Οι Πρέσπες ως Ίμια και το μοντέλο του Τιρόλο

Του Μανώλη Κοττάκη

Ο πρωθυπουργός γύρισε ικανοποιημένος από την περιοδεία του στη Μακεδονία και τη Θράκη. Θεωρεί ότι ανέκτησε μέρος της πολιτικής φθοράς της Νέας Δημοκρατίας. Εκ πρώτης όψεως έχει δίκιο. Και οι αριθμοί που θα του δείξουν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων θα συμφωνήσουν ότι αυξήθηκε -για πόσο είναι ζητούμενο- η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας στον Βορρά.

Στην πραγματικότητα όμως το τοπίο παρέμεινε θολό και στη Μακεδονία και στη Θράκη. Το πρόβλημα υφίσταται. Όσες φορές κι αν επισκεφτεί ο κύριος Μητσοτάκης τη Βόρειο Ελλάδα δεν μπορεί να μπει στην ψυχολογία του κόσμου της.

Γι’ αυτό άλλωστε και σε συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας του κόμματος, όπου σε εθνικό επίπεδο έλαβε 41%, στον νομό Θεσσαλονίκης όπου ήταν υποψήφιος έλαβε 35%. Ενώ σε πολλούς γειτονικούς νομούς τα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας έφθασαν το 20% όλα μαζί.

Τι σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνει την ψυχολογία του κόσμου αυτού; Οι άνθρωποι αυτοί είναι Μακεδόνες. Καθαροί Μακεδόνες. Όχι νόθοι Μακεδόνες. Πέρασε από πάνω τους οθωμανική και βουλγαρική κατοχή και δεν τούρκεψαν, δεν βουλγάρεψαν.

Έξι χρόνια μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ του 2023 σε εθνικό επίπεδο έδειξε ότι ακόμα και τώρα, μετά τον βομβαρδισμό της χρήσης του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» από το πολιτικό προσωπικό, αλλά και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης προς επηρεασμό της κοινής γνώμης, το 60% του συνόλου των Ελλήνων θεωρεί ότι αυτή προκάλεσε βλάβη στην πατρίδα μας. Σκεφτείτε ποιο είναι το αντίστοιχο ποσοστό στη Μακεδονία.

Όταν, λοιπόν, ο κόσμος αυτός, που θυμάται πολύ καλά ότι η Νέα Δημοκρατία του κυρίου Μητσοτάκη υπέβαλε πρόταση μομφής κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Κοινοβούλιο, ακούει τον πρωθυπουργό να «απειλεί» τα Σκόπια ότι θα εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα κυρώσει τα πρωτόκολλα αμυντικής συνεργασίας -άρα θα ψηφίσει κι αυτός το όνομα- μόλις αυτά αλλάξουν στάση, περιέρχεται σε μία σχιζοειδή κατάσταση.

Διότι ο αρχηγός του κόμματος του διακηρύσσει ότι θα εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών εναντίον της οποίας ο ίδιος κατέθεσε πρόταση μομφής! Γι’ αυτό και το χειροκρότημα μετά τη συγκεκριμένη αποστροφή του είναι «δύσθυμο», «εκβιασμένο», «καχύποπτο».

Η σύγχυση επιτείνεται από το γεγονός ότι ο κύριος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ομιλία του στην Ημαθία επισκέφτηκε τα κτήματα της παράγκας του Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα για να γευματίσει με τον αειθαλή διαπρύσιο υποστηρικτή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Ο οποίος αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία» σκέτο!

Είναι δύσκολο να καταλάβει το αθηναϊκό κοινό ότι για ανθρώπους που έχουν γνήσια μακεδονική καταγωγή οι Πρέσπες και η εκχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» ιστορικά είναι ισοδύναμες με τα Ίμια. Γιατί υπάρχει συγκεκριμένο γεγονός.

Στο Αιγαίο αμφισβητήθηκε εθνικό έδαφος, στη Μακεδονία μας αμφισβητείται η εθνική υπόσταση ενός ολόκληρου πληθυσμού. Σε αντίθεση με τα Ελληνοτουρκικά, που αυτή τη στιγμή είμαστε στις διαπραγματεύσεις και δεν υπάρχει κάτι «παραδοτέο», στις Πρέσπες εκχωρήθηκαν το όνομα «Μακεδονία» και η εθνότητα. Fact, που λένε και οι αγγλοσάξονες.

Αυτό δεν διαγράφεται. Και όταν οι Μακεδόνες, στους οποίους αρέσει να μιλάς ευθέως, αντιλαμβάνονται ότι εδώ υπάρχει διπλή γραμμή και ότι πίσω από τις απειλές για… βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρύβεται η κύρωση των πρωτοκόλλων και το γεγονός ότι θα καταστεί η κεντροδεξιά παράταξη συνένοχη με τον ΣYΡΙΖΑ στην εκχώρηση των όρων «Μακεδονία», «μακεδονικός», αυτό γίνεται αντιληπτό στο ευρύ κοινό. Άλλο δέχομαι τη συνέχεια του κράτους για συνθήκη που υπέγραψαν άλλοι, και άλλο συνυπογράφω και εγώ!

Αλλά αν ο κύριος πρωθυπουργός αισθάνεται ευτυχής μετά την περιοδεία του, γιατί να του το χαλάσουμε; Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε, κύριε πρόεδρε. Ο κόσμος, πάντως, δεν ξεχνά.

Όταν μόλις λίγους μήνες πριν το υπουργείο Πολιτισμού χαιρέτισε στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης μαζί με τον κύριο Κασσελάκη τη… ροζ ελληνική σημαία που αναρτήθηκε σε έκθεση του ελληνικού προξενείου στη Νέα Υόρκη, πώς να πείσεις σήμερα ότι από το ροζ πήγες στο γαλάζιο και το αγάπησες ξαφνικά;

Όταν μόλις λίγους μήνες πριν η τότε υφυπουργός Παιδείας αρνείτο να γίνεται έπαρση της ελληνικής σημαίας έστω μία φορά την εβδομάδα μέσα στα ελληνικά σχολεία, πώς να πείσεις σήμερα για τη λατρεία στη σημαία;

Ο ντεμέκ στην πραγματικότητα είσαι εσύ ο ίδιος. Υποκρίνεσαι.

Το ίδιο ισχύει και για τον μεγαλόσταυρο που φόρεσαν για να μας πείσουν οικεία πρόσωπα του πρωθυπουργού το Πάσχα. Όταν μόλις χθες, κυριολεκτικά, δικαστήριο αθώωσε μοναχούς της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Βόλου, τους οποίους η κυβέρνηση έστειλε στο σκαμνί στη διάρκεια της πανδημίας με κατηγορίες για διασπορά ψευδών ειδήσεων και δικαστήρια αθώωσαν ιερείς που διώχθηκαν για τη θεία κοινωνία και τα εμβόλια, τότε, όσο μεγάλους σταυρούς και να κάνεις, στη συνείδηση των πολιτών δεν σώζεσαι.

Ο κύριος πρωθυπουργός επέστρεψε επίσης ευτυχής από την επίσκεψή του στη Θράκη. Η οποία έγινε την τελευταία στιγμή, επειδή πήγε εκεί ο κύριος Κασσελάκης. Κάποιος πρέπει να του πει την αλήθεια. Ο τοπικός πληθυσμός τσιμπιόταν όταν παρατήρησε στο Ηρώο της Κομοτηνής την επομένη της καταπληκτικής, υποτίθεται, συνάντησης Ερντογάν – Μητσοτάκη τον Τούρκο γενικό πρόξενο (ο οποίος είναι γιος στρατηγού που προστάτευσε τον Τούρκο πρόεδρο στο πραξικόπημα του 2016) να περνά δίπλα ακριβώς από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανο Κασσελάκη και να μην τους χαιρετά. Επαναλαμβάνω, να μην τους χαιρετά! Ενώ την προηγουμένη ο Ερντογάν με τον Μητσοτάκη φιλιούνταν και αγκαλιάζονταν!

Αυτό, προφανώς, δεν έγινε τυχαία. Ο Γιώργος Φλωρίδης Μακεδόνας και Θραξ, ο οποίος σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του οποίου η σύζυγος έχει διατελέσει εισαγγελέας Πρωτοδικών στην Κομοτηνή, έβαλε μπλόκο στην αντεθνική νομοθετική ρύθμιση που προωθούσαν συνεργάτες του κυρίου Μητσοτάκη από το Στρασβούργο να αναγνωρίζονται τα λεγόμενα τουρκικά σωματεία μόνο με απόφαση δικηγόρου, χωρίς απόφαση δικαστή!

Και γι’ αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, δεν τον χαιρέτησε ο δυσαρεστημένος Τούρκος γενικός πρόξενος, ο οποίος νομίζει ότι ως διπλωμάτης ξένης χώρας μπορεί να κυβερνάει την Ελλάδα! Ε, δεν μπορεί. Υπάρχουν και κάποιοι που είναι άγρυπνοι.

Κάποιος επίσης πρέπει να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για το συναίσθημα που επικρατεί στην τοπική κοινωνία της Θράκης για το μειονοτικό κόμμα. Εκείνος «χαχαχα χουχουχου» με τον Ερντογάν και οι Τούρκοι κατεβάζουν κόμμα στη Θράκη για τρίτη συνεχόμενη φορά, προκειμένου να επιβεβαιώσουν στις κάλπες τον ισχυρισμό τους για τον πληθυσμιακό συσχετισμό ότι είναι περισσότεροι από τους χριστιανούς, με βάση τους αριθμούς και τις ψήφους.

Τη χρεώνεται αυτήν την κάθοδο ο πρωθυπουργός. Έπρεπε να την απαγορεύσει ο Άρειος Πάγος. Έπρεπε να βάλει τις φωνές στον Ερντογάν. Τώρα που και οι δύο, υποτίθεται, καταγγέλλουν τους εθνικισμούς.

Η Άγκυρα με το ένα χέρι μάς κάνει χειραψίες και με το άλλο επιχειρεί πισώπλατες μαχαιριές. Προσπαθεί συστηματικά να αναγνωρίσει τη μειονότητα ως εθνική, να της αποδώσει συλλογικά δικαιώματα και όχι ατομικά, για να εφαρμόσει στη Θράκη το μοντέλο του Τιρόλο: δηλαδή δύο επίσημες γλώσσες στην επαφή με το κράτος, διπλά τοπωνύμια, ελληνικά και τουρκικά στις ταμπέλες, ποσοστώσεις μουσουλμάνων στις δημόσιες υπηρεσίες, ποσοστώσεις για την εκλογή αιρετών, συνδιοίκηση εν τέλει.

Όλα αυτά δεν απασχολούν τον πρωθυπουργό, μόνο τα ψηφαλάκια έχει στον νου του.

The post Οι Πρέσπες ως Ίμια και το μοντέλο του Τιρόλο appeared first on antinews.gr.

Keywords
ιμια, πρεσπες, νεα δημοκρατια, υφυπουργός παιδείας, υφίσταται, ελλαδα, θεσσαλονικη, σημαίνει, ελιαμεπ, νέα, σκοπια, συγκεκριμένο, αιγαιο, ροζ, σχολεια, πασχα, σταυροι, φλωριδης, κομοτηνη, χαχαχα, antinews, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, πασχα 2012, κοινωνια, κομματα, οψεως, αρειος παγος, δημοκρατια, εθνικη, θρακη, υπουργειο πολιτισμου, ψυχολογια, αγκυρα, βετο, γεγονος, γινεται, εγινε, εδαφος, υπαρχει, εκθεση, εκχωρηση, ελιαμεπ, εμβολια, εβδομαδα, επρεπε, ερντογαν, ερευνα, ιδιο, ημαθια, υπηρεσιες, ισχυει, υφίσταται, υφυπουργος, θεια κοινωνια, θολο, ομιλια, κυβερνηση, κυριε, κομμα, μακεδονια, μηνες, μητσοτακης, μπλοκο, ναουσα, νεα υορκη, νομικη, ντεμεκ, ονομα, ροζ, ρυθμιση, συγκεκριμένο, συνεχεια, τεως, τριτη, υφυπουργός παιδείας, φορα, χερι, antinews, δικαιωματα, δικιο, εφαρμογη, ελληνικα, ενωση, εθνικο, γλωσσες, υπουργειο, κτηματα, μια φορα, πηγες, σημαια, σημαίνει, θεια
Τυχαία Θέματα