Αντίστροφη μέτρηση για το ασφαλιστικό

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή των νέων, επώδυνων αλλαγών στο ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου προσδιόρισε τον χρόνο και τον τρόπο περικοπής συντάξεων και εφάπαξ. Ημερομηνία- ορόσημο για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων, είναι η 1η Ιανουαρίου του 2013.

Στα χέρια των δανειστών μας βρίσκονται ήδη -σύμφωνα με πληροφορίες- οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά τις οποίες αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο
ασφαλιστικό, πέραν της μείωσης των συντάξεων από 5 έως και 20% για ποσά άνω των χιλίων ευρώ και την δραστική περικοπή των εφάπαξ εως και 83%, σοβαρές επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους θα έχει και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τόσο του ανώτατου όσο και των ενδιάμεσων ορίων για ειδικές κατηγορίες.
Η μείωση συντάξεων θα ξεκινήσει από την σύνταξη Φεβρουαρίου, αναδρομικά και για την σύνταξη Ιανουαρίου σε δόσεις, ενώ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση προέβη στην κατάργηση της διάταξης η οποία προέβλεπε ότι η περικοπή του εφάπαξ όταν είναι εξαιρετικά υψηλή μπορεί με απόφαση του υπουργού Εργασίας να περιοριστεί στο 35%.
Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται από δύο έως και πέντε έτη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η επιβάρυνση αγγίζει τα επτά έτη.
Το γενικό όριο συνταξιοδότησης καθορίζεται στο 67ο έτος και ελάχιστος χρόνος ασφάλισης, στα 15 έτη ενώ οι γενικές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις, καθορίζονται στα 40 έτη ασφάλισης οπότε το όριο ηλικίας αυξάνεται στα 62 από τα 60 έτη που ίσχυε.

Ημερομηνία- κλειδί για την εφαρμογή των νέων μέτρων είναι η 1η Ιανουαρίου του 2013

Εκτός...βεληνεκούς των νέων επώδυνων μέτρων βρίσκονται -σύμφωνα με την εγκύκλιο- και επομένως δεν θίγονται, οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως μητέρες, οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην εργασιακή εφεδρεία και οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει ή θα κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.
Keywords
Τυχαία Θέματα