Δηλώσεις για την επαναλειτουργία της Θ. Σχολής

«Δικαίωμα που απορρέει από τη Συνθήκη της Λοζάνης» είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Χουσεΐν Τσελίκ, ο οποίος αντιτάχθηκε στο επιχείρημα της «αμοιβαιότητας» που θέτει η Άγκυρα. Οι δηλώσεις Τσελίκ αποκτούν πρόσθετο ενδιαφέρον, με δεδομένη την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο επικεφαλής της τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ», ο Χουσεΐν Τσελίκ δήλωσε ότι «δεν έχουν καμία

ισχύ τα επιχειρήματα που τάσσονται εναντίον της επαναλειτουργίας. Ζητούν την ίδρυση σχολής μέσης εκπαίδευσης που θα υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας, πράγμα που είναι πέρα για πέρα λογικό. Όσο ασκούσα καθήκοντα υπουργού Παιδείας, θα μπορούσα να ανοίξω τη σχολή σε 24 ώρες αν δεν υπήρχαν οι αντιρρήσεις των κρατικών μηχανισμών και είχα τη δικαιοδοσία». Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «δεν απαιτείται νέος νόμος» και ότι «αρκεί μια απόφαση».

Ο κ. Τσελίκ επισήμανε ότι «οι μη μουσουλμάνοι έχουν αντιμετωπιστεί ως άλλοι, στην Τουρκία», κάνοντας λόγο για «ντροπιαστικά γεγονότα όπως ο Φόρος Περιουσίας και τα γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου του 1955».

«Όταν συστάθηκε το τουρκικό κράτος, υπήρχαν στην Κωνσταντινούπολη πάνω από 100 χιλιάδες Έλληνες. Τώρα όμως αριθμούν 1.500. Θα έφευγαν, εάν ζούσαν άνετα;» διερωτήθηκε ο Χουσεΐν Τσελίκ.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αμοιβαιότητας, ο κ. Τσελίκ είπε ότι «δεν μπορεί να ισχύει, στην κρατική διοίκηση, ο θεσμός της ανταλλαγής νυφών».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα