Διεθνή ΜΜΕ για την υπερψήφιση των μέτρων

Στη χθεσινή υπερψήφιση των μέτρων από τη Βουλή αλλά και στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, αναφέρεται δημοσίευμα της βελγικής φλαμανδόφωνης εφημερίδας «Ντε Μόρχεν». Με τον τίτλο «Η Ελλάδα εγκρίνει το πακέτο μέτρων» το δημοσίευμα σημειώνει ότι η διακύβευση της χθεσινής κρίσιμης ψηφοφορίας ήταν μεγάλη, υπό την έννοια ότι, εάν τα μέτρα καταψηφίζονταν, θα διεκόπτετο η οικονομική βοήθεια
προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Επισημαίνεται ότι η υπερψήφιση υπήρξε «οριακή», καθώς «μόλις 153 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ των μέτρων». Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που επέλεξαν να διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος, προσθέτει η εφημερίδα.

Κατά την ομιλία του, λέει η εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς τόνισε ότι πρόκειται για την «πλέον κρίσιμη απόφαση των τελευταίων δεκαετιών» που θα κρίνει κατά πόσον η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη ή θα επιστρέψει στη δραχμή. Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος θέλησε να καταστήσει σαφές στους δανειστές ότι «ο ελληνικός λαός βρίσκεται στα όριά του και δεν αντέχει άλλες περικοπές», προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση νέων μέτρων «θα προκληθεί χάος».

Ακόμη, τονίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένα επεισόδια όταν κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην πορεία εκτόξευσαν πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ κατά αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 8 αστυνομικοί, καταλήγει η εφημερίδα.

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η «Ντε Τάιντ» με τίτλο, «τα μέτρα λιτότητας υπερψηφίστηκαν οριακά από το ελληνικό Κοινοβούλιο», κάνει λόγο για «ασφυκτικές πιέσεις» που δέχονταν όλο το προηγούμενο διάστημα οι Έλληνες βουλευτές προκειμένου να καταψηφίσουν τα μέτρα. Παρ' όλ' αυτά -προσθέτει η εφημερίδα- τα μέτρα υπερψηφίστηκαν τελικά από 153 βουλευτές, αν και προκλήθηκαν τριγμοί ιδίως στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς 6 βουλευτές καταψήφισαν τα μέτρα, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός κόμματος. Εκτενείς αναφορές τέλος γίνονται στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ο οποίος, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, επιχείρησε να θέσει τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα