Αποφασίζουν για το νέο πακέτο στήριξης

Την οριστική έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα, αποφασίζουν αργότερα απόψε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για την αποδέσμευση των 130 δισ. ευρώ. «Δειλά» σημάδια ανάκαμψης στην ευρωζώνη διαπιστώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του.
Για την Ευρωζώνη, ο βασικός δείκτης οικονομικής δραστηριότητας του διεθνούς οργανισμού αυξήθηκε τον Ιανουάριο,

ενώ εισήλθε σε θετικό έδαφος και για τη Βρετανία. Σημάδια ανάκαμψης καταγράφηκαν επίσης στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Όσον αφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το Δ.Σ. του θα αποφασίσει στις 15 Μαρτίου για τον καθορισμό της συνεισφοράς του στο νέο πακέτο στήριξης, με την επικεφαλής, Κριστίν Λαγκάρντ, να δηλώνει πως θα προτείνει το ποσό των 28 δισ. ευρώ για 4 χρόνια.

Ο συνολικός «λογαριασμός» των δύο πακέτων προς τη χώρα μας από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ υπολογίζεται στα 272 δισ. ευρώ. Στην έδρα της Κομισιόν διαβεβαιώνουν ότι τα χρήματα θα εκταμιευθούν πριν από τις 20 Μαρτίου μαζί με την πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης (εκτός PSI) ύψους 5 δισ. ευρώ.

Αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, μειώσεις στη μισθολογική δαπάνη του δημοσίου, νέο ψαλίδι στις κοινωνικές δαπάνες και αλλαγές στη φορολογία, περιλαμβάνονται στα νέα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ που έρχονται έως τον Ιούνιο. Μειωμένα κατά 22% από σήμερα τα επιδόματα ανεργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα