Επ.Υγείας: Μόνο το 5% καταφέρνει τεκνοποιήσει μετά την αποθεραπεία από καρκίνο

Την ανάγκη ανάδειξης έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης που λαμβάνουν οι ασθενείς, που διαγιγνώσκονται με καρκίνο για θέματα που αφορούν τη γονιμότητα, τονίζουν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, τα οποία άνοιξαν την Πέμπτη τη συζήτηση, με απώτερο σκοπό τη θεσμοθέτηση των διαδικασιών, ώστε οι ασθενείς -παιδιά και ενήλικες- με καρκίνο να έχουν πλήρη εικόνα για τα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν, σε περίπτωση που το επιθυμούν.

Κατά τη διάρκεια τη συζήτησης τονίστηκε από πλευράς Βουλευτών, αλλά και αρμόδιων φορέων η σημαντικότητα της διατήρησης της γονιμότητας τόσο για παιδιά,

όσο και για ενήλικες, που ακολουθούν θεραπεία κατά του καρκίνου.

Μόνο το 5% καταφέρνει τεκνοποιήσει μετά την αποθεραπεία

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με βάση έρευνες το 73% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο ανησυχούν πως αυτές οι θεραπείες θα επηρεάσουν την γονιμότητα τους στο μέλλον και γι’ αυτό το λόγο 30% διακινδυνεύουν τη ζωή τους και δεν ολοκληρώνουν τις διαδικασίες της αποθεραπείας, ενώ μόνο το 5% καταφέρνει και τεκνοποιεί, μετά που έχει περάσει από τη διαδικασίας της αποθεραπείας από καρκίνο.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στη συζήτηση μεγάλο ποσοστό των ατόμων που διαγιγνώσκεται με καρκίνο δεν γνωρίζει και έχει έλλειψη ενημέρωσης για το πως μπορείς να διατηρήσεις τη γονιμότητα σου για το μέλλον, ενώ τονίστηκε πως αν γίνουν τα σωστά βήματα υπάρχει δυνατότητα αυτό το ποσοστό από το 5% να ανέβει στο 65%.

Ανάπτυξη πολυθεματικής ομάδας γιατρών και γραπτή συγκατάθεση

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συζήτησης έγιναν εισηγήσεις για θεσμοθέτηση μιας πολυθεματικής ομάδας γιατρών για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με καρκίνο, που σκοπό θα έχει την σφαιρική λήψη αποφάσεων, ιδιαίτερα για την μελλοντική διαφύλαξη της γονιμότητας, ενώ εκπρόσωπος της Europa Donna έθεσε επί τάπητος και το θέμα της γραπτής συγκατάθεσης ότι έχουν ενημερωθεί όλοι για τη δυνατότητα να διαφυλάξουν τη γονιμότητας τους.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Σάβια Ορφανίδου, επανάφερε για ακόμη μια φορά την πάγια διαχρονική θέση του ΔΗΣΥ ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση από πλευράς πολιτείας, μέσα από μια παγκύπρια εκστρατεία για τα θέματα γονιμότητας είτε αυτά αφορούν θέματα επαγγελματικών, οικογενειακών, εκπαιδευτικών λόγων, είτε άλλων λόγων.

«Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος και οι πολίτες ότι μπορούν να διαφυλάξουν τη γονιμότητα τους για το μέλλον», είπε.

Σύμφωνα με  τη Σάβια Ορφανίδου έχουν εισηγηθεί ακόμα τη θεσμοθέτηση μιας πολυθεματικής ομάδας γιατρών, όταν ένα άτομο διαγιγνώσκεται με καρκίνο, να ενημερώνεται πάραυτα άμεσα για την δυνατότητα διασφάλισης της γονιμότητα του για το μέλλον, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε αυτή την ομάδα γιατρών ένας ογκολόγος με εξειδίκευση στα θέματα γονιμότητας.

Επίσης, ανέφερε πως τέθηκε για μια ακόμη φορά η ανάγκη για αύξηση του ποσού που δίδεται για όλη τη διαδικασία της εξωσωματικής στα πλαίσια του κρατικού σχεδίου επιδότησης για υπογονιμότητα και υπογεννητικότητα.

«Ως ΔΗΣΥ θα επιμένουμε μέχρι τέλους να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης από την πολιτεία για τα θέματα γονιμότητας ενώ την ίδια ώρα θα επαναφέρουμε το θέμα, για να δούμε εάν όντως έχουν θεσμοθετηθεί αυτές οι πολυθεματικές γιατρών που συμπεριλαμβάνουν ογκολόγο με εξειδίκευση στα θέματα γονιμότητας, αλλά και γραπτή συγκατάθεση που χρειάζεται για να βεβαιωνόμαστε ότι όλοι έχουν ενημερωθεί για τη δυνατότητα να διαφυλάξουν τη γονιμότητά τους», ανέφερε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, ανέφερε πως είναι γνωστό ότι οι αντικαρκινικές θεραπείες είναι δυνατόν να επηρεάσουν τη γονιμότητα σε ασθενείς με καρκίνο, σημειώνοντας πως η διασφάλιση της γονιμότητας σε παιδιά και ενήλικες με καρκίνο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θέμα σε ό,τι αφορά στον προγραμματισμό της αντικαρκινικής θεραπείας.

«Η δε καθοδήγηση των ασθενών», σημείωσε, «προκειμένου να προχωρήσουν στη φύλαξη σπέρματος ή και ωαρίων αποτελεί προτεραιότητα. Διότι, την ώρα που διαγιγνώσκεται ένας νέος άνθρωπος με τον καρκίνο η μόνη του έγνοια είναι να γίνει καλά».

Πρόσθεσε ότι «εδώ έρχεται η ευθύνη του κράτους για τη σωστή και επαρκή ενημέρωση σε ότι αφορά την προστασία της γονιμότητας αυτών των ανθρώπων», συμπληρώνοντας πως «αυτή τη στιγμή στον τόπο μας τόσο η κρυοσυντηρήση του σπέρματος σε άντρες, αλλά και η φύλαξη ωαρίων αντίστοιχα σε γυναίκες, επιδοτείται από το κράτος».

Η κ. Νικολάου είπε ότι σήμερα ζήτησαν από το Υπουργείο Υγείας να συνεχιστεί η επιδότηση  και αν είναι δυνατόν να επικαιροποιηθεί στη βάση των σημερινών δεδομένων, ενώ την ίδια ώρα ζητήσαν από το Υπουργείο Υγείας να δώσει ιδιαίτερη σημασία στον υποχρεωτικό χρόνο φύλαξης, ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για παιδιά καρκινοπαθείς.

Επίσης, ζήτησαν να υπάρξει ένα σχέδιο επιδότησης της φύλαξης των σπερματοζωαρίων ή των ωαρίων, αντίστοιχα.

Εξάλλου, η κ. Νικολάου είπε ότι «ενώ σε αγόρια με καρκίνο ακολουθείται η διαδικασία της κρυοσυντήρησης του σπέρματος, στα κορίτσια δεν ακολουθείται η αντίστοιχη διαδικασία της φύλαξης του ωοθηκού ιστού, κάτι το οποίο συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι «τα τελευταία χρόνια δυστυχώς ο αριθμός των νέων ατόμων, που πάσχουν από καρκίνο, έχει μεγαλώσει», σημειώνοντας ότι «έχει υποχρέωση το κράτος να βοηθήσει αυτά τα νέα άτομα να μπορέσουν, αφού ξεπεράσουν την ασθένεια τους, να μπορέσουν κάποια στιγμή να γίνουν γονείς».

Είπε πως το κόμμα του στηρίζει τους νέους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο και θέλουν μελλοντικά να γίνουν γονείς.   

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επ Υγείας, Μόνο,ep ygeias, mono