Έφηβος στις ΗΠΑ πέθανε από καυτερό πατατάκι που έφαγε μετά από challenge στα social media

Στο γιατρό ή στο νοσοκομείο κατέληξαν πολλοί έφηβοι στις ΗΠΑ το περασμένο φθινόπωρο, αφού κατανάλωσαν υπερβολικά καυτερά πατατάκια μετά από «challenge» στο Tik Tok, και μία μάλιστα περίπτωση στη Μασαχουσέτη οδήγησε στον θάνατο ενός 14χρονου.

Ο έφηβος Χάρις Γούλομπα από το Γούστερ της Μασαχουσέτης πέθανε από καρδιακή ανακοπή την 1η Σεπτεμβρίου του 2023, λίγες ώρες αφότου έφαγε το πατατάκι – ένα πικάντικο τσιπ τορτίγιας για την ακρίβεια, που περιείχε υψηλή ποσότητας εκχυλίσματος πιπεριάς τσίλι, σύμφωνα με τη νεκροψία.

Τιέδειξε η νεκροψία στον έφηβο

Ως αιτία θανάτου του εφήβου προσδιορίστηκε η καρδιοπνευμονική ανακοπή «στο πλαίσιο κατάποσης τροφικής ουσίας με υψηλή συγκέντρωση καψαϊκίνης». Ο 14χρονος έπασχε επίσης από συγγενή καρδιοπάθεια και υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, σύμφωνα με την νεκροτομή.

Όπωςείπε η μητέρα του σε τοπικά δίκτυα, ογιος της - ένας υγειέστατος έφηβος χωρίςγνωστές αλλεργίες - λιποθύμησε αφούέφαγε το πατατάκι που του έδωσε έναςφίλος του. Αργότερα έχασε ξανά τιςαισθήσεις του στο σπίτι και διακομίστηκεσε νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταίατου πνοή. «Ελπίζω, προσεύχομαι στο Θεόνα μην περάσουν άλλοι γονείς αυτό πουπερνάω, δεν θέλω να δω άλλους να πονούνέτσι. Μου λείπει τόσο πολύ ο γιος μου»,δήλωσε η Λόις Γούλομπα.

Τι είναι το «onechip challenge»;

Η εταιρεία Paqui που παράγει τα συγκεκριμένα πατατάκια ζήτησε από τους λιανοπωλητές να σταματήσουν την πώληση του προϊόντος λίγο μετά τον θάνατο του Χάρις.

Το «One Chip Challenge», για το οποίο έγινε πολύς ντόρος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιλαμβάνει ένα πατατάκι, τυλιγμένο σε φύλλο αλουμινίου, σε κουτιά σε σχήμα φερέτρου με την επωνυμία Carolina Reaper και Naga Viper Pepper. Η συσκευασία ενημερώνει ότι προορίζεται για την «εκδικητική απόλαυση της έντονης ζέστης και του πόνου» και στο πίσω μέρος της υπάρχει η προειδοποίηση ότι πρέπει να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

«ΤοOne Chip Challenge τηςPaqui προοριζότανμόνον για ενηλίκους με σαφή προειδοποίησηότι το προϊόν δεν ήταν για παιδιά ή άτομαευαίσθητα σε πικάντικες τροφές ή μευποκείμενα προβλήματα υγείας. Είδαμεαναφορές εφήβων και άλλων ατόμων πουαγνόησαν αυτές τις προειδοποίησεις. Ωςαποτέλεσμα, μολονότι το προϊονανταποκρινόταν στα στάνταρ ασφάλειαςτροφίμων, για προληπτικούς λόγουςσυνεργαστήκαμε με τους λιανοπωλητέςγια την εθελούσια απομάκρυνση τουπροϊόντος από τα ράφια τον Σεπτέμβριοτου 2023 και το One Chip Challengeσταμάτησε», δήλωσεεκπρόσωπος της εταιρείας.

Το συγκεκριμένο πατατάκι φέρεται να προκάλεσε και τη «δηλητηρίαση» ενός μαθητή της έκτης Δημοτικού πέρυσι στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ νοσηλευτικό προσωπικό κλήθηκε και σε ένα σχολείο στη Μινεσότα, όταν επτά μαθητές ένιωσαν αδιαθεσία αφού συμμετείχαν στην πρόκληση.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έφηβος, ΗΠΑ,efivos, ipa