στη δημοσιότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κεχαγιά, Σοκαριστική, Ν Παναγιώτοπουλου, Συμφωνία, Πρεσπών –,kechagia, sokaristiki, n panagiotopoulou, symfonia, prespon –