ΗΠΑ: Τριάντα χρόνια φυλάκιση στον άνδρα που χτύπησε με σφυρί τον σύζυγο της Πελόζι

Ο άνδρας που διέρρηξε το σπίτι της πρώην προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι το 2022 και επιτέθηκε στον σύζυγό της με σφυρί καταδικάστηκε την Παρασκευή σε 30 χρόνια φυλάκισης, ανέφερε η εφημερίδα San Francisco Chronicle.

Σε μια επίθεση με πολιτικά κίνητρα, ο Ντέιβιντ Ντεπέιπ εισήλθε με τη βία στο σπίτι της Πελόζι στο Σαν Φρανσίσκο νωρίς το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 2022, μόλις μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές

για το Κογκρέσο εκείνης της χρονιάς. Εκείνη την περίοδο, η Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, βρισκόταν στην Ουάσινγκτον.

Ο Ντεπέιπ, ο οποίος σύμφωνα με τους εισαγγελείς καθοδηγούνταν από τις ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας γνωστές ως QAnon, αναγνώρισε στη δίκη ότι πρόθεσή του ήταν να πάρει όμηρο την Πελόζι. Η υπόθεση αντιμετωπίστηκε με ακόμα περισσότερες συνωμοσίες από οπαδούς και φίλους του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντεπέιπ, 44 ετών, ήρθε αντιμέτωπος με τον σύζυγο της Pelosi, Paul, και τον χτύπησε με ένα σφυρί στο κεφάλι πριν η αστυνομία που είχε κληθεί στο σημείο καταφέρει να ακινητοποιήσει τον δράστη. Οι ένορκοι έκριναν τον Ντεπέιπ ένοχο τον Νοέμβριο για απόπειρα απαγωγής ομοσπονδιακού υπαλλήλου και επίθεση σε άμεσο μέλος της οικογένειας ομοσπονδιακού υπαλλήλου.

Του άφησε μόνιμες βλάβες

Ο Πολ Πελόζι, 82 ετών, υπέστη κατάγματα στο κρανίο και άλλους τραυματισμούς που συνεχίζουν να τον επηρεάζουν, όπως περιέγραψε σε επιστολή του προς τον δικαστή ενόψει της καταδίκης του την Παρασκευή. Εκτός από τη ζάλη και μια μεταλλική πλάκα που παραμένει στο κεφάλι του, ο Πελόζι είπε ότι δυσκολεύεται με την ισορροπία και έχει μόνιμη νευρική βλάβη στο αριστερό του χέρι.

Σε ξεχωριστή επιστολή, η Νάνσι Πελόζι, Δημοκρατική που ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, προέτρεψε τον δικαστή να επιβάλει μια «πολύ μεγάλη» ποινή.

Σημείωσε ότι ο Ντεπέιπ φέρεται να φώναξε «Πού είναι η Νάνσι;» κατά τη διάρρηξη του σπιτιού της, όπως φώναζαν κάποιοι από τους εισβολείς στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν ένας όχλος υποστηρικτών του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλε στο κτίριο επιδιώκοντας να ανατρέψει την εκλογή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το ζεύγος Πελόζι το 2019.

Οι εισαγγελείς πρότειναν «δρακόντεια ποινή» 40 ετών

Ο Ντεπέιπ καταδικάστηκε από τους ενόρκους τον Νοέμβριο. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει από την περιφερειακή δικαστή των ΗΠΑ Τζάκλιν Σκοτ Κόρλεϊ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο να καταδικάσει τον Ντεπέιπ, έναν Καναδό υπήκοο που ζει παράνομα στις ΗΠΑ, σε 40 χρόνια φυλάκισης. Στα δικαστικά έγγραφα, το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι, αν και δεν καταδικάστηκε για τρομοκρατικό έγκλημα, τα αδικήματά του ωστόσο πληρούσαν τον ορισμό, επειδή είχε ως στόχο να επηρεάσει την κυβέρνηση μέσω «εκφοβισμού ή εξαναγκασμού».

Οι εισαγγελείς δήλωσαν επίσης ότι ο Ντεπέιπ δεν έδειξε μεταμέλεια για τις πράξεις του. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ντεπέιπ που είχε διοριστεί από το δικαστήριο είχε ζητήσει ποινή 14 ετών, λέγοντας ότι είχε «ξεβολευτεί» τα χρόνια που προηγήθηκαν της επίθεσης, εν μέρει λόγω μιας καταχρηστικής σχέσης.

Ο Ντεπέιπ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ξεχωριστές πολιτειακές κατηγορίες που απορρέουν από τη διάρρηξη και την επίθεση στην Pelosi, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας δολοφονίας, οι οποίες συνεπάγονται πιθανή ποινή φυλάκισης από 13 χρόνια έως ισόβια. Έχει δηλώσει αθώος.

Keywords
Τυχαία Θέματα