Οι Εργατικοί της Βρετανίας «ρίχνουν γέφυρες» προς την ΕΕ

13:51 18/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το κόμμα των Εργατικών της Βρετανίας, που δείχνει το μεγάλο φαβορί για να αναλάβει τα ηνία της εξουσίας σε λίγους μήνες, κάνει άνοιγμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας να κλείσει τις «πληγές» που άνοιξαν στις σχέσεις των δύο πλευρών μετά το Brexit του 2016.

Οι εθνικές κάλπες, που προανήγγειλε προ μηνών ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών, Ρίσι Σούνακ, δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα αλλά αναμένονται εντός του ερχόμενου φθινοπώρου. Το κόμμα των Συντηρητικών βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και είναι ενδεικτικό

ότι στις τοπικές (δημοτικές) εκλογές που πραγματοποιήθηκαν προ δύο εβδομάδων, έχασαν 473 δημοτικούς συμβούλους. Την ίδια στιγμή, δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα κυμαίνονται από 20 έως 30 μονάδες διαφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ο David Lammy που αναμένεται να γίνει υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση των Εργατικών, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για τη Βρετανία να πλησιάσει εκ νέου την ΕΕ. Ο Lammy τόνισε πως στόχος τους θα είναι «να δημιουργήσουμε έναν ειλικρινή και σωστά δομημένο διάλογο με την ΕΕ πάνω στα θέματα που έχουν πραγματική σημασία». 

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως θα αναζητήσουν ένα «σύμφωνο ασφάλειας» με τις Βρυξέλλες, όπου «θα προβλέπεται ενισχυμένος συντονισμός σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, στρατιωτικών, οικονομικών, κλιματικών, υγειονομικών, για την κυβερνοασφάλεια και την ενεργειακή ασφάλεια». Παράλληλα, ανέφερε ότι το κόμμα των Εργατικών «θα εντείνει τις προσπάθειες για να διατηρήσει στενές σχέσεις με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Πολωνία».

Ωστόσο, το κόμμα των Εργατικών έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επανέλθει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, την τελωνειακή ένωση ή να επιτρέψει ξανά την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών. Στα μέσα Απριλίου, το Λονδίνο διέψευσε τις ελπίδες των Βρυξελλών καθώς αρνήθηκε να αρχίσει διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνηση της κινητικότητας των νέων μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-ergatikoi-tis-vretanias-richnoun-gefyres-pros-tin-ee.htm
Τυχαία Θέματα