Αντιδράσεις για τις υποβαθμίσεις από Moody's

Ο Γάλλος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, Ζαν Λεονετί, εκτίμησε σήμερα ότι η απειλή του οίκου αξιολόγησης Moody's να στερήσει από την χώρα του το 'τριπλό Α' για την πιστοληπτική ικανότητά της, δεδομένων των οικονομικών-πολιτικών αβεβαιοτήτων "δεν είναι εντελώς αφύσικη". "Χωρίς υπερβολική εγρήγορση, λάβαμε υπόψη μας το θέμα". Όσον αφορά την μετατροπή σε "αρνητική" --από "σταθερή"-- της προοπτικής της οικονομίας της Γαλλίας, ο αξιωματούχος σχολίασε ότι "δεν θα αλλοιώσει την αξιοπιστία" της οικονομίας της Γαλλίας.

"Οι οίκοι αξιολόγησης φρονώ ότι δεν αποτελούν το 'α' και το 'ω' της ευρωπαϊκής οικονομίας".

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Κριστόμπαλ Μοντόρο, από την πλευρά του χαρακτήρισε "αντιφατική, παράδοξη" την απόφαση του ίδιου οίκου να υποβαθμίσει την ισπανική πιστοληπτική ικανότητα στο Α3, "την ίδια ώρα που επαινεί τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης". Αποδέχθηκε συγχρόνως ότι τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία "δικαίως και προδήλως" τροφοδοτούν φόβους ότι ενδέχεται να μεταδοθούν στις οικονομίες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας. Εξέφρασε λύπη που μέλη της ευρωζώνης "δεν προσχωρούν στους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας, κοινωνικής συνοχής".

Το υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας εξέδωσε ανακοινωθέν τονίζοντας ότι στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον ίδιο οίκο--λόγω "της μεγάλης έκθεσης αυστριακών τραπεζών στις περιοχές κεντρικής, ανατολικής Ευρώπης--"δεν ελήφθησαν υπόψη πρόσφατα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης τραπεζών, σε πενταετή ορίζοντα, προϋπολογισμού άνω των 26 δισ. ευρώ". Αλλά και ο αντικαγκελάριος Μίκαελ Σπιντελέγκερ στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου αργά χθες εξέφρασε ελπίδα ότι όταν ο Moody's λάβει υπόψη τα ευεργετικά αποτελέσματα του αυστριακού πλάνου, που συμφωνήθηκε με τις Βρυξέλλες, αλλά και πρόσφατου νόμου με οικονομικά μέτρα στο αυστριακό κοινοβούλιο, θα αναθεωρήσει επαναφέροντας το 'τριπλό Α' στην αυστριακή πιστοληπτική ικανότητα".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα