Kύπρος:Ο Τύπος για την προσφυγή στον EFSF

Η χθεσινή απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, λίγες μέρες πριν από την ανάληψη από την κυπριακή δημοκρατία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, για αίτηση προς τον μηχανισμό στήριξης είναι το κύριο θέμα όλων των κυπριακών εφημερίδων, πλην της «Χαραυγής».

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Ο κύβος ερρίφθη - Η Κύπρος στα γρανάζια του μηχανισμού» γράφει ότι η κυβέρνηση ζήτησε επισήμως οικονομική βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Το υπουργικό συμβούλιο, αναφέρει η εφημερίδα, συνεδρίασε το πρωί και έκρινε κατάλληλη στιγμή της
προσφυγής μαζί με εκείνη της Ισπανίας. «Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η κυπριακή οικονομία θα ακολουθήσει τις παρεμβάσεις της τρόικας, που αναμένεται σύντομα στο νησί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η Κύπρος θα χρειαστεί βοήθεια έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Δεν ήρθε το δάνειο - Έρχεται η Τρόικα» αναφέρει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την ύστατη ώρα να προσφύγει στο μηχανισμό και σημειώνει ότι η Λευκωσία μπαίνει πλέον σε κύκλο σκληρών διαπραγματεύσεων.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Φουλ πακέτο με μνημόνιο» γράφει ότι η Κύπρος πάει στον μηχανισμό για τράπεζες, δημόσια οικονομικά και ποσά άνω των 6 δισ. εκατομμυρίων ευρώ. Η «Σημερινή» έχει τίτλο «Στα χέρια της Τρόικας» και γράφει ότι έρχονται τεχνοκράτες για το μνημόνιο, και πως αναμένονται αυστηρές περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο.

Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Αίτηση για ένταξη στο μηχανισμό» και προσθέτει ότι η προσπάθειες για διακρατικό δάνειο θα συνεχιστούν.

Οι εφημερίδες αναφέρονται, επίσης, στη σύσκεψη που θα έχει για την οικονομία σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Επίσης, γίνεται αναφορά στην οδυνηρή υποβάθμιση από τον οίκο Fitch, λίγο πριν την προσφυγή στο μηχανισμό. Ακόμα, ορισμένες εφημερίδες στο πρωτοσέλιδο τους προβάλλουν το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel το οποίο κατά τρόπο υποτιμητικό αναφέρεται στον Πρόεδρο Χριστόφια τον οποίο χαρακτηρίζει σκωπτικά «Καταστρόφια», αλλά και στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.

Επίσης, η εφημερίδα «Πολίτης» γράφει ότι οι Ρώσοι κομμουνιστές είναι τροχοπέδη στο δάνειο που ζήτησε η Λευκωσία από τη Μόσχα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι το κομμουνιστικό κόμμα ανέγραψε θέμα στη Δούμα για το πρώτο δάνειο των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Κύπρο ζητώντας εξηγήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα