Αύριο οι διαπραγματεύσεις με τρόικα

Προθεσμία 15 ημερών στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που αρχίζουν από αύριο, καθώς ως τις 20 Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2014, αλλά και το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έως το 2017. Στις εκκρεμότητες είναι ο ενιαίος φόρος ακινήτων,

η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, οι απολύσεις και η διαθεσιμότητα. Πυρετωδώς προετοιμάζεται και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο εν όψει της προγραμματισμένης για τις 4 το απόγευμα της Τρίτης, διαπραγματευτικής συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου, να πείσει την τρόϊκα ότι τα μέτρα που προωθεί για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την είσπραξη των οφειλών μπορούν να καλύψουν την μαύρη τρύπα των 500 εκατ. ευρώ που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να απαιτηθεί περεταίρω παρέμβαση στις κύριες συντάξεις και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό -σύμφωνα με πληροφορίες- στο νομοσχεδιο για το ασφαλιστικό που θα κατατεθεί εντός των επομένων ημερών στην Βουλή, ενδεχεται να προστεθεί διάταξη βάσει της οποίας «παγώνουν» οι αγροτικές επιδοτήσεις αν οι δικαιούχοι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ασφαλιστική ενημερότητα, εξαιτίας των οφειλών τους. Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι ο ΟΓΑ δαπανά περισσότερα από 4 δισ. ετησίως σε συντάξεις, αλλά εισπράττει λιγότερα από 300 εκ. ευρώ από εισφορές, καθώς το 40% των αγροτών δεν καταβάλλει εισφορές.

Παράλληλα, περίπου 550.000 οφειλέτες μπαίνουν άμεσα στο μικροσκόπιο του νεοσύστατου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, το οποίο θα προχωρήσει σε πλειστηριασμούς.

Πρόκειται μόνο για τις περιπτώσεις εκείνες με ατομική οφειλή από 5.000 ευρώ και άνω.

Στόχος να εισπραχθούν τουλαχιστόν 2 δισ. ευρώ έως το 2017, ενώ σε πρώτη φάση για το επόμενο έτος, στόχος είναι να μπουν στα ασφαλιστικά ταμεία έως 200.000.000 ευρώ επιπλέον.

Δεδομένες θεωρούνται οι περικοπές σε εφάπαξ από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιουνίου, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αγγίξουν το 30%.

Πάντως, σε ό,τι αφορά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ερωτήματα προκαλεί η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εργασίας ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα παρέμβαση για όσους θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Με τον τρόπο αυτό παραμένει ανοιχτό το ζήτημα για τους παλαιότερους ασφαλισμένους που δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Για το ύψος των κύριων συντάξεων στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών αλλά και στο πρώην ΤΕΒΕ έχει συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο την ενιαιοποίηση των προϋποθέσεων και των παροχών συνταξιοδότησης.

Αντικείμενο των συζητησεων αναμένεται να αποτελέσει και το ακανθώδες ζήτημα της αλλαγής του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας.

Σε αναβρασμό και τα συνδικάτα. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ προετοιμάζουνται για την επιτυχή πραγματοποίηση της 24ωρης Γενικής απεργίας και των συλλαλητηρίων που έχουν προκηρύξει για μεθαύριο Τετάρτη, διεκδικώντας την ανατροπή της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής.

Keywords
τροικα, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, γσεε αδεδυ, εκκρεμότητες, αναδιαρθρωση, βουλη, ογα, οφειλή, ιουνίου, νέα, ΔΕΚΟ, τραπεζες, τεβε, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, παμε, απεργια, απεργιες αυριο, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, φορος ακινητων, επιδοτησεις, υπουργειο εργασιας, ηγεσια, ογα, πλαισιο, προγραμμα, τεβε, υψος, ασφαλιστικο, ασφαλιστικα ταμεια, δηλωση, ευρω, εκκρεμότητες, ενημεροτητα, ετος, εφαπαξ, κυβερνηση, μεσοπροθεσμο, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, παμε, οφειλή, δικαιωμα, υπουργειο, ιουνίου, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα