Αυστραλιανή συγγνώμη στη μνήμη της Θάτσερ

Η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε προειδοποιήσει τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας Μπομπ Καρ για τον κίνδυνο να κατακλυστεί από ασιάτες μετανάστες η χώρα του, παρουσία της συζύγου του Ελενα, που κατάγεται από τη Μαλαισία. Το περιστατικό διηγήθηκε ο ίδιος χθες το βράδυ στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας "ξεδιάντροπα ρατσιστικές".

Αργότερα σήμερα, ο Μπομπ Καρ κλήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από την

οικογένεια της Μάργκαρετ Θάτσερ για τα αρνητικά σχόλια στα οποία προέβη εις βάρος της εκλιπούσης πρώην πρωθυπουργού λίγες μόλις ώρες μετά τον θάνατό της.

Η αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζούλι Μπίσοπ χαρακτήρισε τον υπουργό Εξωτερικών Μπομπ Καρ "αγενή και δειλό" για τις κατηγορίες που διατύπωσε εις βάρος της Μάργκαρετ Θάτσερ δεδομένου ότι η ίδια δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

"Η απόφασή του να προβεί σε τέτοια σχόλια μετά τον θάνατό της είναι μία στυγνή απόπειρα να αμαυρώσει την φήμη μίας από τις πιο εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα", είπε η Μπίσοπ.

"Θυμάμαι μία συζήτηση που είχα μαζί της όταν είχε αποχωρήσει (από την πρωθυπουργία), όπου είπε κάτι ξεδιάντροπα ρατσιστικό. Προειδοποίησε την Αυστραλία - μιλώντας μου ενώ η Ελενα βρισκόταν δίπλα μου- για την ασιατική μετανάστευση λέγοντας ότι αν επιτρέψουμε την είσοδο σε πολλούς, ο αριθμός των γηγενών και των Ευρωπαίων θα ξεπεραστεί από τους Ασιάτες.

"Δεν πίστευα στα αυτιά μου. Αυτό μου θυμίζει ότι παρά το μεγαλείο της, ναι, σε πολλά θέματα, όπως ο ρόλος του Κράτους, η διαβολική φύση του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού, είχε μία πλευρά πολύ παλιομοδίτικη, πολύ εκτός πραγματικότητας, γεγονός που αναμφίβολά εξηγεί γιατί το κόμμα της την ξεφορτώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90".

"Είχε πει: 'Μου αρέσει το Σϊδνεϊ, αλλά δεν μπορεί να επιτρέψετε στους μετανάστες--και εννοούσε τους ασιατικής καταγωγής-- 'να (το) καταλάβουν, διαφορετικά θα καταλήξετε σαν τα Φίτζι, τα οποία έχουν καταλάβει οι ινδοί μετανάστες", δήλωσε ο Καρ και πρόσθεσε: "τόσο μεγάλη ήταν η έκπληξή μου που δεν νομίζω ότι μπόρεσα να βρω κατάλληλη απάντηση".

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα