Άντονι Μπλίνκεν: Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει όσα κατέστρεψε στην Ουκρανία

22:59 14/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Η Ρωσία «πρέπει να πληρώσει για την ανοικοδόμηση αυτών που ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέστρεψε» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στην Ουκρανία και μιλώντας σε φοιτητές στο Κίεβο τόνισε πως «αυτό απαιτεί το διεθνές δίκαιο και αυτό αξίζει ο ουκρανικός λαός».

Μάλιστα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει την “πρόθεση” να χρησιμοποιήσει για τον σκοπό αυτόν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

που κατασχέθηκαν στις ΗΠΑ μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

“Εργαζόμαστε από κοινού με τους εταίρους μας στην G7 (την Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη) ώστε να χρησιμοποιηθούν τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να αποκατασταθούν οι ζημιές που ο Πούτιν συνεχίζει να κάνει”.

Ο Ζελένσκι ζητά επιτάχυνση στις παραδόσεις όπλων

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους να επισπεύσουν τις παραδόσεις όπλων που έχουν υποσχεθεί, τη στιγμή που το Κίεβο προσπαθεί να αποκρούσει μια νέα ρωσική επίθεση στη βορειοανατολική Ουκρανία.

“Έχουμε ανάγκη να επιταχυνθούν σημαντικά οι παραδόσεις. Περνά πάρα πολύ χρόνος σήμερα μεταξύ της ανακοίνωσης των πακέτων βοήθειας και της πραγματικής παρουσίας των όπλων στην πρώτη γραμμή”, δήλωσε στην αποψινή ομιλία του, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο.

Τουλάχιστον 20 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Χάρκοβο

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν συνοικίες στο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, τραυματίζοντας περισσότερους από 20 ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχους της περιοχής.

Μεταξύ άλλων, βομβαρδίστηκε ένα 20ώροφο κτίριο σε κεντρικό σημείο της πόλης. Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι το πολυώροφο κτίριο χτυπήθηκε με κατευθυνόμενες βόμβες UMPB D-30. Οι ίδιες βόμβες χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε επίθεση εναντίον άλλης τοποθεσίας, όπου ξέσπασε πυρκαγιά σε χώρους στάθμευσης.

Για επτά ρωσικά πλήγματα στο Χάρκοβο, σε διάστημα λίγων ωρών, έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Ολέχ Σινεχούμποφ, συμπληρώνοντας ότι μεταξύ των 20 τραυματιών είναι τρία παιδιά.

«Το σπίτι κάποιου ήταν εδώ όπου τώρα υπάρχει ένας σωρός από πέτρες. Μέχρι που η Ρωσία το ισοπέδωσε», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ίχορ Κλιμένκο στο Telegram, δημοσιεύοντας εικόνες από μια βομβαρδισμένη τοποθεσία.

Το Χάρκοβο, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων, αλλά τους τελευταίους μήνες οι επιθέσεις έχουν ενταθεί και οι υποδομές της περιοχής έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιδιώκει να ισοπεδώσει το Χάρκοβο.

To άρθρο Άντονι Μπλίνκεν: Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει όσα κατέστρεψε στην Ουκρανία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άντονι Μπλίνκεν, Ρωσία, Ουκρανία,antoni blinken, rosia, oukrania