Ακριβή η Ελλάδα

Η έρευνα του Αθήνα 984 για την ακρίβεια, που παρουσιάζεται καθημερινά στην εκπομπή «Επόμενη Δόση» με την Δώρα Σαρρή και τον Γιάννη Παπαγεωργίου ασχολείται με τον ανταγωνισμό και την εμβρυακή φάση στην οποία βρίσκεται στην χώρα μας με αποτέλεσμα την ανοδική πορεία των τιμών.

Καθεστώτα διατίμησης, ελεγχόμενα ποσοστά κέρδους στα στάδια παραγωγής, διακίνησης και πώλησης προϊόντων, απορρίπτονται από το ίδιο υπουργείο, με την δικαιολογία πως σε μια ελεύθερη αγορά δεν μπορούν να επέμβουν με τέτοιου είδους πρακτικές.

Πάντως

όλοι συμφωνούν πως ο μόνος φορέας που μπορεί να επέμβει και να «αποκαλύψει» τα κακώς κείμενα τόσο των επιχειρήσεων όσο και σούπερ μάρκετ είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Για την ιστορία, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δημιουργήθηκε το 1977 αλλά πήρε τη σημερινή της μορφή μόλις το 1995 στα πρότυπα των πολύ παλαιοτέρων Αρχών Ανταγωνισμού των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Το έργο της Επιτροπής ως σήμερα έχει λίγες υποθέσεις υψηλής προβολής να επιδείξει. Ένας λόγος είναι η σχετική νεότητά της και άλλος η μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Ενδεικτικά η Γραμματεία της έχει μόλις 26 υπαλλήλους όταν η Γερμανική Επιτροπή Ανταγωνισμού (Bundeskartellamt) έχει περίπου 300 υπαλλήλους και η επιτροπή μονοπωλίων της Γερμανίας (Monopolkommission) άλλα περίπου 20.Παρόλα αυτά έχει να επιδείξει σημαντικές αποφάσεις, όπως η απόφαση για τις απαγορευμένες συμφωνίες και πρακτικές στην αγορά των σούπερ μάρκετ, και το καρτέλ στο γάλα το 2007.

Γιατί όμως η Επιτροπή δυσκολεύεται στο να παρακολουθήσει στρεβλώσεις της αγοράς και να αποκαλύψει πιθανές πρακτικές που εντοπίζονται στην αγορά;  

Ο καθ' ύλην αρμόδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης μίλησε στην  Δέσποινα Μπαρδάκου και τόνισε πως αφενός υπάρχουν καταγγελίες  για εναρμονισμένες πρακτικές οι οποίες όμως δεν γίνονται επωνύμως με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο της Επιτροπής και αφετέρου αφήνει και σοβαρές αιχμές για το ρόλο του υπουργείου Εμπορίου.

«Αν υποθέσουμε ότι βρούμε  τρία ή τέσσερα ή πέντε σούπερ μάρκετ η δύο τρεις επιχειρήσεις κάνουν αυτό το πράγμα τότε μπορούμε να επέμβουμε ή αν μία επιχείρηση η οποία έχει μία δεσπόζουσα θέση όπως λέμε  στην αγορά δηλαδή έχει το πάνω χέρι και μπορεί να ελέγχει τότε μόνο  μπορούμε να επέμβουμε εμείς. Όμως έχουμε δυνατότητα όταν έρθουν και μας πουν την πραγματικότητα διότι αυτή που σας λέω τώρα δεν είναι η επίσημη εικόνα που έχουμε ως επιτροπή είναι αυτά που έρχονται και λένε και όταν του πεις κάτσε κάτω και πες μου τα αυτά διότι πρέπει να τα έχω γραμμένα για να μπορέσω να ενεργήσω ως επιτροπή και δεν μπορώ να λέω ότι κάποιος ήρθε και μου είπε κάπου κάποτε ότι έδωσε δέκα λεπτά και του έγραψαν σαράντα δεν θα μπορώ να το πω αυτό αν δεν είναι  ποιος και τι το αντιλαμβάνεσθε αυτό. Εάν λοιπόν έχω αυτά τα στοιχεία ως επιτροπή έχω δυνατότητα να εκδώσω μία γνωμοδότηση και να πω στο υπουργείο «ξέρετε υπάρχουν αυτές και αυτές οι παθογένειες στην αγορά. Ποιες παθογένειες; Ότι εκδίδονται  τα πιστωτικά τιμολόγια τα οποία εμφανίζουν

Keywords
Τυχαία Θέματα