Αποκατάσταση του Μεγάρου Νικολούδη

Το Μέγαρο Νικολούδη, το διατηρητέο κτίριο στην οδό Πανεπιστημίου που υπέστη σημαντικές ζημιές κατά τα επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου, πήρε το «πράσινο φως» για την αποκατάστασή του από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Από πυρκαγιά που προκλήθηκε στο κτίριο, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, υπήρξε εκτεταμένη καταστροφή της στοάς Νικολούδη, του ισόγειου του κτιρίου και του πρώτου ορόφου, ενώ μέσω των ηλεκτρομηχανολογικών στοιχείων η φωτιά έφτασε μέχρι τον τρίτο όροφο. Το κτίριο εμφανίζει προβλήματα

στατικής επάρκειας κατόπιν της πυρκαγιάς. Ευτυχώς ανέπαφοι έμειναν ο τέταρτος και ο πέμπτος όροφος που στεγάζουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Κωστόπουλου.

Τα μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα κατά τη χτεσινή τους συνεδρίαση την έγκριση της αρχιτεκτονικής προμελέτης.

Για την τελική αποκατάσταση του κτιρίου θα ακολουθήσει αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, καθώς και μελέτη συντήρησης των διακοσμητικών στοιχείων του κτιρίου, τα οποία ωστόσο δεν υπέστησαν καταστροφή, αλλά καλύφθηκαν από καπνό.

Το αρχικό κτίριο του Μεγάρου Νικολούδη σχεδιάστηκε το 1897 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη (1874-1944) και συμπληρώθηκε σε βάθος προς την οδό Σταδίου, το 1918 από τον ίδιο. Το 1935 κατεδαφίστηκαν τα κτίρια και άρχισε η εκ νέου κατασκευή τους, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Η κατασκευή, από οπλισμένο σκυρόδεμα, ολοκληρώθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.

Σήμερα το Μέγαρο Νικολούδη ανήκει στην «Alpha Bank», η οποία ανέλαβε και την αποκατάστασή του. 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα