Αίγυπτος: Το μυστικό της Μεγάλης Πυραμίδας, που έκρυβε ένας χαμένος παραπόταμος του Νείλου – Σπουδαία ανακάλυψη (photos/video)

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Αιγύπτου και άλλα αρχαία μνημεία στη Γκίζα έχουν χτιστεί σε μία απομονωμένη λωρίδα γης στα όρια της Ερήμου της Σαχάρας. Το αφιλόξενο τοπίο ήταν πάντα ένα αίνιγμα για τους αρχαιολόγους, που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πως μεταφέρονταν στο σημείο αυτό τα υλικά για το χτίσιμο των πυραμίδων και οι χιλιάδες εργάτες.

Το μυστήριο αυτό λύνεται τώρα με την ανακάλυψη που έκανε ομάδα αρχαιολόγων, εντοπίζοντας την αρχαία κοίτη

του Ποταμού Νείλου, που κάποτε έρεε πολύ κοντά στο σημείο όπου βρίσκονται τα μνημεία. Έτσι υπήρχε μια ποτάμια οδός που διευκόλυνε τις μεταφορές υλικών και εργατών.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και αναλύσεις δειγμάτων εδάφους οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τη ροή του Νείλου, σε έναν παραπόταμο μήκους 64 χιλιομέτρων, που σήμερα έχει αποξηρανθεί και έχει καλυφθεί από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και άμμο.

«Παρόλο που είχαν γίνει πολλές προσπάθειες εντοπισμού της ροής του Νείλου, περιορίζονταν σε συλλογή δειγμάτων εδάφους από συγκεκριμένα σημεία και αυτό οδηγούσε στην αποσπασματική χαρτογράφηση του αρχαίου συστήματος των καναλιών του Νείλου», δήλωσε η Έμαν Γκονάιμ, καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Διαστήματος στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που απέφερε τον χάρτη του παραποτάμου του Νείλου που είχε χαθεί».

Η Έμαν Γκονάιμ και οι συνάδελφοί της εντόπισαν συγκεκριμένα την κοίτη του παραπόταμου Αχραμάτ. Ο αρχαίος αυτός ποτάμιος δρόμος είχε πλάτος μισού χιλιομέτρου και βάθος 25 μέτρων, αντίστοιχο με τον σύγχρονο Νείλο. «Το μεγάλο μέγεθος και το μήκος του παραποτάμου Αχραμάτ και η εγγύτητά του σε 31 πυραμίδες στην περιοχή έρευνας, δείχνουν ότι ήταν ένας λειτουργικός υδάτινος δρόμος μεγάλης σημασίας», λέει η Γκονάιμ.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτός ο υδάτινος δρόμος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σύστημα μεταφορών στην αρχαία Αίγυπτο και πιο συγκεκριμένα στη μεταφορά των οικοδομικών υλικών και των εργατών για τις πυραμίδες.

credit: Eman Ghoneim/UNCW

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι κάποιες πυραμίδες στην περιοχή είχαν ένα τελετουργικό υπερυψωμένο διάδρομο που οδηγούσε απευθείας στην κοίτη του παραποτάμου.

Τα ίχνη του ποταμού αυτού εντοπίστηκαν σε αεροφωτογραφίες από δορυφόρους χάρη στην παρατηρητικότητα και την επιστημονική κατάρτιση της Γκονάιμ, η οποία έχει εξειδικευθεί στην γεωμορφολογία και την παλαιοϋδρολογία. «Έχω εκπαιδευμένο μάτι», είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια, «καθώς επεξεργαζόμουν τα στοιχεία παρατήρησα έναν παραπόταμο ή κάποιου είδους παρόχθια ζώνη που δεν έβγαζε νόημα γιατί ήταν μακριά από την σημερινή κοίτη του Νείλου».

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αίγυπτο, η Έμαν Γκονάιμ γνώριζε καλά την συγκεκριμένη περιοχή των πυραμίδων και πάντα αναρωτιόταν γιατί χτίστηκαν εκεί. Απευθύνθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για να πάρει άδεια για περαιτέρω έρευνα και συγκέντρωσε γεωφυσικά στοιχεία από το έδαφος χρησιμοποιώντας ειδικά ραντάρ και κάνοντας ηλεκτρομαγνητικές τομογραφίες, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι στην περιοχή έρεε κατά την αρχαιότητα κάποιος παραπόταμος του Νείλου.

credit: Eman Ghoneim/UNCW

Μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πιθανό στα εδάφη που σήμερα είναι αγροκτήματα, κατά μήκος της αρχαίας κοίτης, να παραμένουν θαμμένοι «αμέτρητοι» ναοί.

Το γιατί αποξηράνθηκε ο παραπόταμος και εξαφανίστηκε από προσώπου γης παραμένει αδιευκρίνιστο, αλλά πιθανολογείται ότι αυτό συνέβη σε μία περίοδο ξηρασίας και ερημοποίησης.

Διαβάστε επίσης:

«Μεταξύ ζωής και θανάτου ο πρωθυπουργός Φίτσο» – Οι γιατροί συζητούν την μεταφορά του στην Μπρατισλάβα

Γαλλία: Αστυνομικοί εκτέλεσαν άντρα που προσπάθησε να κάψει συναγωγή (Photo/Video)

Βρετανία: Ερωτικό παιχνίδι θανάτου – Την έπνιξε κατά λάθος στη διάρκεια του σεξ και αυτοκτόνησε

Keywords
Τυχαία Θέματα