«Δεν απεργούν οι αστυνομικοί του Ρίο»

Η διοίκηση της στρατιωτικής αστυνομίας του Ρίο ντε Ζανέιρο διέψευσε σήμερα ότι οι αστυνομικοί της πόλης απεργούν, προσπαθώντας να καθησυχάσει τον κόσμο οκτώ ημέρες πριν το καρναβάλι.

Παρόλα αυτά τη νύχτα εκατοντάδες αστυνομικοί και πυροσβέστες ψήφισαν στη διάρκεια γενικής συνέλευσης να προχωρήσουν σε απεργία ζητώντας αύξησεις, συμμετέχοντας στο κίνημα που ξεκίνησαν πριν εννέα ημέρες οι αστυνομικοί του Σαλβαδόρ ντζι Μπαΐα,

στη βορειοανατολική Βραζιλία.

"Μία ομάδα αστυνομικών απεργεί, όμως είναι η μειοψηφία (...) Το καρναβάλι θα γίνει κανονικά και προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη να καλέσουμε τις ένοπλες δυνάμεις", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της στρατιωτικής αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εξάλλου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της στρατιωτικής αστυνομίας: "Η διοίκηση της στρατιωτικής αστυνομίας επεσήμανε ότι όλες οι μονάδες εργάζονται κανονικά με την υποστήριξη περιπολιών από τους αστυνομικούς των Ειδικών Δυνάμεων".

"Καμία υπηρεσία δεν έχει παραλύσει. Η στρατιωτική αστυνομία επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να διασφαλίσει την ασφάλεια των κατοίκων του Ρίο ντε Ζανέιρο", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Πολιτικής Άμυνας της πολιτείας συνταγματάρχης Σέρτζιο Σιμόες είχε δηλώσει χθες ότι 14.000 στρατιωτικοί είναι έτοιμοι να εγγυηθούν την ασφάλεια του Ρίο αν υπάρξει ανάγκη.

Οι αστυνομικοί του Ρίο είναι από τους πιο κακοπληρωμένους στη χώρα με το μισθό τους να ξεκινά από τα 1.200 ρεάλ (528 ευρώ). Οι απεργοί ζητούν μισθό 3.500 ρεάλ (1.540 ευρώ) και επιπλέον 700 ρεάλ (308 ευρώ) για έξοδα μετακίνησης και σίτισης.

Χθες Πέμπτη βράδυ το κοινοβούλιο της πολιτείας ψήφισε ένα νόμο που τους προσφέρει σταδιακή αύξηση 39%.

Παράλληλα οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται για την κράτηση χθες Πέμπτη του προέδρου των συνδικαλιστών των πυροσβεστών Μπενβενούτο Ντασιόλο, ο οποίος κατηγορείται ότι υποκινεί τις απεργίες και ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την ομαλή διεξαγωγή του Καρναβαλιού του Ρίο, που προσελκύει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό CBN ένας συνταγματάρχης της στρατιωτικής αστυνομίας, ο Φεντερίκο Κάλντας έχουν εκδοθεί 11 εντάλματα σύλληψης εναντίον των βασικών υποκινητών της απεργίας. "Θα υπάρξει σκληρή απάντηση (...) εναντίον των αστυνομικών που κάθονται με σταυρωμένα χέρια", υπογράμμισε.

Σήμερα το πρωί η κατάσταση ήταν ήρεμη στους δρόμους του Ρίο, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, ενώ η απεργία στο Σαλβαδόρ έχει προκαλέσει ένα κύμα εγκληματικότητας με περισσότερους από 120 νεκρούς σε λίγες ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα