Από το Άγιον Όρος...

Εγκαινιάζεται στις 7μμ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η έκθεση με μακέτες από Μονές του Αγίου Όρους του Μιχάλη Βασιλόπουλου με τίτλο «Από το Άγιο Όρος ...», ενώ θα προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζερβουλάκου «Άθως: Το Περιβόλι της Παναγιάς».

Οι μονές που βρίσκονται στο «τρίτο πόδι» της Χαλκιδικής, παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε μια θεματική ενότητα, τοποθετημένες όπου ακριβώς βρίσκονται πάνω στην τραχιά.

Τα ιερά μοναστήρια, κτισμένα

σε ένα απομονωμένο, αλλά φιλόξενο όρος, από το 963 έως και τον 14ο αιώνα, παρουσιάζονται στην έκθεση του Μ. Βασιλόπουλου με όλο το μεγαλείο τους και τις αρχιτεκτονικές τους λεπτομέρειες ως ένα μέρος από την ιστορία της ανθρώπινης περιπέτειας και ένα δείγμα από τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιχειρεί να ερμηνεύσει τον κόσμο και να καθοδηγήσει τη συνείδησή του.

Η έκθεση, που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να εισέλθει στο «άβατον» του Αγίου Όρους και να αισθανθεί μια διαφορετική εμπειρία.

Παράλληλα, αποτελεί μία εικαστική γνωριμία με τη τέχνη «μπάλσα». Το μπάλσα (ochroma pyramidale) είναι το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο. Προέρχεται από ένα φυλλοβόλο δένδρο που φύεται στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής, στα βόρεια του Νοτίου Μεξικού. Είναι ευλύγιστο και κατατάσσεται ανάμεσα στα σκληρά ξύλα, και με μία έννοια συμβολίζει, μια ισορροπία φυσικών ιδιοτήτων, η οποία αξιοποιείται για τις ανθρώπινες ανάγκες. Οι κάτοικοι της Νότιας Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν σχεδίες. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Βρετανοί κατασκεύασαν απ' αυτό το de Havilland Mosquito, ένα ελαφρύ και γρήγορο ανιχνευτικό αεροπλάνο, ενώ οι αρχιτέκτονες το χρησιμοποιούν ακόμη για να κατασκευάζουν μακέτες.

Όλες τις ημέρες λειτουργίας της έκθεσης θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζερβουλάκου «Άθως: Το Περιβόλι της Παναγιάς» (1973), στο Video-Room του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από τις 6μμ ως τις 10μμ.

Την Πέμπτη 9 Μαΐου, στις 7μμ, με την ευκαιρία της Έκθεσης και των ημερών του Πάσχα διοργανώνεται ειδική εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν για την Έκθεση και για τις Ιερές Μονές -μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς-, ο Πρέσβης της Σερβίας Dragan Zupanjevac και ο ποιητής Θανάσης Θ. Νιάρχος.

Η Μάνια Παπαδημητρίου θα διαβάσει ένα κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ενώ ο Παν/τος Ειρηναίος Νάκος και ο Γιώργος Δεμελής, με τη συνοδεία μικρού χορού Ιεροψαλτών και κυμβάλου θα ψάλλουν έναν ύμνο με τον Αθωνίτικο τρόπο.

Η έκθεση του Μιχάλη Βασιλόπουλου «Από το Άγιο Όρος...» Κατασκευές Ιερών Μονών θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Εκθεσιακός χώρος 1ου ορόφου (Πειραιώς 206, Ταύρος), από 1 έως 14 Μαΐου

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-14.00 και 18.00 -22.00. Κλειστά: Μ. Παρασκευή απόγευμα, Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Άθως: Το Περιβόλι της Παναγιάς» (1973), του Γιώργου Ζερβουλάκου θα πραγματοποιείται καθημερινά (εκτός από: Μ. Παρασκευή απόγευμα, Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα), από τις 18.00 έως τις 22.00, στο Video-Room του ΙΜΚ.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Αλίκη Βασιλοπούλου μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στη Μαρία Τιγκιρίδου.

Keywords
Αναζητήσεις
aliki vasilopoulou
Τυχαία Θέματα