Ανθούν οι Τουρκο-Βουλγαρικές συναλλαγές

Αύξηση 22% κατέγραψε το α' τρίμηνο του 2013, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών Βουλγαρίας - Τουρκίας και διαμορφώθηκε στο ποσό των 770 εκ. ευρώ, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Κράσιν Ντιμιτρόφ, στη διάρκεια των εργασιών επιχειρηματικού φόρουμ που διοργανώθηκε στη Σόφια, για τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο ίδιος τόνισε ότι, το 2012, ο όγκος των διμερών εμπορικών ανταλλαγών διαμορφώθηκε στα τέσσερα δισ. δολάρια. Πρόσθεσε δε, πως την περίοδο Ιανουάριος-Απρίλιος 2013, η Τουρκία ήταν ο τρίτος

μεγαλύτερος εισαγωγέας βουλγαρικών αγαθών έπειτα από την Γερμανία και την Ιταλία και ο έβδομος μεγαλύτερος εξαγωγέας.

Ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε ότι, η ανάπτυξη των εμπορικών ανταλλαγών των δύο χωρών δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη, καθώς στα στοιχεία για την πορεία των διμερών εμπορικών ανταλλαγών δεν περιλαμβάνονται πληροφορίες για την εξαγωγή ενέργειας από τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής (κεντρικής) Τράπεζας της Βουλγαρίας, την περίοοδο 1996-2012, το συνολικό ποσό των ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία διαμορφώθηκε σε 41,6 δισ. ευρώ. Η Τουρκία βρίσκεται στην 24η θέση των ξένων επενδυτών, με επενδεδυμένο κεφάλαιο 490,2 εκ. ευρώ. Το ύψος των τουρκικών άμεσων επενδύσεων στη Βουλγαρία το 2012 ήταν 45,4 εκ. ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα