Γιάννης Διονάτος: Το σταθερό οικονομικό κλίμα θα οδηγήσει σε (ακόμη) καλύτερες ημέρες!

11:04 19/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μια ακόμη θετική προσέγγιση σε ότι αφορά το παρόν, μα και το κοντινό μέλλον της ελληνικής οικονομίας, δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD).

Συγκεκριμένα, σε έκθεσή της για τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, αναφορικά με την Ελλάδα η EBRD σημειώνει ότι η ανάπτυξη αναμένεται φέτος να ανέλθει στο 2,3%, ενώ θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 2,6% κατά τη διάρκεια

του 2025.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Όπως επισημαίνεται, το 2023 η ιδιωτική, αλλά και η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2%, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ενισχύθηκαν κατά 4% και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,7%, υπερβαίνοντας την αύξηση των εισαγωγών (2,1%). Οι αφίξεις και οι εισπράξεις τουριστών αυξήθηκαν σημαντικά πέρυσι, υπερβαίνοντας τα προπανδημικά επίπεδα. Όσο για τους δείκτες εμπιστοσύνης, εμφάνισαν κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας συνέβαλε στον αποπληθωρισμό το 2023.

Ο προϋπολογισμός της χώρας μας κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ το 2023, ενώ οι δημοσιονομικές προοπτικές εκτιμάται ότι είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του υφιστάμενου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο επανενεργοποιείται από το 2024.

Η ίδια έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης υπογραμμίζει πως η οικονομική εμπιστοσύνη βελτιώνεται σταθερά, με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) να παρουσιάζει ανοδική τάση κατά το α’ τρίμηνο του 2024 (56,9 τον Μάρτιο του 2024, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022) και τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI) να φθάνει σε υψηλό 7 μηνών (108,4 τον Μάρτιο του 2024). Μάλιστα, αμφότεροι οι δείκτες παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με ότι συμβαίνει στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Επιπροσθέτως, καταγράφεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητική πρόοδος στην υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Αναφορικά με τους πιθανούς κινδύνους που δύναται να αντιμετωπίσει η οικονομία της πατρίδας μας, η EBRD σημειώνει πως σε αυτούς περιλαμβάνονται οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και η πιθανή επίδραση που μπορεί να έχουν ορισμένες εκ των βασικών αγορών στις οποίες στηρίζεται ο ελληνικός τουρισμός.

Keywords
Αναζητήσεις
giannis-dionatos-to-stathero-oikonomiko-klima-tha-odigisei-se-akomi-kalyteres-imeres.htm
Τυχαία Θέματα