Απέρριψε την πλατφόρμα του Νίκολιτς

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι απέρριψε την πλατφόρμα του προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς για το Κόσοβο και τη χαρακτήρισε «πολιτική περιπέτεια» που ζημιώνει την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου -Πρίστινας.

Σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής», ο κ. Θάτσι είπε ότι η πλατφόρμα του Σέρβου προέδρου για το Κόσοβο αντιπροσωπεύει «παλιές ιδέες» που δεν θα υλοποιηθούν ποτέ και έκανε λόγο για «έγγραφο χωρίς καμία αξία».

«Νομίζω ότι η πλατφόρμα του προέδρου Νίκολιτς είναι η νέα

πολιτική του περιπέτεια, ιδέα που ζημιώνει την εξομάλυνση των σχέσεων Κοσόβου -Σερβίας, ζημιώνει τα όσα επενδύουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά του επιφέρει και προσωπική ζημία, αν θεωρεί ότι θα κερδίσει κάτι στο εσωτερικό της Σερβίας» υπογράμμισε ο κ. Θάτσι.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ανήγγειλε ότι στην επόμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς στις Βρυξέλλες, που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιανουαρίου, θα παρουσιάσει «την πιο θετική πρόταση» για το βόρειο Κόσοβο, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Σέρβοι.

«Θα συναντηθούμε τον Ιανουάριο και θα συζητήσουμε τις πιθανότητες άμεσης απομάκρυνσης των παράνομων δομών ασφαλείας από αυτό το τμήμα του Κοσόβου και εγώ θα παρουσιάσω πρόταση για τους Σέρβους, τους πολίτες στο βορρά» τόνισε ο κ. Θάτσι.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, απαντώντας στην ερώτηση αν είναι πιθανή διακοπή του διαλόγου, τόνισε ότι ο διάλογος είναι το μοναδικό ενδεχόμενο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου -Πρίστινας και πρόσθεσε ότι η «κόκκινη γραμμή» της Πρίστινας στις διαπραγματεύσεις είναι η απειλή της κυριαρχίας του Κοσόβου.

Ο κ. Θάτσι είπε ότι οι τρεις συναντήσεις που είχε μέχρι τώρα στις Βρυξέλλες με τον κ. Θάτσι ήταν ορθές και θετικές, κυρίως όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνιών για την από κοινού διαχείριση των διαβάσεων.

«Όποιος κάνει μονομερή βήματα θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσουμε το διάλογο, να εργαστούμε για τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος του Κοσόβου και της Σερβίας και των λαών μας. Η διαδικασία που διεξάγεται από την ΕΕ έχει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ. Όσο γρηγορότερα εξομαλύνουμε τις σχέσεις, τόσο καλύτερα θα είναι για το Κόσοβο και τη Σερβία, θα είναι καλό για όλους, για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» είπε ο κ. Θάτσι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα