Ποιος Δήμος θα λάβει χρηματοδότηση για φορτιστές και ηλεκτρικά λεωφορεία;

Η υφυπουργός υποδομών και Μεταφορών αποκάλυψε επίσης ότι το 2025 θα δοθεί στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου, έργο προϋπολογισμού 295 εκατ. ευρώ.

Τη δυνατότητα χρηματοδότησης για δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας στο πλαίσιο του προγράμματος «Φορτίζω παντού» παρέχει στο Δήμο Πατρέων το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την εγκατάσταση και διασύνδεση δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης, από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Επιπλέον, η προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κονδύλια ύψους 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπει ο Ευρωπαϊκός

Κανονισμός ΕΚ 1370 2007 για την περιφέρεια.

Όλα τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από την υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας που είχε με τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη για ζητήματα που αφορούν στην αχαϊκή πρωτεύουσα και την ευρύτερη περιοχή.

Σε δήλωσή της σχετικά με τη συνάντηση, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε: «Συζητήσαμε, με τον Δήμαρχο Πατρέων την εξέλιξη σειράς έργων περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας, τα οποία εκτελούνται στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εργάζεται σκληρά και μεθοδικά, σε ολόκληρη τη χώρα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς, για την πρόοδο, την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών».

Αναλυτικότερα, κατά τη συνάντηση η Υφυπουργός ενημέρωσε τον Δήμαρχο ότι ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου, έργο προϋπολογισμού 295 εκατ. ευρώ, έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 42% και αναμένεται να αποδοθεί στην κυκλοφορία στο σύνολό του το 2025, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Παράλληλα, υλοποιούνται για τον Δήμο Πατρέων αντιπλημμυρικά έργα κατάντι του νέου αυτοκινητοδρόμου σε πέντε περιβαλλοντικά αδειοδοτημένες θέσεις και έργα ενίσχυσης – αποκατάστασης τεχνικών ανοίγματος μεγαλύτερου των 6 μέτρων (γέφυρες, κάτω διαβάσεις) σε δύο θέσεις, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για άλλες δύο.

Σε εξέλιξη, βρίσκονται, επίσης:

-Οι εργασίες καθημερινής διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης του έργου ύδρευσης της Πάτρας από τους ποταμούς Πείρο – Παραπείρο και η κατασκευή δικτύων ύδρευσης για την υδροδότηση των υπόλοιπων οικισμών της Βορειοδυτικής Αχαΐας. Επιπλέον, υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση για τα δίκτυα ύδρευσης σε περισσότερους οικισμούς του Δήμου Πατρέων, καθώς και η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία του διυλιστηρίου και του φράγματος Πείρου – Παραπείρου. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων είναι 24.300.000 (με ΦΠΑ) και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2026.

-Η ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, στο Ρίο, προϋπολογισμού 6.429.509,53 ευρώ (με ΦΠΑ), κατά την οποία η λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος συνεχίζεται απρόσκοπτα και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή διαταραχή στις παρεχόμενες υπηρεσίες του.

-Δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης, εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», προϋπολογισμού 4.466.299,21 ευρώ (με ΦΠΑ).

-Οι εργασίες ολοκλήρωσης της υδροδότησης οικισμών, αποκατάστασης αποκοπτόμενων προσβάσεων της παράκαμψης της εθνικής οδού και της υφιστάμενης γέφυρας στη θέση «ΜΠΟΥΛΜΠΕΡΙ», προϋπολογισμού 6.130.000 ευρώ (με ΦΠΑ), οι οποίες ολοκληρώνονται ως το τέλος του 2024.

-Η διαδικασία ανάθεσης μελέτης, για την ωρίμανση του έργου ανέγερσης Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου στον Άγιο Βασίλειο Ρίου.

-Διαγωνισμός με τη διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου για την κατασκευή της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ρίο – Νέος Λιμένας Πατρών, μήκους 11 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 591.480.000 ευρώ (με ΦΠΑ).

-Εργασίες βαριάς συντήρησης του μετρικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής της Πάτρας που εξυπηρετεί τον Προαστιακό. Ταυτόχρονα γίνεται επανασχεδιασμός των δρομολογίων του Βόρειου κλάδου.

-Οι προβλεπόμενες ενέργειες για την κατακύρωση της σύμβασης ΣΔΙΤ περί κατασκευής του νέου μεγάρου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας. Η περίοδος κατασκευής θα είναι 2 έτη και λειτουργίας – συντήρησης 28 έτη, με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής 17.164.488 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

-Ο εκσυγχρονισμός και η αποκατάσταση των τεχνικών προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί στο κατάστημα κράτησης στον Άγιο Στέφανο, προϋπολογισμού 2.810.000 ευρώ (με ΦΠΑ), που αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις αρχές του 2025.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα