Ανησυχούν τις αγορές οι υποβαθμίσεις

Η αισιοδοξία στις διεθνείς αγορές μετά την ψήφιση των νέων μέτρων από την Ελληνική Βουλή έδωσε την θέση της στον σκεπτικισμό, καθώς η  Moody's έθεσε εν αμφιβόλω το Aaa για την Γαλλία, Βρετανία και Αυστρία  ενώ υποβάθμισε τις χώρες του Νότου.Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody's υπενθύμισε στους επενδυτές ότι η Ευρώπη βρίσκεται βαθιά στο τέλμα της κρίσης χρέους, παρά τα βήματα που έκανε η Ελλάδα
για να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία.

Το γεγονός αυτό, όπως και η αναμονή της απόφασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), το οποίο συνεδριάζει αύριο με αποκλειστικό θέμα την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, προκάλεσαν μία τάση συγκρατημένης υποχώρησης των χρηματιστηρίων και του ευρώ.

Συμφωνα με οσα μεταδισει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSEurofirst 300 υποχωρεί κατά 0,2%, με τη μετοχή της μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας Banco Santander να σημειώνει απώλειες 1,2%, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της --μαζί με άλλες 14 ισπανικές τράπεζες-- από τον οίκο Standard & Poor's.

«Το γεγονός ότι η αξιολόγηση της Γαλλίας διατηρήθηκε για την ώρα στο Aaa επιβεβαιώνει το στάτους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) που βοηθά, όπως και το γεγονός ότι η Ιταλία διατηρήθηκε σε επενδυτική διαβάθμιση που σημαίνει ότι δεν θα προκληθεί μία αναγκαστική πώληση των ομολόγων της», δήλωσε εκπρόσωπος χρηματοπιστωτικής εταιρείας στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Μεγαλύτερες απώλειες κατέγραφαν τα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο δείκτης MSCI για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (πλην της Ιαπωνίας) σημείωνε ζημιές έως και 0,9% που περιορίσθηκαν στη συνέχεια. Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο κατέγραψε, ωστόσο, άνοδο, μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, αυξάνοντας κατά 130 δισ. δολάρια το ποσό των κεφαλαίων, με τα οποία χρηματοδοτεί την αγορά κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων και χορηγεί φθηνά δάνεια.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί κατά 0,16% και διαμορφώνεται στα 1,3170 δολάρια. Απώλειες καταγράφουν και η τιμή του πετρελαίου και του χρυσού. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχώρησε κατά 63 σεντς στα 117,30 δολάρια το βαρέλι, λόγω της ανησυχίας για την αύξηση της ζήτησης του «μαύρου χρυσού» μετά τις υποβαθμίσεις από τον Moody's.
Keywords
Τυχαία Θέματα