ILO: Κοινωνικές εκρήξεις λόγω ανεργίας

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας και βαθύτερης ύφεσης στην αγορά εργασίας, που πρόκειται να καθυστερήσει περαιτέρω την παγκόσμια ανάπτυξη και ίσως προκαλέσει κοινωνική αναταραχή σε δεκάδες χώρες, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).

Η στάσιμη οικονομική ανάκαμψη παγκοσμίως έχει ξεκινήσει να επηρεάζει τις αγορές εργασίας δραματικά και με τις τρέχουσες τάσεις, θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια για την απασχόληση των αναπτυγμένων χωρών, ώστε να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα,
μια χρονιά περισσότερο σε σχέση με την πρόβλεψη του προηγουμένου έτους, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του οργανισμού, «World of Work Report 2011: Making Markets World for Jobs».

«Έχουμε φθάσει στη στιγμή της αλήθειας. Έχουμε μια μικρή ευκαιρία να αποφύγουμε ένα τεράστιο double-dip στην απασχόληση», δήλωσε ο Raymond Torres, διευθυντής του ILO International Institute for Labor Studies».

Σύμφωνα με την έκθεση του ILO, περίπου 80 εκατ. θέσεις εργασίας θα πρέπει να δημιουργηθούν στα επόμενα δύο χρόνια ώστε να επιστρέψει η απασχόληση στα προ κρίσης επίπεδα.

Φέτος το report του οργανισμού περιλαμβάνει ένα νέο δείκτη, «κοινωνικής αναταραχής», που εμφανίζει τα επίπεδα δυσφορίας εξαιτίας της έλλειψης απασχόλησης, και του θυμού εξαιτίας του ότι το φορτίο της κρίσης δεν καταμερίζεται ισομερώς.

Σύμφωνα με το δείκτη, σε περισσότερες από 45 εκ των 118 χωρών που εξετάζονται, το ρίσκο κοινωνικής αναταραχής αυξάνεται. Το φαινόμενο εντοπίζεται κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις αραβικές χώρες, και σε μικρότερο βαθμό και στην Ασία.
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα