Ομόφυλα ζευγάρια: 44 γάμοι τις πρώτες 80 μέρες του νόμου – Τι λέει η κοινή γνώμη για την τεκνοθεσία

Δυόμιση μήνες μετά την θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχουν τελεστεί στη χώρα -μέχρι τα τέλη Απριλίου- 44 τέτοιοι γάμοι.

Οι 30 είναι μεταξύ ανδρών και οι 14 μεταξύ γυναικών. Επίσης έχουν εκδοθεί για να τελεστούν στο δήμο της Αθήνας 31 άδειες γάμου. Οι 17 μεταξύ γυναικών και οι 14 μεταξύ αντρών.

Μετά την θεσμοθέτηση του γάμου η κοινή γνώμη μοιάζει να αποδέχεται όλο και περισσότερο το δικαίωμα στην ισότητα στο γάμο.

Σύμφωνα με πρόσφατη πανελλαδική έρευνα της «ΔιαΝΕΟσις», που διεξήχθη από την Metron Analysis,

η ελληνική κοινωνία δείχνει να είναι ανοιχτή πια και να επιδοκιμάζει την καθολική ισότητα στο γάμο.

Στην ερώτηση «συμφωνείτε με το να επιτρέπονται οι γάμοι μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών» το 60% των ερωτηθέντων απαντά θετικά.

Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου πως συν το χρόνο έχει παρατηρηθεί μία εμφανής μετατόπιση της άποψης των Ελλήνων υπέρ του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών να τελούν πολιτικό γάμο, καθώς την ίδια ακριβώς ερώτηση τον Φεβρουάριο του 2022, θετικά διακείμενο εμφανιζόταν το 51,7% Ελλήνων.

Αντίστοιχα στο ίδιο ερώτημα τον Απρίλιο του 2015 μόλις το 36,3% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει καταφατικά.

Πάντως η κοινή γνώμη παραμένει στην πλειοψηφία της επιφυλακτική ως προς το θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Το 62,3% Ελλήνων δηλώνουν αρνητική στο ενδεχόμενο τεκνοθεσίας, ενώ υπέρ είναι το 35,8% και αναποφάσιστο το 1,9%.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τη δέσμη δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος, ο γάμος αφορά στην αναγνώριση της συγγένειας με τα τέκνα που προϋπάρχουν από τον ένα σύζυγο ή που πρόκειται να αποκτηθούν.

Επιπλέον μόνο με το γάμο επιτρέπεται ο ένας σύζυγος να τεκνοθετήσει το ήδη υπάρχον θετό η βιολογικό παιδί του άλλου συζύγου γεγονός που δίνει λύση στο μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε με την μη αναγνώριση της κοινής γονεϊκότητας για ομόφυλα ζευγάρια με παιδιά.

Διαβάστε επίσης

Το ωράριο καταστημάτων, αγορών και σούπερ μάρκετ – Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα Μ. Σάββατο

Τροχαίο στη Βούλα: Χτυπήθηκε διαδοχικά από τις δύο μηχανές η 72χρονη – Ανοιχτό ακόμη το ενδεχόμενο «κόντρας»

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας – Ήταν μόλις 51 ετών

Keywords
Τυχαία Θέματα