NATO: Συζήτηση για την πυραυλική ασπίδα

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι εντάσεις με τη Ρωσία για την ευρωπαϊκή πυραυλική ασπίδα αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η σύνοδος αυτή θα είναι η πρώτη για τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Φεβρουάριο.

Λίγο αργότερα, οι ΗΠΑ

ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν την τελευταία φάση του αμυντικού πυραυλικού σχεδίου του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη νέων πυραύλων στην Αλάσκα λόγω της αυξανόμενης βορειοκορεατικής απειλής.

Ορισμένοι παρατηρητές είχαν εκφράσει ελπίδες ότι αυτό θα καθησύχαζε τη Μόσχα, η οποία είναι εντελώς αντίθετη με τα σχέδια για την πυραυλική ασπίδα καθώς ανησυχεί ότι αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να έχει συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ το μεσημέρι.

"Δεν περιμένω κάποια πρόοδο", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ 'Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Ο Ράσμουσεν τόνισε ότι περιμένει ότι το ζήτημα της Βόρειας Κορέας θα συζητηθεί στις συνομιλίες με το Λαβρόφ. Διπλωμάτες επισημαίνουν ότι οι υπουργοί του ΝΑΤΟ θέλουν να συζητήσουν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ζήτημα αυτό για τη στρατιωτική συμμαχία τους.

Η κρίση στη Συρία αναμένεται επίσης να συζητηθεί σήμερα, αλλά κυρίως σε σχέση με τις συστοιχίες των πυραύλων Patriot που το ΝΑΤΟ ανέπτυξε στα σύνορα με την Τουρκία. Η συμμαχία επιμένει ότι δεν υπάρχουν σχέδια επέμβασης στη Συρία.

Το ΝΑΤΟ επικεντρώνει το ενδιαφέρον του κυρίως στο Αφγανιστάν απ' όπου τα στρατεύματά του αναμένεται να αποχωρήσουν τον επόμενο χρόνο.

Η Συμμαχία έχει δρομολογήσει σχέδια για μια διάδοχη εκπαιδευτική αποστολή, ωστόσο παραμένουν πολλά ερωτήματα ως προς τον αριθμό των στρατιωτών που θα χρειαστούν και το οικονομικό κόστος.

Η Γερμανία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι 600 με 800 στρατιώτες της θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν. Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι η κίνηση αυτή "αποτελεί ένα καλό παράδειγμα που ενδεχομένως θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες προς αυτήν την κατεύθυνση". Πρόσθεσε ωστόσο ότι περιμένει λεπτομερείς αποφάσεις για το θέμα αυτό προς το τέλος του έτους και όχι κατά τη σημερινή σύνοδο.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα