Γάμος με το στανιό

Ως πατριώτης πίστευα (και συνεχίζω να πιστεύω) ακράδαντα στη «μη λύση».
Δηλαδή σε καμία αποδοχή ονόματος με οποιαδήποτε χρήση του συνθετικού «Μακεδονία»

Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου*

Γάμος με το στανιό (Le Mariage forcé) είναι κωμωδία του Μολιέρου, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1664. Ένας τέτοιου είδους «γάμος» έγινε στις 12 Ιουνίου 2018 μεταξύ της χώρας μας και των Σκοπίων έπειτα από αφόρητες πιέσεις από τις ΗΠΑ

και την Ε.Ε. ώστε να καταλήξουμε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Από τη μία, στην Ελλάδα αποδεχτήκαμε την εκχώρηση του ιστορικού ονόματος της Μακεδονίας μας και χαρίσαμε μεγάλο κομμάτι της κληρονομιάς μας στους γείτονες. Από την άλλη, οι Σκοπιανοί παραδέχτηκαν, χωρίς καμία ένοπλη σύγκρουση και ήττα σε πεδίο μάχης, ότι όλη η προπαγάνδα που υιοθέτησαν για οκτώ δεκαετίες ήταν μια απάτη, ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την αρχαία ελληνική Μακεδονία, και πρόσθεσαν τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια» στο όνομα του νεοσύστατου κράτους τους, με τεράστιο πλήγμα για το εθνικό τους φρόνημα.

Ως πατριώτης πίστευα (και συνεχίζω να πιστεύω) ακράδαντα στη «μη λύση». Δηλαδή σε καμία αποδοχή ονόματος με οποιαδήποτε χρήση του συνθετικού «Μακεδονία». Όσα χρόνια, αιώνες ή χιλιετίες και αν πέρναγαν, δεν έπρεπε η Ελλάδα να συνηγορήσει σε τέτοια συμφωνία. Όπως ακριβώς πράττουμε και με την Κύπρο, όπου δεν αναγνωρίζουμε καμία τουρκική κρατική οντότητα στη Μεγαλόνησο, όσος χρόνος και να περάσει (ελπίζω εκεί να φανούμε δυνατοί και να μην μας κάμψουν όπως έγινε με τα Σκόπια).

Οι τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της Ν.Δ. Η νέα Σκοπιανή πρόεδρος αρνείται να προσφωνήσει τη χώρα της με το όνομα που έχει συμφωνηθεί και κατά την ορκωμοσία της την αποκάλεσε «Μακεδονία». Υπάρχει ορατός κίνδυνος να ακυρωθεί η Συνθήκη των Πρεσπών; Κανένας απολύτως, κατά την εκτίμησή μου. Η πίεση που ασκήθηκε από την Ε.Ε., αλλά κυρίως από τις ΗΠΑ, ήταν τόσο ισχυρή, που κανένα παγκόσμιο κέντρο αποφάσεων δεν θα δεχτεί να υπάρξει διαζύγιο σε αυτό τον ιδιότυπο γάμο, όπου κανένα έθνος δεν θέλει τη συνέχειά του, αλλά εξαναγκαστήκαμε να συμφωνήσουμε. Οποιαδήποτε κίνηση από τα Σκόπια προς ακύρωση των συμφωνηθέντων θα έφερνε τέτοια οργή και αντίδραση από την Αμερική προς το συγκεκριμένο κράτος-δορυφόρο τους στα Βαλκάνια, που θα έπεφτε η κυβέρνηση σε ελάχιστες ώρες και θα κινδύνευε ακόμα και η συνέχεια του έθνους τους, αφού οι ντόπιοι Αλβανοί καραδοκούν με αποσχιστικές τάσεις, και οποιαδήποτε ανισορροπία ή άρση της υποστήριξης του αμερικανικού παράγοντα θα επέφερε δραματικές αποδομητικές εξελίξεις. Οφείλουμε να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να μην αντιδράσουμε σε φαιδρές κορόνες.

*∆ιδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

The post Γάμος με το στανιό appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα