Σταϊκούρας: Aυξημένες οι επιδοτήσεις για την απόσυρση αυτοκινήτων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ για την ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις επιδοτήσεις που θα δοθούν.

«Το υφιστάμενο πρόγραμμα τρέχει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, θέλω να σας πω ότι όσο περνάει το διάστημα γίνομαι δέκτης λιγότερων παραπόνων. Τα παράπονα εστιάζουν στο ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση από τα διαθέσιμα κονδύλια που έχει η ελληνική πολιτεία.

Σήμερα μόνο θα πληρώσουμε 1.510 συμπολίτες μας περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά έχουμε πλκηρώσει περισσότερα από 26 εκατομμύρια

ευρώ σε 7.000 συμπατριώτες μας. Κι αυτά στο ''Κινούμαι Ηλεκτρικά 2'' μόνο», είπε αρχικά ο υπουργός.

Τι είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»

Σε σχέση με το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα βγει στη δημοσιότητα η Κοινή Υπουργική Απόφαση και θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα να λειτουργεί παράλληλα με το προηγούμενο, ένα νέο πρόγραμμα. Εκτιμώ ότι οι επιδοτήσεις στα φυσικά πρόσωπα θα είναι λίγο αυξημένες, οι επιδοτήσεις για την απόσυρση αυτοκινήτων θα είναι αυξημένες και οι επιδοτήσεις για τα νομικά πρόσωπα θα είναι μειωμένες ώστε να μπορέσουμενα ικανοποιήσουμε τη μεγαλύτερη ζήτηση». «Συνδυαστικά είναι ένα πολύ καλό σχήμα», τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν τα αντίστοιχα διαθέσιμα κονδύλια από το υπουργείο Οικονομικών και ότι πρέπει να αποτελέσει μια από τις πρωτοβουλίες «έχουμε τον γηραιότερο στόλο οχημάτων στην Ευρώπη, είτε μιλάμε για λεωφορεία, είτε για αυτοκίνητα, είτε για φορτηγά».

Για τα ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ερωτηθείς για τα ηλεκτρικά λεωφορεία και τον βαθμό ετοιμότητάς τους, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως λειτουργικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς έχουν ενταχθεί στον συγκοινωνιακό έργο των δυο πόλεων.

«Σήμερα το πρωί ξεκίνησαν τα πρώτα 46 λεωφορεία στην Αθήνα. Μάλιστα, επιβιβάστηκα σε ένα και ήρθα από του Ρέντη εδώ στον Πειραιά μαζί με πολίτες. Εκτιμούμε ότι ο αριθμός αυτός θα είναι διπλάσιος εντός δυο εβδομάδων. Στη Θεσσαλονίκη ξεκινάμε τη Δευτέρα τα πρώτα λεωφορεία, πιστοί στο χρονοδιάγραμμά μας».

Για την αντιμετώπιση της καθημερινής κυκλοφοριακής συμφόρησης

Ως προς τον Κηφισό και την αντιμετώπιση της καθημερινής κυκλοφοριακής συμφόρησης, ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι μελετάται μια συλλογική λύση, ένας διαγωνισμός από το ΤΑΪΠΕΔ, όπου στη Φυλή θα δημιουργηθεί ένας χώρος για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων.

Aναφερόμενος στο δυστύχημα των Τεμπών είπε ότι «υποχρέωση του υπουργείου Υποδομών είναι να ενισχύει την ασφάλεια των επιβατών», ενώ αναφερόμενος στο πεδίο των πολιτικών ευθυνών υπενθύμισε ότι ο ΕΔΟΣΑΑΜ, ο νέος οργανισμός διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων, διερευνά ενδελεχώς την υπόθεση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ευρωπαϊκή αρχή.

«Οι μεταφορές είναι ασφαλείς, αλλά πάντα υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας»

«Οι μεταφορές είναι ασφαλείς, αλλά πάντα υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας και πάντα πρέπει να κάνουμε όσα γίνεται περισσότερα» συνέχισε ο υπουργός, φέρνοντας μάλιστα στο τραπέζι και το παράδειγμα των ισόπεδων διαβάσεων, για το οποίο «βγάλαμε πριν δυο εβδομάδες για πρώτη φορά με διάταξη νόμου στη Βουλή 25 εκατομμύρια ευρώ για την επίλυση του ζητήματος».

«Μην ξεχνάτε ότι η περίφημη σύμβαση 717 παραδόθηκε έγκαιρα τον Σεπτέμβριο του 2023, όμως τότε είχαμε την κακοκαιρία 'Daniel', επομένως το αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλίας έχει καταστραφεί ολοσχερώς από Δομοκό μέχρι Λάρισα».

«Ωστόσο η αποκατάσταση των ζημιών θα είναι έτοιμη έως το τέλος του 2025, με το κόστος να ανέρχεται στα 463 εκατομμύρια ευρώ», υπογράμμισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ακολουθεί το βίντεο με τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Χρήστος Σταϊκούρας:

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα