Yπερθέρμανση του πλανήτη

H μέση θερμοκρασία της Γης το 2011 ήταν η ένατη πιο υψηλή από τότε που άρχισε η καταγραφή των μετρήσεων αυτών το 1880, ανακοίνωσε η NASA που υπογραμμίζει ότι αυτή η ελαφριά ψύχρα δεν σημαίνει το τέλος της τάσης υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ήταν 14,38 βαθμούς Κελσίου το 2011, δηλαδή 0,51 βαθμό πάνω από τη μέση θερμοκρασία στα μέσα του 20ου αιώνα.

Εννέα από τις 10 πιο θερμές χρονιές στα μετεωρολογικά χρονικά
ήταν μετά το 2000. Η μόνη χρονιά του 20ού αιώνα που περιλαμβάνεται σε αυτό τον κατάλογο ήταν το 1998.

Η σύγκριση με τις θερμοκρασίες που καταχωρήθηκαν κατά το παρελθόν δείχνει σαφώς ότι η Γη θα συνεχίσει να γίνεται πιο θερμή σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες.

«Ξέρουμε ότι ο πλανήτης απορροφά περισσότερη ενέργεια από αυτήν που εκπέμπει», υπογραμμίζει ο Τζέιμς Χάνσεν διευθυντής του Ινστιτούτου Goddard της NASA για τις μελέτες του διαστήματος (Giss), το οποίο διενεργεί τακτικά τις συγκεκριμένες μετρήσεις της θερμοκρασίας γύρω από την υδρόγειο με τη βοήθεια των δορυφόρων.

«Συνεπώς εξακολουθούμε να παρατηρούμε τη συνέχιση μιας τάσης υπερθέρμανσης ακόμη και με την ψυχρή επίδραση του ρεύματος La Nina στον Ειρηνικό και τη μικρή ηλιακή δραστηριότητα των τελευταίων ετών».

Η διαφορά μεταξύ 2011 και της πιο θερμής χρονιάς στα χρονικά (2010 ίσο με το 2005) είναι μόλις 0,12 βαθμός.

Δεδομένης της σημαντικής φυσικής μεταβολής του κλίματος, οι επιστήμονες δεν αναμένουν σταθερή μέση άνοδο της θερμοκρασίας κάθε χρόνο, αλλά τη συνέχιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη εντός των προσεχών δεκαετιών, υπογραμμίζει ο Τζέιμς Χάνσεν.

Σήμερα, οι θερμοκρασίες διατηρούνται στο υψηλό τους επίπεδο, κυρίως εξαιτίας της αύξησης στην ατμόσφαιρα της συγκέντρωσης αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), υπογραμμίζει η NASA.

Τα αέρια αυτά απορροφούν τις υπέρυθρες ακτινοβολίες που εκπέμπει η Γη και απορρίπτουν την ενέργεια αυτή στην ατμόσφαιρα αντί να την αφήνουν να διαφύγει στο διάστημα. Ενώ η συγκέντρωση των αερίων αυτών στην ατμόσφαιρα αυξάνεται, η ποιότητα της ενέργειας που κρατούν οδηγεί στην αύξηση των θερμοκρασιών.

Το ποσοστό του CΟ2 στην ατμόσφαιρα ήταν 285 μέρη ανά εκατομμύρια σε όγκο (ppm) το 1880, περνώντας στα 315 ppm το 1960. Σήμερα ξεπερνά τα 390 ppm και συνεχίζει να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό. (Σύμφωνα με τη μονάδα μέτρησης ppm, στη μέση περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα, σε 1.000.000 μέρη ατμοσφαιρικού αέρα, τα 390 μέρη είναι CO2).

Ο Τζέιμς Χάνσεν λέει ότι αναμένει νέες θερμοκρασίες ρεκόρ την προσεχή διετία ή τριετία, επικαλούμενος την επάνοδο του θερμού ρεύματος του Ειρηνικού El Nino και μια αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας.

Η δραστηριότητα του 'Ηλιου, δηλαδή η πυκνότητα της ροής ακτινοβολίας του, ποικίλλει σύμφωνα με τους κύκλους που διαρκούν κατά μέσο ένδεκα χρόνια και χαρακτηρίζονται από φάσεις εντατικής δραστηριότητας κ
Keywords
Τυχαία Θέματα