8η Μαρτίου για τη Γυναίκα

Με ποικίλες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις γιορτάζεται σήμερα και στη χώρα μας η Ημέρα της Γυναίκας, ενώ μηνύματα για την ημέρα απευθύνουν τα πολιτικά κόμματα. Από τη συχνότητα του Αθήνα 9.84 θα ακούγονται σήμερα μουσικές και τραγούδια για τη γυναίκα. Στην Αθήνα, εκτός από τις συγκεντρώσεις που οργανώνει το απόγευμα το ΠΑΜΕ, έχουν προγραμματιστεί άλλες δύο από τους Γιατρούς Χωρίς

Σύνορα, ενώ μέρος των εσόδων από την παράσταση «Η μαμά μου ποτέ δεν πεθαίνει» στο θέατρο Vault θα διατεθούν για την υποστήριξη της δράσης τους «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου». Στο Αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84 ολοκληρώνεται σήμερα η διημερίδα με θέμα «Νέες Δράσεις για τις Γυναίκες».

Τη διημερίδα διοργανώνει Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου Αθηναίων.

«Η γυναίκα απέναντι στην κρίση» είναι το φετινό θέμα εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στην Αθήνα όπου στις 11πμ διοργανώνεται εκδήλωση, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη.

Στις 5.30μμ στο Σύνταγμα και στις 7μμ στο Μοναστηράκι οι συγκεντρώσεις που προγραμματίζουν για την Αθήνα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι 12 γυναίκες ηθοποιοί του θεάτρου VAULT, με κεντρικό σύνθημα: «Εκατομμύρια γυναίκες δεν ζητούν τη βοήθειά μας, πεθαίνουν γι' αυτήν». Ακόμη, στις 9 και τέταρτο το βράδυ η παράσταση «Η μαμά μου ποτέ δεν πεθαίνει» που ανεβαίνει στο θέατρο Vault, (Μελενίκου 26, Βοτανικός) της Κλερ Καστιγιόν, σε σκηνοθεσία Καρατζιά Δημήτρη, είναι αφιερωμένη στην εκστρατεία αλληλεγγύης των Γιατρών Χωρίς Σύνροα «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου». Στις 8:30, πριν την έναρξη της παράστασης, μέρος των εσόδων της οποίας θα διατεθούν για την υποστήριξη της δράσης της οργάνωσης, θα προβληθεί βίντεο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Τις Γυναικείες Φυλακές Θήβας επισκέπτεται σήμερα η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Εξάλλου, σε συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα προχωρά σήμερα το ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στις 6μμ στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στις 6.30μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Εν τω μεταξύ, στη Γυναίκα είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.

«Ο δρόμος είναι δύσκολος και ανηφορικός. Οι γυναίκες έχουν ακόμα να αντιμετωπίσουν διακρίσεις, ανισότητες, βία», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά της η βουλευτής Β' Αθηνών και γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστας.

«Οι γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών βιώνουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό την ταξική εκμετάλλευση και τη φυλετική τους καταπίεση» και καλεί όλες τις γυναίκες να μη μείνουν απαθείς, να αντιδράσουν και να απαιτήσουν όλα όσα τους ανήκουν», επισημαίνει στο μήνυμά της η ΚΕ του ΚΚΕ.

«Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της επίθεσης στα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας που έχουν λυσσαλέα εξαπολύσει τα οικονομικά συμφέροντα μαζί με τους εκφραστές της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η 8 Μάρτη είναι και πρέπει να είναι για τις γυναίκες συναδέλφους μας, ημέρα αφύπνισης και επαγρύπνησης και προσδιορισμού στόχων και διεκδικήσεων για τους αγώνες που έρχονται», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών.

Περισσότερες από 10.020 κλήσεις στη γραμμή SOS

Μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας της, η γραμμή SOS 15900 για την άμεση συμβουλευτική υποστήριξη γυναικών- θυμάτων όλων των μορφών βίας, έχει δεχθεί περισσότερες από 10.020 κλήσεις, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από τις κλήσεις αυτές, οι 7.909 αφορούσαν καταγγελία έμφυλης βίας (5.874 κλήσεις από τις ίδιες τις γυναίκες και 2.035 από τρίτα πρόσωπα). Οι υπόλοιπες 2.111 κλήσεις αφορούσαν διάφορα αιτήματα ενημέρωσης, ενώ υπήρξαν και 71 ηλεκτρονικά μηνύματα. Καταγγελία εμπορίας γυναικών (trafficking) αφορούσαν 23 κλήσεις (δύο, από τις ίδιες τις γυναίκες και 21, από τρίτα πρόσωπα).

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Γιαννακάκη, Κατερίνας Μάρκου, Γιάννη Πανούση και Μαρίας Ρεπούση, για τις διαστάσεις του trafficking στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα