Αφιέρωμα σε Έλληνα διατρφολόγο

Στον ομογενή κοινωνιολόγο τροφών και της θρεπτικής αξίας τους, του πανεπιστημίου Μελβούρνης, δρ. Γιώργο Σκρινή είναι αφιερωμένο το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Men's Health. Ο δρ. Σκρινής θεωρείται ένας επιστήμονας που συμβάλλει καθοριστικά στη σωστή διατροφή των Αυστραλών.

Στο τελευταίο του βιβλίο «Νutritionism: The Science and Politics of Dietary Advice», που θα εκδοθεί σύντομα, ο ομογενής επιστημόνας φωτίζει την ιστορία της επιστήμης όσον αφορά τη θρεπτική αξία

των τροφών και τις διατροφικές τάσεις στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί εναλλακτικές προσεγγίσεις στην κατανόηση της ποιότητας των τροφών.

«Θρεπτικότητα, είναι ένας όρος ο οποίος έχει παραποιηθεί και έχει παραποιήσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ποιότητα των τροφών και την επίδραση που έχουν στην υγεία μας. Αποτέλεσμα, να έχουμε συχνά αβάσιμες ανησυχίες για τις τροφές που τρώμε», λέει και τονίζει ότι ο δρόμος αυτός μας παραπλανεί και μας απομακρύνει από τον παραδοσιακό τρόπο που μπορούσαμε να καταλάβουμε την ποιότητα των τροφών.

«Σήμερα φοβόμαστε ή μεγαλοποιούμε ορισμένες θρεπτικές ουσίες. Από την πλευρά τους, οι εταιρείες τροφίμων μπορούν εύκολα να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν ορισμένα συστατικά για να δώσουν σ' ένα συγκεκριμένο προϊόν, υψηλά βιομηχανοποιημένο, την εμφάνιση υγιεινής τροφής. Οι βιομήχανοι τροφίμων σήμερα έχουν την τάση να ελκύουν την προσοχή των καταναλωτών στην θρεπτική αξία μάλλον, παρά στην ποιότητα των τροφών».

Ο τρόπος, όμως, να αποφύγουμε παγίδες, όπως λέει ο ίδιος, είναι «αντί να κοιτάζουμε τις ετικέτες των παρασκευασμένων τροφών και να σταματάμε στις διατροφικές αξίες που διαφημίζονται και προβάλλονται, εμφατικά, καλά θα κάνουμε να βλέπουμε με προσοχή -αν όχι με σχολαστικότητα- τον πίνακα περιεχομένων. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να κρίνουμε εκ του ασφαλούς την ποιότητα και τη διατροφική αξία του συγκεκριμένου προϊόντος».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα