Αλλάξαμε προτιμήσεις στο φαγητό; Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι πρώιμης άνοιας

Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Alzheimer’s Society ένας στους τρεις ανθρώπους που γεννιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα θα διαγνωστεί με άνοια στη διάρκεια της ζωής του, νέα ευρήματα από το Vitality Life αποκάλυψαν ότι το ένα τρίτο των Βρετανών δεν γνωρίζει ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της άνοιας.

Ενώ περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς γνωρίζουν αυτή τη στιγμή ή έχουν γνωρίσει κάποιον που έχει διαγνωστεί με άνοια, το ένα τρίτο δεν γνωρίζει ποια είναι τα

βασικά συμπτώματα της άνοιας που πρέπει να προσέξουν. Και το 70% δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν πάνω από 200 τύποι της πάθησης.

Όταν ρωτήθηκαν για συγκεκριμένα συμπτώματα, σχεδόν εννέα στους 10 μπορούν να εντοπίσουν απώλεια μνήμης, ενώ λιγότερο από το ένα τέταρτο γνωρίζει τα λιγότερο γνωστά πιθανά συμπτώματα, όπως η προτίμηση για γλυκό φαγητό και η απώλεια όσφρησης.

Η HuffPOst UK μίλησε με την δρ Νικήτα Πατέλ, γενική γιατρό και βοηθό Αναπληρωτή Ιατρικού Διευθυντή στο Vitality Life, για να μάθει περισσότερα για το πώς η προτίμηση για γλυκό φαγητό είναι ένα λιγότερο γνωστό σύμπτωμα της άνοιας. 

Πως η προτίμηση για γλυκό φαγητό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα άνοιας

Η δρ Πατέλ είπε: «Διαφορετικοί τύποι άνοιας επηρεάζουν τους ανθρώπους διαφορετικά. Ακόμη και άτομα με τον ίδιο τύπο άνοιας μπορεί να εμφανίσουν πολύ διαφορετικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα με το φαγητό και το ποτό.

Ένα λιγότερο γνωστό σύμπτωμα είναι μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επεξεργάζονται ή βιώνουν τη γεύση με αποτέλεσμα μια αλλαγή στις γευστικές προτιμήσεις τους. Ως εκ τούτου, μερικοί άνθρωποι μπορεί να επιθυμήσουν ένα γλυκό φαγητό παρά το γεγονός ότι μισούσαν τη ζάχαρη στο παρελθόν ή μπορεί να βρεθούν να επιθυμούν κάτι που συνήθως δεν θα έτρωγαν, για παράδειγμα ένας χορτοφάγος μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να λαχταράει το κρέας».

Οπως προσέθεσε, ενώ ακόμα κατανοούμε γιατί και πώς συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές στις προτιμήσεις, μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να το υποστηρίξουμε διασφαλίζοντας ότι τα άτομα με άνοια τρώνε καλά και τακτικά.

Αυτό σημαίνει να προσφέρουμε ένα πιο υγιεινό γλυκό σε έναν συγγενή μας που τώρα θα ήθελε να καταναλώνει γλυκά όλη την ώρα. Αυτό θα του δώσει μια πιο υγιεινή διατροφική οπτική. 

Αλλα λιγότερα γνωστά συμπτώματα της άνοιας περιλαOther lesser-known symptoms of dementia include:

Απώλεια όσφρησης
Επιληπτικές κρίσεις
Ακράτεια ουροδόχου κύστης
Εμμονικές τάσεις
Επαναλαμβανόμενες πτώσεις και λιποθυμίες
Οπτικές παραισθήσεις
Απώλεια όρεξης και βάρους
Διαταραχές ύπνου
Κινητικά προβλήματα

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Μια κουταλιά ελαιόλαδο καθημερινά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοιαΤο νούμερο 1, φθηνό και προσβάσιμο, συμπλήρωμα διατροφής για να μην χτυπήσει την πόρτα η άνοιαΗμέρα φροντιστή ατόμων με άνοια: Δωρεάν διημερίδα στο Μέγαρο Μουσικής
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλλάξαμε, Αυτό,allaxame, afto