Δεσμεύσεις για ρευστότητα

Τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος. «Όλοι μιλούν για ανάπτυξη, αλλά η ανάπτυξη δεν είναι λόγια, είναι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που προϋποθέτουν ρευστότητα, τη δυνατότητα να πέσει χρήμα στην αγορά» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος

επεσήμανε ότι υπάρχουν τρία κανάλια που μπορούν να φέρουν χρήμα στην αγορά και να διαμορφώσουν το περιβάλλον της ανάπτυξης.

Το πρώτο είναι το τραπεζικό σύστημα και  πρότεινε τέσσερις παρεμβάσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «άμεσα εφικτές»:
α) Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
β) Επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
γ) Το τραπεζικό σύστημα υπό τον στρατηγικό έλεγχο του Δημοσίου δεσμεύεται να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις και να διατηρήσει τα όρια χρηματοδότησης -τα πλαφόν- για φερέγγυες επιχειρήσεις με προβλήματα κεφαλαίου κίνησης.
δ) Αλλαγή των κανόνων του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, υπογραμμίζοντας ότι οι κανόνες του ΤΕΙΡΕΣΙΑ πρέπει «να γίνουν δίκαιοι, λογικοί, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της οικονομίας».

Το δεύτερο είναι τα λεγόμενα μη τραπεζικά χρηματοοικονομικά εργαλεία και πρότεινε την ίδρυση ενός Ενιαίου Ταμείου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Το τρίτο κανάλι, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικότερο, είναι το ίδιο το κράτος και έθεσε πέντε άμεσες προτεραιότητες:
- Με βάση το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, το κράτος πρέπει να εξοφλήσει αμέσως τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς την αγορά, προς τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ. «Διεκδικούμε από τους εταίρους μας», πρόσθεσε, «την ταχεία την άμεση εκταμίευση των ποσών αυτών, την εμπροσθοβαρή καταβολή των σχετικών ποσών τα οποία υπάρχουν μέσα στα 130 δισεκατομμύρια της νέας δανειακής σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει η εικόνα της αγοράς, με το που θα πέσουν 6,3 δισεκατομμύρια».
- Αυτοματοποιημένο μηχανισμό επιστροφής του ΦΠΑ. Όπως είπε, πρόκειται τώρα να καταβληθούν 900 εκατομμύρια εκκαθαρισμένων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου για επιστροφή και διαμορφώνεται νέο πλαίσιο που λειτουργεί αυτόματα, απροσωπόληπτα, χωρίς καμία διαμεσολάβηση, μέσα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, χωρίς να υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας.
- Με βάση το πρόγραμμα μειώνεται ο δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια. «Στην πραγματικότητα μέσω εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες δανείζουν το κράτος και έτσι δεσμεύονται από τα κεφάλαια των τραπεζών 10 δις. Αυτά τα 10 δις σταδιακά, 2 δις ανά τρίμηνο, αποδεσμεύονται και πέφτουν στην αγορά. Έχουμε λοιπόν 10 δις διαθέσιμα, μόνον από την αλλαγή του συστήματος στα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Και τέταρτον, η αποδέσμευση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων που κολλάνε στην κοινοτική γραφειοκρατία, που έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. 

Keywords
Τυχαία Θέματα