Μόνο οι βουλευτές θα μάθουν άμεσα τους οφειλέτες του Δημόσιου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:36Μόνο στους βουλευτές θα γνωστοποιηθούν άμεσα τα ονόματα όσων οφείλουν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο, και όχι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Με βάση τους περιορισμούς που έθεσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομέων θα δοθεί στη δημοσιότητα λίστα με 1.000 ονόματατα οφειλετών χωρίς όμως να διευκρινίζεται το πότε.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη Βουλή,

λέγοντας ότι η σχετική λίστα η οποία θα αφορά όσους χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι καταστάσεις με τους οφειλέτες άνω των 150.000 ευρώ.

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν δίνει τις λίστες στη δημοσιότητα παρά την έγκριση που έχει εξασφαλίσει από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Σημειώνεται ότι, όσοι χρωστούν πάνω από 150 χιλ. ευρώ ανέρχονται σε περίπου 15 χιλ. φορολογούμενους. Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 41 δισ. ευρώ και οφείλονται συνολικά από περίπου 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε στη Βουλή τα εξής:

Δημοσιοποίηση καταλόγων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου Τώρα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, να ενημερώσω την Επιτροπή για δύο ζητήματα τα οποία είναι μεγίστης, κατά τη γνώμη μου, σημασίας και επί των οποίων θα τοποθετηθώ αύριο στην Ολομέλεια, αλλά ήθελα να τα θέσω από τώρα:

Στην διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως πληροφορήθηκα, ο συνάδελφος κ. Ρήγας, ο οποίος είναι εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε αίτηση καταθέσεως εγγράφων, με την οποία ζητά από μένα, ως Υπουργό Οικονομικών, να καταθέσω στη Βουλή τους καταλόγους των οφειλετών του Δημοσίου, που βαρύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανώτερες των 150.000 ευρώ.

Με την υπ’ αριθμόν 4/2011 γνωμοδότησή της που δημοσιεύτηκε στις 14 του μηνός, δηλαδή την Πέμπτη, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αποδέχεται ως θεμιτή και εξυπηρετούσα το δημόσιο συμφέρον την δημοσιοποίηση μέσω του διαδικτύου των ονομάτων φυσικών προσώπων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου.

Η Αρχή θέτει μία σειρά από όρους:

- Θέλει οι οφειλές αυτές να είναι μόνον φορολογικές -άρα να μην είναι για άλλους λόγους που αναφέρονται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

- Θέλει να χαρακτηριστούν εισπράξιμες και άρα να μην περιλαμβάνονται οι μη εισπράξιμες

- Θέλει να διαχωριστούν τα πρόσωπα που έχουν πεθάνει φυσικά και βαρύνονται οι κληρονόμοι καθώς και όσοι είναι σε κατάσταση πτώχευσης

- Θέλει να διαχωριστούν όσοι έχουν προθεσμία για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ή όσοι περιμένουν την έκδοση απόφασης, τελεσίδικης μάλιστα, για ένδικα βοηθήματα ή μέσα.

- Και επίσης, θέλει να υπάρξει προειδοποίηση ατομική και περιθώριο 15 ημερών προκειμένου να προβάλλουν αντιρρήσεις επί εγγράφου ατομικής προειδοποιήσεως οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες.

Εμείς θα λάβουμε φυσικά υπ’ οψιν την γνωμοδότηση αυτή αποδίδοντας τον δέοντα σεβασμό στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Keywords
Τυχαία Θέματα