Αυτή είναι η πόλη που έχει περισσότερους φορτιστές από βενζινάδικα -Το «θαύμα» που αλλάζει την ιστορία

Την ώρα που η Ευρώπη αγκομαχά να αυξήσει τον αριθμό φορτιστών ηλεκτρικών ΙΧ, υπάρχει μια κινεζική πόλη που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Η αύξηση της πωλήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχει επιτάξει την αύξηση των φορτιστών, ώστε όσοι έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην ηλεκτροκίνηση να μπορούν να ανεφοδιάσουν γρήγορα και άκοπα το όχημά τους.

Όσον αφορά την Ευρώπη, πρόσφατα η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), ύψωσε κραυγή αγωνίας, επισημαίνοντας ότι ο ρυθμός πώλησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι

πολύ ταχύτερος από την εγκατάσταση φορτιστών, γεγονός που απαιτεί ενέργειες για τη γεφύρωση του χάσματος.

Ειδικότερα, ο ACEA εκτιμάει ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα χρειαστούν 8,8 εκατ. φορτιστές, δηλαδή σε ετήσια βάση θα πρέπει να τοποθετούνται 1,2 εκατ. φορτιστές (ή 22.000 ανά εβδομάδα), δηλαδή 8 φορές περισσότεροι απ’ όσους εγκαταστάθηκαν το 2023.

Το «θαύμα» της Κίνας

Στην Κίνα, ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική. Ήδη, μάλιστα, φαίνεται ότι υπάρχει μια πόλη όπου ο αριθμός των φορτιστών ξεπέρασε αυτόν των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Πρόκειται για την πόλη Σεντζέν των 12,5 εκατ. κατοίκων, στην επαρχία Κουανγκτούνγκ, που τον Ιούνιο του 2023 παρουσίασε το πλάνο "City of Supercharging" («Η πόλη της ταχυφόρτισης»). Ένας από τους εν λόγω στόχους του συγκεκριμένου πλάνου ήταν μέχρι το 2025 να έχει περισσότερους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων συγκριτικά με βενζινάδικα.

Και όπως φαίνεται, τα κατάφερε πολύ νωρίτερα. Σύμφωνα με διεθνή Μέσα, στις 30 Απριλίου 2024, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο στόχος επιτεύχθη, αριθμώντας συνολικά 362 ταχυφορτιστές που επιτρέπουν τον ανεφοδιασμό των μπαταριών των ηλεκτρικών ΙΧ με ηλεκτρική ενέργεια μέσα σε διάστημα 10 λεπτών (από το 10% στο 80%).

Σημειώνεται ότι η μετάβαση σε ένα καθεστώς κυριαρχίας των φορτιστών ηλεκτρικών ΙΧ δεν αποτελεί το μοναδικό επίτευγμα της συγκεκριμένης κινεζικής πόλης.

Αυτό διότι το 2017 κατάφερε να καταστήσει τον στόλο αστικών λεωφορείων της πλήρως ηλεκτρικό, με συνολικά περισσότερα από 16.000 μηδενικών ρύπων λεωφορεία, ενώ δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε ο πλήρης εξηλεκτρισμός των ταξί.

Σημειώνεται ότι η πόλη Σεντζέν αποτελεί την έδρα της BYD, της αυτοκινητοβιομηχανίας που πλέον είναι πρώτη σε πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως, και προ ολίγων μηνών εγκαινιάσε την εμπορική της παρουσία και στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα