Αφιέρωμα στον Γιάννη Βαρβάκη

Εγκαινιάστηκε στις 8 το βράδυ στην πέτρινη αποθήκη της πολιτιστικής ακτής Πειραιά, η έκθεση αφιέρωμα στον εθνικό ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη.

Στην έκθεση εκτίθενται χαρακτηριστικά αντικείμενα της ταινίας του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, ο «Θεός αγαπάει το Χαβιάρι» που θα αρχίσει να προβάλλεται στην Ελλάδα από τις 11 Οκτωβρίου.

Υπάρχει αντίγραφο του σκαριού του Βαρβάκη, η καμπίνα του Ορλόφ κομμάτια από ντεκόρ κοστούμια και σχέδια της

ταινίας.

Ο κ.Σμαραγδής απαντώντας σε ερώτηση του ΑΜΠΕ «αν μπορούν να υπάρξουν εκ νέου εθνικοί ευεργέτες για τη χώρα σε μια περίοδο, μάλιστα, οικονομικής κρίσης, του "ύψους" του Γιάννη Βαρβάκη» δήλωσε:

«Την περίοδο που ζούσε ο Βαρβάκης, οι Έλληνες ευεργέτες ήταν ευπατρίδες και αγαπούσαν την πατρίδα περισσότερο και από τον εαυτό τους. Φοβάμαι ότι στους καιρούς μας έχει γίνει μια μετάλλαξη, δηλαδή οι περισσότεροι πλούσιοι άνθρωποι δεν έχουν πια ένα ανώτερο όραμα να υπηρετήσουν που να έχει σχέση με την πατρίδα. Ωστόσο αυτό που ξέρω είναι ότι περισσότεροι ζούνε σε ένα εσωτερικό ανταγωνισμό, παρά πιο θα βοηθήσει περισσότερο την πατρίδα. Πιστεύω ότι αν υπήρχαν ευεργέτες των οραμάτων του Βαρβάκη και της αγάπης του προς τη Ελλάδα, η χώρα μας δεν θα είχε κανένα οικονομικό πρόβλημα».

Σε ερώτηση αν η ταινία θα επηρεάσει κάποιους ανθρώπους να λειτουργήσουν όπως ο Βαρβάκης, ο κ. Σμαραγδής είπε «μακάρι να το καταφέρει, αλλά αυτό δεν το ξέρω, καθώς δεν γνωρίζω πόσο οι πλούσιοι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από αυτά τα ιδεώδη. Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι η ταινία θα δώσει δύναμη στους πάσχοντες Έλληνες και θα τους κάνει και υπερήφανους, τόνισε ο Γιάννης Σμαραγδής.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Γ. Ανωμερίτης αφού ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη για την προσφορά του αναφέρθηκε στον εθνικό ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη και είπε ότι η έκθεση είναι στο πλαίσιο εκδηλώσεων και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας.

«Ο Ιωάννης Βαρβάκης παρά τα μυθικά πλούτη που απέκτησε είχε το νου πάντοτε στραμμένο στη σκλαβωμένη πατρίδα» τόνισε ο κ. Ανωμερίτης και τόνισε ότι με τη σημερινή ημέρα τιμάμε και όλους τους ανθρώπους από το χώρο της ναυτιλίας που προσφέρουν για την ανάπτυξη αυτού του τόπου.


«Σε αυτό το χώρο τιμάμε τη ναυτιλία που στηρίχθηκε όχι απλά σε εφοπλιστές αλλά σε κυρίως εφοπλιστές που ήταν και καπετάνιοι» τόνισε ο πρόεδρος του ΟΛΠ και είπε ότι ο Βαρβάκης από 8 χρονών παιδί έμαθε να χειρίζεται το σκάφος του.


Ο Γ. Ανωμερίτης ανέφερε επίσης ότι στο χώρο που φιλοξενείται η έκθεση θα εγκατασταθεί το ιστορικό αρχείο του ΟΛΠ, το μουσείο μετανάστευσης και άλλα.


Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν πρώην και νυν βουλευτές, εκπρόσωποι και φορείς του Δήμου Πειραιά.

πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Αναζητήσεις
θάνατος βαρβακη
Τυχαία Θέματα