Χρυσή Άρκτος στην Μέριλ Στριπ

Την ατμόσφαιρα των ταινιών των αδερφών Νταρντέν θύμισε η πολύ καλή ελβετική ταινία «Αδερφή» της Ούρσουλα Μέιερ, που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα της φετινής, 62ης Μπερλινάλε. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ένα φτωχό 12χρονο αγόρι που ανεβοκατεβαίνει σ' ένα χιονοδρομικό κέντρο της Ελβετίας για να κλέψει διάφορα αντικείμενα αλλά και σάντουιτς από τα ρούχα και τους σάκους των σκιέρ, για να τα πουλήσει στους συμμαθητές του στο σχολείο. Παράλληλα με τις περιπέτειες του αγοριού, παρακολουθούμε εκείνες της μεγαλύτερης από αυτόν, αδερφής του, που βγαίνει με διάφορους άντρες όχι μόνο επειδή την πληρώνουν,
αλλά και για να γεμίσει το κενό στη ζωή της.

Στη δεύτερη αυτή ταινία της, η Μάιερ (Home) αφηγείται το δράμα με συμπάθεια και χιούμορ, χωρίς να αποφεύγει και τα μελοδραματικά στοιχεία, ενώ χρησιμοποιεί τους χώρους (το βουνό, τα χιόνια, τα εστιατόρια, τα σύνεργα των σκιέρ, και διάφορα άλλα), για να τονίσει ή να σχολιάσει πρόσωπα και κοινωνικές καταστάσεις.

Στις πολλές αρετές της ταινίας και οι ερμηνείες, ιδιαίτερα της Λέα Σεϊντού στο ρόλο της αδερφής (την απολαύσαμε ήδη στο ρόλο της «αναγνώστριας» στην ταινία «Αντίο, βασίλισσα») και πάνω απ?όλα του Μότερ Κλάιν στον ρόλο του αγοριού.

Με τα συσσωρευμένα για πολλά χρόνια προβλήματα των μελών μιας οικογένειας, που μαζεύεται στο σπίτι των γονιών τους, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Γερμανίας, καταπιάνεται η ταινία «Στο σπίτι για το γουικ-εντ» του Χανς-Κρίστιαν Σμιτ, η δεύτερη γερμανική συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα της φετινής 62ης Μπερλινάλε.

Στα προβλήματα αυτά θα προστεθούν κι εκείνα της αρρώστιας της μητέρας που μετατρέπει το φαινομενικά ήρεμο γουικ-εντ σε ένα εφιαλτικό διήμερο ανατρέποντας τη μέχρι τότε ισορροπία της οικογενειακής γαλήνης. Ο Σμιτ χρησιμοποιεί τη συνάντηση των μελών της οικογένειας για να κάνει ένα σχόλιο πάνω στη σημερινή κατάσταση της φαινομενικά ευήμερης κοινωνίας που, στη πραγματικότητα, είναι έτοιμη να καταρρεύσει. Πάρα την κάπως επίπεδη σκηνοθεσία του και τα διάφορα σεναριακά κλισέ, ο Σμιτ καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή χάρη στις προσεγμένες ερμηνείες των ηθοποιών του.

Τιμητική η αποψινή προβολή για την Αμερικανίδα ηθοποιό Μέριλ Στριπ, πρωταγωνίστρια της εκτός συναγωνισμού ταινίας «Η σιδηρά κυρία», όπου η Αμερικανίδα ηθοποιός ερμηνεύει την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Πριν από την προβολή της ταινίας, θα απονεμηθεί η Ειδική Χρυσή Άρκτος για το σύνολο του έργου της, στην πρωταγωνίστρια και πολυβραβευμένη Μέριλ Στριπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα